Kako da vam se slavski kolač ne "rascveta" po površini: Trik zbog kojeg zadržava belinu

Izvor: Teodora Tojagić

20:00

Gastronomija 0

Slava je nezamisliva bez tri glavna simbola – žita, vina i slavskog kolača.

slavski kolač
Shutterstock

Svake godine domaćice posvećuju mnogo pažnje pripremi slavskog kolača, trudeći se da on bude što lepši i ukusniji. Međutim, mešenje savršenog slavskog kolača često nosi izazove: kako postići pravu teksturu testa, kako ga ukrasiti, i najvažnije – kako sprečiti da kolač tokom pečenja pukne?

Kako izbeći pucanje slavskog kolača

Prema tradiciji, domaćica treba da mesi slavski kolač koristeći osveštanu vodicu, kako bi svetac zaštitnik doma uneo blagoslov u porodicu. Ipak, priprema kolača nije uvek jednostavna, posebno za mlađe domaćice. Česte greške uključuju kolač koji se ne podigne dovoljno, pukne tokom pečenja ili prekipi iz posude.

Možda vas zanima:

slava

KAKO SE BIRA SLAVA: Porodični zaštitnik kao nit identiteta

Kultura

11:00

3 novembar, 2025

Mnogi se pitaju: zašto baš taj svetac, a ne neki drugi? Srpska slava nije samo običaj – ona je prvo nematerijalno kulturno dobro iz naše zemlje upisano na UNESKO listu. To je jedinstvena duhovna praksa koja povezuje generacije, gde svako domaćinstvo ima svog nebeskog zaštitnika – krsno ime.

Možda vas zanima:

slava

KAKO SE BIRA SLAVA: Porodični zaštitnik kao nit identiteta

Kultura

11:00

3 novembar, 2025

Mnogi se pitaju: zašto baš taj svetac, a ne neki drugi? Srpska slava nije samo običaj – ona je prvo nematerijalno kulturno dobro iz naše zemlje upisano na UNESKO listu. To je jedinstvena duhovna praksa koja povezuje generacije, gde svako domaćinstvo ima svog nebeskog zaštitnika – krsno ime.

Možda vas zanima:

slava

KAKO SE BIRA SLAVA: Porodični zaštitnik kao nit identiteta

Kultura

11:00

3 novembar, 2025

Mnogi se pitaju: zašto baš taj svetac, a ne neki drugi? Srpska slava nije samo običaj – ona je prvo nematerijalno kulturno dobro iz naše zemlje upisano na UNESKO listu. To je jedinstvena duhovna praksa koja povezuje generacije, gde svako domaćinstvo ima svog nebeskog zaštitnika – krsno ime.

Da biste izbegli ove situacije, važno je da obratite pažnju na nekoliko ključnih koraka. Pre svega, testo za slavski kolač mora biti dobro umešeno. Posuda u kojoj ćete ga peći treba da se postavi u rernu koja je prethodno dobro zagrejana.

Tekstura testa igra presudnu ulogu. Ako se testo lepi za ruke, dodajte još brašna, dok previše tvrdo testo treba omekšati dodavanjem tečnosti. Cilj je dobiti meko i vazdušasto testo koje će ravnomerno narasti tokom pečenja.

Položaj kolača u rerni

Da bi slavski kolač bio savršeno ispečen, treba ga postaviti na sredinu rerne. Ako se kolač previše približi gornjem grejaču, može se sušiti i pucati. Uz pravilnu temperaturu i dobro umešeno testo, vaš slavski kolač će sigurno zablistati na slavskoj trpezi, a ukrasi će sačuvati belu boju.

 

 

Komentari(0)

Loading