U Gostilju, malom selu na padinama Zlatibora, dani su mekani kao jutarnja magla, a mirisi iz furune i žubor vodopada stvaraju osećaj da ste zakoračili u svet gde se srce odmara i duša puni.

Gostilje nije selo kroz koje samo prolazite – ono je mesto koje vas zadrži pogledom, tišinom i nečim nevidljivim što vas podseća kako izgleda istinski mir. Iza poznatog vodopada krije se cela jedna priča o životu u skladu sa prirodom, o ljudima koji još uvek mese hleb u peći i sire mleko kao nekad, i o tišini koja više govori nego reči.
Mirisi detinjstva i zvuk vode
Prvi utisak kada dođeš u Gostilje je miris – drva koja gore u starim šporetima, hleb koji se peče u furuni, seno koje se suši na prolećnom suncu. Sve je tiho, osim vode – jer nedaleko od sela nalazi se vodopad Gostilje, jedan od najlepših u Srbiji. Voda se spušta sa visine od 20-ak metara, osvežava vazduh i stvara laganu izmaglicu koja sve oko sebe obavija poput sna.
Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Ova srpska planina je raj za alergične
Naduven nos i suzne oči svakodnevica su onih koji muku muče s alergijama.
Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Ova srpska planina je raj za alergične
Naduven nos i suzne oči svakodnevica su onih koji muku muče s alergijama.
Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Ova srpska planina je raj za alergične
Naduven nos i suzne oči svakodnevica su onih koji muku muče s alergijama.
Ali pravo čudo Gostilja nije vodopad. To su domaćini koji vam donesu čašu surutke pre nego što ste i stigli da pitate. To su deca koja se još igraju na livadi. To je vreme koje ovde ide sporo – ili ga niko i ne meri.
Domaćinstva koja čuvaju duh prošlosti
Gostilje ima nešto što mnogi zaboravljeni krajevi nemaju – živ duh tradicije. U mnogim domaćinstvima i dalje se pravi sir i kajmak na starinski način, mesi se pogača sa prstima, a kvasac je onaj prirodni, od krompirove vode. U kuhinjama miriše na čorbu od koprive, proju, i vruću rakiju koja se služi i kad ste prvi put tu.
Domaćinstva su otvorena za posetioce – ne kao hoteli, već kao kuće sa srcem. Tu se ne iznajmljuje soba, već se deli život. Sedneš sa gazdaricom, slušaš kako su nekad mleli kukuruz, kako su zimi preli vunu i spremali svadbe koje su trajale tri dana.
Mesto gde duša predahne
Uveče, kada se Zlatibor zarumeni na horizontu, a sela počnu da tonu u tišinu, čuje se samo cvrkut i tiho zujanje. Gosti često ostanu bez reči – jer nisu navikli na prirodni mir, bez automobila, televizije, buke. U Gostilju ljudi uče da ponovo slušaju – ptice, reku, i sebe.
Jedan starac iz sela kaže: „Ovde se ništa ne dešava brzo, al’ se sve desi kako treba.“ I zaista, kad si u Gostilju, više ti i ne treba ništa osim tog trenutka – sada i ovde.
Zašto Gostilje nije samo selo
Gostilje nije još jedna destinacija. To je osećaj. To je mesto gde se ljudi podsećaju da sreća ne stanuje u brzini, već u jednostavnosti. Gde se ne dolazi da se obiđe, već da se ostane makar malo – zbog ljudi, tišine, mirisa, i onog nečeg nevidljivog što nas vuče ka korenima.

Ova banja u Srbiji je idealna za vikend odmor: Ima jedan od najboljih SPA centara, voda lekovita, a cene bagatela!
Jedan od glavnih aduta Ribarske Banje upravo je njen otvoreni bazen

Nestvarno mesto na zapadu Srbije – tu se gnezde beloglavi supovi i pogled puca na kanjon Drine: Posetioci iz čitavog sveta obilaze vidikovac Lokve kod Ljubovije
Kada je Bog delio prirodna bogatstva, po svoj prilici njaviše se zadržao u Zapadnoj Srbiji jer ne mogu da se izboroje svi fascinantni vidikovci na njenoj teritoriji.

Mitovi i legende planine Rtanj: Magično mesto u srcu Srbije
Planina Rtanj je poznata po svojim mitovima i legendama koje privlače mnoge posetioce.

Noćenje košta 700 dinara, a izvori su stari 80.000 godina: Srbi se masovno leče kupanjem u ovoj našoj banji!
Izvori ove banje su stari oko 80.000 godina, a organizovanje i korišćenje banjske vode za lečenje počinje 1936. godine.

NEVEROVATNA ISTORIJA MANASTIRA RAČA! U njemu se nalaze mošti kralja Dragutina, a čuvao je i najvažniji srpski dokument
Istorija manastira Rača u podnožju Tare.
Komentari(0)