U Gostilju, malom selu na padinama Zlatibora, dani su mekani kao jutarnja magla, a mirisi iz furune i žubor vodopada stvaraju osećaj da ste zakoračili u svet gde se srce odmara i duša puni.

Gostilje nije selo kroz koje samo prolazite – ono je mesto koje vas zadrži pogledom, tišinom i nečim nevidljivim što vas podseća kako izgleda istinski mir. Iza poznatog vodopada krije se cela jedna priča o životu u skladu sa prirodom, o ljudima koji još uvek mese hleb u peći i sire mleko kao nekad, i o tišini koja više govori nego reči.
Mirisi detinjstva i zvuk vode
Prvi utisak kada dođeš u Gostilje je miris – drva koja gore u starim šporetima, hleb koji se peče u furuni, seno koje se suši na prolećnom suncu. Sve je tiho, osim vode – jer nedaleko od sela nalazi se vodopad Gostilje, jedan od najlepših u Srbiji. Voda se spušta sa visine od 20-ak metara, osvežava vazduh i stvara laganu izmaglicu koja sve oko sebe obavija poput sna.
Možda vas zanima:

Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla
U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.

Stranci obožavaju Zlatibor: Porast turista iz Evrope i sveta na srpskoj planini tokom ove godine, iz turističke organizacije kažu - ovi rezulati nisu slučajni
Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Zlatibor nastavlja da beleži odlične turističke rezultate – ovu popularnu planinsku destinaciju tokom prva četiri meseca 2025. godine posetilo je ukupno 136.867 turista, što je za 6,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.
Možda vas zanima:

Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla
U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.

Stranci obožavaju Zlatibor: Porast turista iz Evrope i sveta na srpskoj planini tokom ove godine, iz turističke organizacije kažu - ovi rezulati nisu slučajni
Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Zlatibor nastavlja da beleži odlične turističke rezultate – ovu popularnu planinsku destinaciju tokom prva četiri meseca 2025. godine posetilo je ukupno 136.867 turista, što je za 6,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.
Možda vas zanima:

Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla
U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.

Stranci obožavaju Zlatibor: Porast turista iz Evrope i sveta na srpskoj planini tokom ove godine, iz turističke organizacije kažu - ovi rezulati nisu slučajni
Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Zlatibor nastavlja da beleži odlične turističke rezultate – ovu popularnu planinsku destinaciju tokom prva četiri meseca 2025. godine posetilo je ukupno 136.867 turista, što je za 6,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.
Ali pravo čudo Gostilja nije vodopad. To su domaćini koji vam donesu čašu surutke pre nego što ste i stigli da pitate. To su deca koja se još igraju na livadi. To je vreme koje ovde ide sporo – ili ga niko i ne meri.
Domaćinstva koja čuvaju duh prošlosti
Gostilje ima nešto što mnogi zaboravljeni krajevi nemaju – živ duh tradicije. U mnogim domaćinstvima i dalje se pravi sir i kajmak na starinski način, mesi se pogača sa prstima, a kvasac je onaj prirodni, od krompirove vode. U kuhinjama miriše na čorbu od koprive, proju, i vruću rakiju koja se služi i kad ste prvi put tu.
Domaćinstva su otvorena za posetioce – ne kao hoteli, već kao kuće sa srcem. Tu se ne iznajmljuje soba, već se deli život. Sedneš sa gazdaricom, slušaš kako su nekad mleli kukuruz, kako su zimi preli vunu i spremali svadbe koje su trajale tri dana.
Mesto gde duša predahne
Uveče, kada se Zlatibor zarumeni na horizontu, a sela počnu da tonu u tišinu, čuje se samo cvrkut i tiho zujanje. Gosti često ostanu bez reči – jer nisu navikli na prirodni mir, bez automobila, televizije, buke. U Gostilju ljudi uče da ponovo slušaju – ptice, reku, i sebe.
Jedan starac iz sela kaže: „Ovde se ništa ne dešava brzo, al’ se sve desi kako treba.“ I zaista, kad si u Gostilju, više ti i ne treba ništa osim tog trenutka – sada i ovde.
Zašto Gostilje nije samo selo
Gostilje nije još jedna destinacija. To je osećaj. To je mesto gde se ljudi podsećaju da sreća ne stanuje u brzini, već u jednostavnosti. Gde se ne dolazi da se obiđe, već da se ostane makar malo – zbog ljudi, tišine, mirisa, i onog nečeg nevidljivog što nas vuče ka korenima.

Mnogi srpski junaci su svoje rane vidali upravo ovde: Jedna je od najlepših banja koje imamo, pravi raj prirode!
Sve to je najverovatnije i dovelo do nastanka naziva ove banje, koja kao takozvano narodno lečilište funkcioniše počev od 1935. godine

SVE TAJNE MANASTIRA VRAĆEVŠNICA: Turci ga palili, a u njemu su donete dve istorijske odluke za naš narod
Mesto u Srbiji gde su se “Bogu i narodu” zaklinjali i knez Miloš Obrenović i vožd Karađorđe jeste manastir Vraćevšnica.

OVDE SE NALAZI ČUVENA KOPIJA IKONE SA SVETE GORE: Manastir Mesić zadužbina je despota Brankovića i protkan je legendama
Nedaleko od Vršca nalazi se najstariji manastir u Bačkom okrugu.

Priboj spreman za letnje vrućine: Počinje sezona na gradskim bazenima i u odmaralištu u Sutomoru, besplatno letovanje za najbolje đake i socijalno ugrožene
Tropske temperature i letnje sparine već su počele a organizovano osveženje Pribojaca na gradskim bazenima i osnovaca kroz boravak u pribojskom odmaralištu Sutomrou, sledi uskoro.

FRUŠKOGORSKA ŠUMA KRIJE PRAVO BLAGO: Manastir Grgeteg čuvar je čuvene replike ikone Majke Božije sa Hilandara
U šumama Fruške gore krije se velelepni manastir Grgeteg, koji je nezaobilazna stanica za mnoge vernike.
Komentari(0)