USPEĆE VAM IZ PRVOG POKUŠAJA Ovo su 3 trika da vam slavski kolač bude najlepši i najukusniji
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.

Tradicija slavljenja krsne slave nezamisliva je bez slavskog kolača. Iako u današnje vreme zbog velikog broja obaveza i manjka vremena domaćice uglavnom naručuju slavski kolač u pekari ili poslastičarnici, nema ništa lepše nego kada ovo obeležje slave pripremite u sopstvenoj kuhinji.
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
Možda vas zanima:

ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.

DANAS JE SVETI ALEKSIJE, "ČOVEK BOŽIJI" Izgovorite ove reći i desiće se čudo
Srpska pravoslavna crkva Svetog Aleksija Rimskog slavi 17. marta po crkvenom, odnosno 30. marta po gregorijanskom kalendaru
Možda vas zanima:

ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.

DANAS JE SVETI ALEKSIJE, "ČOVEK BOŽIJI" Izgovorite ove reći i desiće se čudo
Srpska pravoslavna crkva Svetog Aleksija Rimskog slavi 17. marta po crkvenom, odnosno 30. marta po gregorijanskom kalendaru
Možda vas zanima:

ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.

DANAS JE SVETI ALEKSIJE, "ČOVEK BOŽIJI" Izgovorite ove reći i desiće se čudo
Srpska pravoslavna crkva Svetog Aleksija Rimskog slavi 17. marta po crkvenom, odnosno 30. marta po gregorijanskom kalendaru
Sastojci:
- 20 g svežeg kvasca
- 1 kg mekog brašna tip 400
- 400 ml vode
- 100 ml mleka
- kašičica šećera
- kašičica soli
- 100 gr putera
- kesica praška za pecivo
- 2 jajeta
Za ukrase:
- 100 gr oštrog brašna
- 2 kašike gustina
- 80 ml vode
- kašika soli

Priprema:
Zagrejte 100 mililitara mleka tek toliko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte izmrvljen svež kvasac, šećer i malo brašna i sve dobro promešajte. Ostavite da odstoji desetak minuta - toliko vremena je potrebno kvascu da "proradi".
U veliku činiju sipajte prosejano brašno i pomešajte ga sa praškom za pecivo, pa dodajte aktivirani kvasac, vodu, rastopljen puter, so i jaja. Mesite testo dok ne počne da se odvaja od posude, pa ga prebacite na brašnom posutu radnu površinu i nastavite da mesite dok ne postane elastično.
Prekrijte testo za slavski kolač pamučnom krpom ili prozirnom folijom, pa ostavite da naraste barem pola sata.
Za to vreme napravite ukrase. Sjedinite brašno, gustin, so i vodu, ostavite da odstoji desetak minuta, pa razvucite oklagijom i pravite ukrase - pečat, grozd, klas pšenice...
Posle pola sata odvojte dve trećine testa za slavski kolač i spustite ga u prethodno podmazan i brašnom posuti okrugli pleh ili dublju šerpu.
Preostalu trećinu testa podelite na devet jednakih delova. Od svaka tri jednaka dela ispletite pletenice - jedna bi trebalo da bude duža i služi za obmotavanje oko kolača, a druge dve kraće koji bi trebalo da postavite u formi krsta preko testa.
Stavite posudu sa slavskim kolačem u rernu zagrejanu na 250 stepeni, pa odmah smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite kolač oko sat vremena, tj. dok ne počne da se odvaja od ivica posude.
Desetak minuta pre nego što kolač bude sasvim pečen izvadite posudu iz rerne, poređajte ukrase, premažite ih mešavinom od dve kašike vode i malo brašna koje ste prethodno razmutili, pa vratite kolač u rernu da se dopeče.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna
Komentari(0)