USPEĆE VAM IZ PRVOG POKUŠAJA Ovo su 3 trika da vam slavski kolač bude najlepši i najukusniji
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.

Tradicija slavljenja krsne slave nezamisliva je bez slavskog kolača. Iako u današnje vreme zbog velikog broja obaveza i manjka vremena domaćice uglavnom naručuju slavski kolač u pekari ili poslastičarnici, nema ništa lepše nego kada ovo obeležje slave pripremite u sopstvenoj kuhinji.
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
Možda vas zanima:

ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.

DANAS JE SVETI ALEKSIJE, "ČOVEK BOŽIJI" Izgovorite ove reći i desiće se čudo
Srpska pravoslavna crkva Svetog Aleksija Rimskog slavi 17. marta po crkvenom, odnosno 30. marta po gregorijanskom kalendaru
Možda vas zanima:

ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.

DANAS JE SVETI ALEKSIJE, "ČOVEK BOŽIJI" Izgovorite ove reći i desiće se čudo
Srpska pravoslavna crkva Svetog Aleksija Rimskog slavi 17. marta po crkvenom, odnosno 30. marta po gregorijanskom kalendaru
Možda vas zanima:

ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.

DANAS JE SVETI ALEKSIJE, "ČOVEK BOŽIJI" Izgovorite ove reći i desiće se čudo
Srpska pravoslavna crkva Svetog Aleksija Rimskog slavi 17. marta po crkvenom, odnosno 30. marta po gregorijanskom kalendaru
Sastojci:
- 20 g svežeg kvasca
- 1 kg mekog brašna tip 400
- 400 ml vode
- 100 ml mleka
- kašičica šećera
- kašičica soli
- 100 gr putera
- kesica praška za pecivo
- 2 jajeta
Za ukrase:
- 100 gr oštrog brašna
- 2 kašike gustina
- 80 ml vode
- kašika soli

Priprema:
Zagrejte 100 mililitara mleka tek toliko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte izmrvljen svež kvasac, šećer i malo brašna i sve dobro promešajte. Ostavite da odstoji desetak minuta - toliko vremena je potrebno kvascu da "proradi".
U veliku činiju sipajte prosejano brašno i pomešajte ga sa praškom za pecivo, pa dodajte aktivirani kvasac, vodu, rastopljen puter, so i jaja. Mesite testo dok ne počne da se odvaja od posude, pa ga prebacite na brašnom posutu radnu površinu i nastavite da mesite dok ne postane elastično.
Prekrijte testo za slavski kolač pamučnom krpom ili prozirnom folijom, pa ostavite da naraste barem pola sata.
Za to vreme napravite ukrase. Sjedinite brašno, gustin, so i vodu, ostavite da odstoji desetak minuta, pa razvucite oklagijom i pravite ukrase - pečat, grozd, klas pšenice...
Posle pola sata odvojte dve trećine testa za slavski kolač i spustite ga u prethodno podmazan i brašnom posuti okrugli pleh ili dublju šerpu.
Preostalu trećinu testa podelite na devet jednakih delova. Od svaka tri jednaka dela ispletite pletenice - jedna bi trebalo da bude duža i služi za obmotavanje oko kolača, a druge dve kraće koji bi trebalo da postavite u formi krsta preko testa.
Stavite posudu sa slavskim kolačem u rernu zagrejanu na 250 stepeni, pa odmah smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite kolač oko sat vremena, tj. dok ne počne da se odvaja od ivica posude.
Desetak minuta pre nego što kolač bude sasvim pečen izvadite posudu iz rerne, poređajte ukrase, premažite ih mešavinom od dve kašike vode i malo brašna koje ste prethodno razmutili, pa vratite kolač u rernu da se dopeče.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)