Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

U zabačenim selima Zlatibora, u dugim zimskim danima, kad snežni pokrivač odseče sela od sveta, domaćice su pravile jedno jelo koje je grejalo telo i dušu – droženac. Pravljen od osušenih komada proje koji se drobe u masti i pomešaju sa čvarcima, bio je sinonim za sirotinjski ručak, ali i pravo zadovoljstvo na kašiku. Danas ga retko ko zna napraviti, a još ređe poslužuje.
Šta je droženac?
Droženac je starinsko jelo koje se pravilo od mlevene suve proje, domaće masti i čvaraka. Proja se prethodno suši na peći ili u rerni, zatim drobi u krupne mrvice (otuda naziv "droženac"), a potom se popari vrelom mašću i pomeša sa čvarcima.
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
U nekim verzijama, dodaje se i sitno seckani crni luk, a u vreme posta – pravi se samo sa vodom i prženim lukom, bez čvaraka.
Recept: Kako se pravi pravi zlatiborski droženac
Sastojci:
- 3–4 parčeta stare proje (najbolje ako je sušena 1–2 dana)
- 3 kašike domaće svinjske masti
- 1 šaka domaćih čvaraka
- 1 manja glavica crnog luka (opciono)
- malo soli i aleve paprike (po ukusu)
Priprema:
- Proju izmrviti rukom ili tučkom u velikoj činiji – da se dobiju grube mrvice, kao kus-kus.
- Na tiganju zagrejati mast, dodati čvarke, pa po želji i seckani luk. Pržiti dok luk ne postane staklast.
- Preliti vrućom mašću i čvarcima izmrvljenu proju. Dobro promešati.
- Poklopiti i ostaviti da „omekša“ 5–10 minuta.
- Poslužiti toplo, uz kiselo mleko ili turšiju.
Kada se jeo droženac – i zašto ga nema više?
Droženac se najčešće pripremao:
- kad ostane stara proja od prethodnog dana,
- za brz seoski ručak,
- tokom svinjokolja, kada ima sveže masti i čvaraka.
Bio je simbol sirotinjske kuhinje, ali i domaćinske mudrosti – ništa se nije bacalo, a od najprostijih sastojaka dobijao se ukusan i snažan obrok.
Danas ga gotovo niko ne priprema jer:
- se više ne pravi prava proja, već industrijska kukuruzna testa,
- malo ko koristi domaću mast,
- i čvarci su postali luksuz.
Vredno za oživljavanje
Droženac nije jelo koje ćete naći u restoranima – ali jeste ukus koji miriše na detinjstvo, na zimu bez buke, na bakinu kuhinju. I pravo je vreme da ga sačuvamo, zapišemo i pripremimo – ne samo zbog tradicije, već i zbog ukusa koji više ne raste na asfaltu.

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Komentari(0)