U Gostilju, malom selu na padinama Zlatibora, dani su mekani kao jutarnja magla, a mirisi iz furune i žubor vodopada stvaraju osećaj da ste zakoračili u svet gde se srce odmara i duša puni.
Gostilje nije selo kroz koje samo prolazite – ono je mesto koje vas zadrži pogledom, tišinom i nečim nevidljivim što vas podseća kako izgleda istinski mir. Iza poznatog vodopada krije se cela jedna priča o životu u skladu sa prirodom, o ljudima koji još uvek mese hleb u peći i sire mleko kao nekad, i o tišini koja više govori nego reči.
Mirisi detinjstva i zvuk vode
Prvi utisak kada dođeš u Gostilje je miris – drva koja gore u starim šporetima, hleb koji se peče u furuni, seno koje se suši na prolećnom suncu. Sve je tiho, osim vode – jer nedaleko od sela nalazi se vodopad Gostilje, jedan od najlepših u Srbiji. Voda se spušta sa visine od 20-ak metara, osvežava vazduh i stvara laganu izmaglicu koja sve oko sebe obavija poput sna.
Možda vas zanima:
Preko 20 centimetara snega na Zlatiboru, u Užicu lomio grane i stabla: Zima stisla zube u ovom delu Srbije, za sada nema zavejanih puteva
Juče popodne i tokom večeri na Zlatiboru je pao prvi ozbiljniji sneg ove sezone, ali uprkos više od 20 centimetara snežnog pokrivača u višim predelima, saobraćaj se odvijao nesmetano. Direktor komunalnog preduzeća, Srđan Pantović, potvrdio je da su ekipe na vreme reagovale i da nije bilo zastoja na putevima.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Možda vas zanima:
Preko 20 centimetara snega na Zlatiboru, u Užicu lomio grane i stabla: Zima stisla zube u ovom delu Srbije, za sada nema zavejanih puteva
Juče popodne i tokom večeri na Zlatiboru je pao prvi ozbiljniji sneg ove sezone, ali uprkos više od 20 centimetara snežnog pokrivača u višim predelima, saobraćaj se odvijao nesmetano. Direktor komunalnog preduzeća, Srđan Pantović, potvrdio je da su ekipe na vreme reagovale i da nije bilo zastoja na putevima.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Možda vas zanima:
Preko 20 centimetara snega na Zlatiboru, u Užicu lomio grane i stabla: Zima stisla zube u ovom delu Srbije, za sada nema zavejanih puteva
Juče popodne i tokom večeri na Zlatiboru je pao prvi ozbiljniji sneg ove sezone, ali uprkos više od 20 centimetara snežnog pokrivača u višim predelima, saobraćaj se odvijao nesmetano. Direktor komunalnog preduzeća, Srđan Pantović, potvrdio je da su ekipe na vreme reagovale i da nije bilo zastoja na putevima.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Ali pravo čudo Gostilja nije vodopad. To su domaćini koji vam donesu čašu surutke pre nego što ste i stigli da pitate. To su deca koja se još igraju na livadi. To je vreme koje ovde ide sporo – ili ga niko i ne meri.
Domaćinstva koja čuvaju duh prošlosti
Gostilje ima nešto što mnogi zaboravljeni krajevi nemaju – živ duh tradicije. U mnogim domaćinstvima i dalje se pravi sir i kajmak na starinski način, mesi se pogača sa prstima, a kvasac je onaj prirodni, od krompirove vode. U kuhinjama miriše na čorbu od koprive, proju, i vruću rakiju koja se služi i kad ste prvi put tu.
Domaćinstva su otvorena za posetioce – ne kao hoteli, već kao kuće sa srcem. Tu se ne iznajmljuje soba, već se deli život. Sedneš sa gazdaricom, slušaš kako su nekad mleli kukuruz, kako su zimi preli vunu i spremali svadbe koje su trajale tri dana.
Mesto gde duša predahne
Uveče, kada se Zlatibor zarumeni na horizontu, a sela počnu da tonu u tišinu, čuje se samo cvrkut i tiho zujanje. Gosti često ostanu bez reči – jer nisu navikli na prirodni mir, bez automobila, televizije, buke. U Gostilju ljudi uče da ponovo slušaju – ptice, reku, i sebe.
Jedan starac iz sela kaže: „Ovde se ništa ne dešava brzo, al’ se sve desi kako treba.“ I zaista, kad si u Gostilju, više ti i ne treba ništa osim tog trenutka – sada i ovde.
Zašto Gostilje nije samo selo
Gostilje nije još jedna destinacija. To je osećaj. To je mesto gde se ljudi podsećaju da sreća ne stanuje u brzini, već u jednostavnosti. Gde se ne dolazi da se obiđe, već da se ostane makar malo – zbog ljudi, tišine, mirisa, i onog nečeg nevidljivog što nas vuče ka korenima.
GRUPNE GROBNICE, MESTO ZA ŽRTVOVANJE ILI KAMENOLOM: Ove TAJNE Tašmajdana i danas muče Beograđane! (FOTO)
Najpoznatija pećina nalazi se ispod Tašmajdana i stara je oko osam miliona godina
U CENTRU BEOGRADA NALAZI SE BAŠ STARA PEĆINA: Karađorđe je iz nje krenuo u pohod na Turke (VIDEO
U vreme Turaka bila je poznatija kao "šalitrena pećina"
Prizrenska tvrđava: Grad nad gradom koji i dalje gleda Kosovo i Metohiju sa visine
Na uzvišenju iznad Prizrena stoji tvrđava koja je menjala gospodare, ali ne i pogled. Nekada carska straža, danas tihi svedok svega što se u dolini promenilo, i onog što nije
Freske u srpskim manastirima koje niko ne može da objasni: Zašto ovaj svetac ima glavu psa?
U manastiru Sukovo Sveti Hristofor je oslikan sa glavom životinje, a Bogorodica ima krila. U Visokim Dečanima na fresci Hristovog raspeća nalaze se dva neidentifikovana leteća objekta. U crkvi svetog Petra i Pavla Isus je ćelav...
ŠTA SE KRIJE IZA MISTERIJE LJUDSKIH KOSTIJU NAĐENIH NA DNU PETNIČKE PEĆINE? Ovo je cela istina o tome (VIDEO)
Skeleti 28 individua, od kojih većina pripada deci i adolescentima uz nekolicinu odraslih, pronađeni su u pećinskoj vodi
Komentari(0)