Kako da vam se slavski kolač ne "rascveta" po površini: Trik zbog kojeg zadržava belinu
Slava je nezamisliva bez tri glavna simbola – žita, vina i slavskog kolača.

Svake godine domaćice posvećuju mnogo pažnje pripremi slavskog kolača, trudeći se da on bude što lepši i ukusniji. Međutim, mešenje savršenog slavskog kolača često nosi izazove: kako postići pravu teksturu testa, kako ga ukrasiti, i najvažnije – kako sprečiti da kolač tokom pečenja pukne?
Kako izbeći pucanje slavskog kolača
Prema tradiciji, domaćica treba da mesi slavski kolač koristeći osveštanu vodicu, kako bi svetac zaštitnik doma uneo blagoslov u porodicu. Ipak, priprema kolača nije uvek jednostavna, posebno za mlađe domaćice. Česte greške uključuju kolač koji se ne podigne dovoljno, pukne tokom pečenja ili prekipi iz posude.
Možda vas zanima:

Još od davnina Srbi poštuju ovaj običaj, jer se plaše BOŽJE KAZNE: ŠTA SE DEŠAVA SA SLAVOM KAD DOMAĆIN NEMA MUŠKOG NASLEDNIKA?
U mnogim krajevima Srbije, Republike Srpske i Crne Gore imaju običaj da kažu da tog dana prislužuju ili pominju, pa drugu slavu zovu još i lokalizmima poput prisluga ili preslava.

Ne zalivajte biljke “napamet”! 5 sigurnih znakova da vašem cveću treba voda & koliko ga zaliti
Kada je reč o zalivanju biljke, ne bi trebalo da se oslanjate na intuiciju i svoje iskustvo. Postoje jednostavni "testovi" koji pokazuju da li i koliko vode treba cveću, a neki od njih podrazumevaju samo da pogledate pravo mesto u saksiji.
Možda vas zanima:

Još od davnina Srbi poštuju ovaj običaj, jer se plaše BOŽJE KAZNE: ŠTA SE DEŠAVA SA SLAVOM KAD DOMAĆIN NEMA MUŠKOG NASLEDNIKA?
U mnogim krajevima Srbije, Republike Srpske i Crne Gore imaju običaj da kažu da tog dana prislužuju ili pominju, pa drugu slavu zovu još i lokalizmima poput prisluga ili preslava.

Ne zalivajte biljke “napamet”! 5 sigurnih znakova da vašem cveću treba voda & koliko ga zaliti
Kada je reč o zalivanju biljke, ne bi trebalo da se oslanjate na intuiciju i svoje iskustvo. Postoje jednostavni "testovi" koji pokazuju da li i koliko vode treba cveću, a neki od njih podrazumevaju samo da pogledate pravo mesto u saksiji.
Možda vas zanima:

Još od davnina Srbi poštuju ovaj običaj, jer se plaše BOŽJE KAZNE: ŠTA SE DEŠAVA SA SLAVOM KAD DOMAĆIN NEMA MUŠKOG NASLEDNIKA?
U mnogim krajevima Srbije, Republike Srpske i Crne Gore imaju običaj da kažu da tog dana prislužuju ili pominju, pa drugu slavu zovu još i lokalizmima poput prisluga ili preslava.

Ne zalivajte biljke “napamet”! 5 sigurnih znakova da vašem cveću treba voda & koliko ga zaliti
Kada je reč o zalivanju biljke, ne bi trebalo da se oslanjate na intuiciju i svoje iskustvo. Postoje jednostavni "testovi" koji pokazuju da li i koliko vode treba cveću, a neki od njih podrazumevaju samo da pogledate pravo mesto u saksiji.
Da biste izbegli ove situacije, važno je da obratite pažnju na nekoliko ključnih koraka. Pre svega, testo za slavski kolač mora biti dobro umešeno. Posuda u kojoj ćete ga peći treba da se postavi u rernu koja je prethodno dobro zagrejana.
Tekstura testa igra presudnu ulogu. Ako se testo lepi za ruke, dodajte još brašna, dok previše tvrdo testo treba omekšati dodavanjem tečnosti. Cilj je dobiti meko i vazdušasto testo koje će ravnomerno narasti tokom pečenja.
Položaj kolača u rerni
Da bi slavski kolač bio savršeno ispečen, treba ga postaviti na sredinu rerne. Ako se kolač previše približi gornjem grejaču, može se sušiti i pucati. Uz pravilnu temperaturu i dobro umešeno testo, vaš slavski kolač će sigurno zablistati na slavskoj trpezi, a ukrasi će sačuvati belu boju.

Kuvarica otkrila caku za savršenu sarmu: Domaćice bi bogatstvo dale da znaju ovaj recept, baš kao iz bakine kuhinje
Postoje dva postupka za pravljenje sarme.

Ukusi Srbije na jednom mestu: 5 tradicionalnih jela koja svaki turista mora probati
Kada turisti dođu u Srbiju, jedna od stvari koje nikako ne smeju propustiti jeste da iskuse bogatstvo naše kuhinje. Srpska gastronomija oduševljava raznolikošću ukusa, a tradicionalna jela pružaju jedinstven gastronomski doživljaj koji svaki gost dugo pamti.

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.
Komentari(0)