
Slavski kolač i žito: Srce srpske slave i simbol porodične časti
Priprema slavskog kolača i žita nije samo kulinarski zadatak – to je čin poštovanja, tradicije i ljubavi koji okuplja porodicu oko vere i korena.
Priprema slavskog kolača i žita nije samo kulinarski zadatak – to je čin poštovanja, tradicije i ljubavi koji okuplja porodicu oko vere i korena.
Slava je nezamisliva bez tri glavna simbola – žita, vina i slavskog kolača.
U srcu zapadne Srbije, selo Svilajnac krije jednu od najneobičnijih tradicija vezanih za pravljenje slavskog kolača. Za razliku od uobičajene porodične pripreme, ovde je pravljenje kolača zajednički čin cele zajednice, čime se obezbeđuje očuvanje starih običaja i jačanje kolektivnog duha.
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
Obeležavanje krsne slave u Srbiji prate brojni običaji. Sveća, ikona, kandilo, slavski kolač, ponekad jedan, dva, čak i tri – neke porodice ih seku sve na dan slave, dok druge jedan kolač seku uoči praznika, drugi sutradan, a treći dan posle važnog datuma. A gde je najbolje preseći slavski kolač, kod kuće ili u crkvi?
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Pronašli smo kako se pravi savršena slavska pogača, idelna za predstojeću Svetu Petku.
Slavski kolač za Stevanjdan ukrašava se figuricama ptica, žita, grožđa, burencima, knjigom. Iznosi se na već obogaćen sto sa suvim voćem, orasima, medom, jabukama i narandžama, a zatim posvećuje i seče ili lomi (po tradiciji i običajima).
Slavski kolač je jedan od najbitnijih elemenata slavske trpeze kao simbol tela Isusa Hrista, a vino kojim se kolač preliva predstavlja njegovu krv. On je uvek okrugao i ukrašava se figurama od testa, koje su simboli želja domaćina i domaćice za blagostanje porodice.
Pogača je neizostavni deo slavske trpeze
Obeležavanje krsne slave u Srbiji prate brojni običaji. Slavska sveća, slavska ikona, kandilo, slavski kolač, ponekad jedan, dva a u nekim domaćinstvima i tri kolača- neke porodice ih seku sve na dan slave, a u nekim kućama jedan kolač se seče uoči praznika, jedan sutradan, a treći dan nakonvažnog datuma. A gde je najbolje preseći slavski kolač- kod kuće ili u crkvi?
Slava ne može da prođe bez glavnih obeležja – žita, vina i slavskog kolača. Kao i svake godine domaćice se trude da naprave što bolje slavske kolače, odnosno pogače. Pravljenje savršenog slavskog kolača može biti izazov, kako pronaći prave mere za kolač, kako ga ukrasiti i kako da ne puca slavski kolač?
Evo kako treba da ugasite slavsku sveću
Mnogi vernici uglavnom iz neznanja prave ključne greške prilikom porodičnih svetkovina.
Počela je sezona krsnih slava, jednog od najvažnijih dana u životu kod Srba. Kolač, žito i sveća su običaji koji se poštuju i koji se i dalje čuvaju od zaborava.
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
Krsna Slava je jedinstveni običaj Srba, po kom se Srbi razlikuju od ostalih pravoslavnih naroda jer oni slave Imendane.