Kako da vam se slavski kolač ne "rascveta" po površini: Trik zbog kojeg zadržava belinu
Slava je nezamisliva bez tri glavna simbola – žita, vina i slavskog kolača.
Svake godine domaćice posvećuju mnogo pažnje pripremi slavskog kolača, trudeći se da on bude što lepši i ukusniji. Međutim, mešenje savršenog slavskog kolača često nosi izazove: kako postići pravu teksturu testa, kako ga ukrasiti, i najvažnije – kako sprečiti da kolač tokom pečenja pukne?
Kako izbeći pucanje slavskog kolača
Prema tradiciji, domaćica treba da mesi slavski kolač koristeći osveštanu vodicu, kako bi svetac zaštitnik doma uneo blagoslov u porodicu. Ipak, priprema kolača nije uvek jednostavna, posebno za mlađe domaćice. Česte greške uključuju kolač koji se ne podigne dovoljno, pukne tokom pečenja ili prekipi iz posude.
Možda vas zanima:
Evo kako se krsna slava uvodi u novi dom: Ovo je jedini ispravan način
Krsna slava je jedan od najdublje ukorenjenih običaja u pravoslavnim porodicama, simbol porodične tradicije, zajedništva i duhovne povezanosti kroz generacije.
Šta se radi sa slavskim kolačem koji ostane posle slave: Otac Dejan objašnjava šta je jedino ispravno
Nakon što prođe slava često nam ostane mnogo hrane, a ponekad i slavski kolač. Evo šta sa njim treba uraditi
Možda vas zanima:
Evo kako se krsna slava uvodi u novi dom: Ovo je jedini ispravan način
Krsna slava je jedan od najdublje ukorenjenih običaja u pravoslavnim porodicama, simbol porodične tradicije, zajedništva i duhovne povezanosti kroz generacije.
Šta se radi sa slavskim kolačem koji ostane posle slave: Otac Dejan objašnjava šta je jedino ispravno
Nakon što prođe slava često nam ostane mnogo hrane, a ponekad i slavski kolač. Evo šta sa njim treba uraditi
Možda vas zanima:
Evo kako se krsna slava uvodi u novi dom: Ovo je jedini ispravan način
Krsna slava je jedan od najdublje ukorenjenih običaja u pravoslavnim porodicama, simbol porodične tradicije, zajedništva i duhovne povezanosti kroz generacije.
Šta se radi sa slavskim kolačem koji ostane posle slave: Otac Dejan objašnjava šta je jedino ispravno
Nakon što prođe slava često nam ostane mnogo hrane, a ponekad i slavski kolač. Evo šta sa njim treba uraditi
Da biste izbegli ove situacije, važno je da obratite pažnju na nekoliko ključnih koraka. Pre svega, testo za slavski kolač mora biti dobro umešeno. Posuda u kojoj ćete ga peći treba da se postavi u rernu koja je prethodno dobro zagrejana.
Tekstura testa igra presudnu ulogu. Ako se testo lepi za ruke, dodajte još brašna, dok previše tvrdo testo treba omekšati dodavanjem tečnosti. Cilj je dobiti meko i vazdušasto testo koje će ravnomerno narasti tokom pečenja.
Položaj kolača u rerni
Da bi slavski kolač bio savršeno ispečen, treba ga postaviti na sredinu rerne. Ako se kolač previše približi gornjem grejaču, može se sušiti i pucati. Uz pravilnu temperaturu i dobro umešeno testo, vaš slavski kolač će sigurno zablistati na slavskoj trpezi, a ukrasi će sačuvati belu boju.
Kao iz poslastičarnice: Krempita za koju će vam svi tražiti recept, tajna je u ukusnom filu, topi se u ustima
Spremite krempitu kojoj niko neće odoleti.
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
Komentari(0)