Na pijaci sveže, a čim ih donesete kući počnu da trule: Evo kako se čuvaju jagode, ovu grešku svi prave

Teodora Tojagić

11:00

Aktuelno 0

Vlažno voće mnogo brže truli i postaje buđavo.

jagode
Shutterstock

Sveže ubrane jagode najboljeg su ukusa, pa se preporučuje da ih jedete čim vam budu pri ruci. Međutim, ako se neko odluči za veće kupovine, ključno je pravilno čuvanje voća u frižideru. Kako objašnjavaju stručnjaci, ovo može da produži njihovu svežinu za dva do tri dana, pod uslovom da se poštuje nekoliko pravila.

Prvi korak je da izbegavate ispiranje jagoda pre nego što ih stavite u frižider. Vlažno voće mnogo brže truli i postaje buđavo. Još jedno pravilo je da izbegavate da ih čvrsto zatvarate u plastične posude ili kese. Nedostatak pristupa vazduhu negativno utiče na njih.

Dobra je ideja da voće sipate u korpu ili cediljku koja će im omogućiti da "dišu" ili da ih raširite po ravnom tanjiru obloženom papirnim ubrusom. Možete da pokrijete vrh još jednim slojem papirnog ubrusa, ali je važno da ne slažete jagode jednu na drugu. To može da ih ošteti.

Možda vas zanima:

Takođe je važno da napravite izbor pre skladištenja voća u frižider. Odmah upotrebite trule ili oštećene plodove, na primer za kompot ili deserte. Najbolje je da ostavite dobre jagode i to sa drškama. To je trik kojim se služe poznati kulinarski stručnjaci. Pomaže jagodama da duže ostanu sveže.

Takođe je važno da zapamtite da jagode čuvane u frižideru gube deo svog ukusa i arome. Vađenje nekoliko minuta pre serviranja omogućava im da povrate svoj puni ukus, što ih čini još primamljivijom letnjom poslasticom. Međutim, čak i kada se čuvaju u idealnim uslovima, jagode ne bi trebalo da ostanu u frižideru duže od dva do tri dana. Što ih pre pojedete, veća je šansa da dobijete njihovu prirodnu slatkoću i svežinu.

dalibor

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna

Aktuelno

13:00

25 jun, 2025

Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Tagovi:

Komentari(0)