Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

U zabačenim selima Zlatibora, u dugim zimskim danima, kad snežni pokrivač odseče sela od sveta, domaćice su pravile jedno jelo koje je grejalo telo i dušu – droženac. Pravljen od osušenih komada proje koji se drobe u masti i pomešaju sa čvarcima, bio je sinonim za sirotinjski ručak, ali i pravo zadovoljstvo na kašiku. Danas ga retko ko zna napraviti, a još ređe poslužuje.
Šta je droženac?
Droženac je starinsko jelo koje se pravilo od mlevene suve proje, domaće masti i čvaraka. Proja se prethodno suši na peći ili u rerni, zatim drobi u krupne mrvice (otuda naziv "droženac"), a potom se popari vrelom mašću i pomeša sa čvarcima.
Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica
Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica
Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica
U nekim verzijama, dodaje se i sitno seckani crni luk, a u vreme posta – pravi se samo sa vodom i prženim lukom, bez čvaraka.
Recept: Kako se pravi pravi zlatiborski droženac
Sastojci:
- 3–4 parčeta stare proje (najbolje ako je sušena 1–2 dana)
- 3 kašike domaće svinjske masti
- 1 šaka domaćih čvaraka
- 1 manja glavica crnog luka (opciono)
- malo soli i aleve paprike (po ukusu)
Priprema:
- Proju izmrviti rukom ili tučkom u velikoj činiji – da se dobiju grube mrvice, kao kus-kus.
- Na tiganju zagrejati mast, dodati čvarke, pa po želji i seckani luk. Pržiti dok luk ne postane staklast.
- Preliti vrućom mašću i čvarcima izmrvljenu proju. Dobro promešati.
- Poklopiti i ostaviti da „omekša“ 5–10 minuta.
- Poslužiti toplo, uz kiselo mleko ili turšiju.
Kada se jeo droženac – i zašto ga nema više?
Droženac se najčešće pripremao:
- kad ostane stara proja od prethodnog dana,
- za brz seoski ručak,
- tokom svinjokolja, kada ima sveže masti i čvaraka.
Bio je simbol sirotinjske kuhinje, ali i domaćinske mudrosti – ništa se nije bacalo, a od najprostijih sastojaka dobijao se ukusan i snažan obrok.
Danas ga gotovo niko ne priprema jer:
- se više ne pravi prava proja, već industrijska kukuruzna testa,
- malo ko koristi domaću mast,
- i čvarci su postali luksuz.
Vredno za oživljavanje
Droženac nije jelo koje ćete naći u restoranima – ali jeste ukus koji miriše na detinjstvo, na zimu bez buke, na bakinu kuhinju. I pravo je vreme da ga sačuvamo, zapišemo i pripremimo – ne samo zbog tradicije, već i zbog ukusa koji više ne raste na asfaltu.

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova

Posna proja bolja od one na koju smo navikli: Smazaćete je za tren oka, ovo morate da probate
Uživaćete u omiljenom obroku i za vreme posta.

Vojvođanski specijalitet prste da poližete: Bogovski ručak za koji vam treba samo 4 sastojka, odmah zapišite recept
Za pripremu ovog jela potrebno je samo pola sata.

NAJSTARIJI VOJVOĐANSKI SLATKIŠ Omiljena poslastica nekada najmoćnije žene dinastije Habzburg
Osim čuvenih strudli, šnenokli i knedli sa šljivama, izdvaja se i nastariji, skoro zaboravljeni slatkiš - kitnikez, koji se naziva i „sir od dunja“.

Ova musaka je stvorena za letnje dane! Otimaće vam se za recept, i sama priprema je fantazija
Mnogima omiljeni recept okupiće celu porodicu za stolom.
Komentari(0)