NEIZOSTAVAN NA NAŠOJ TRPEZI Bez kiselog kupusa ne možemo da zamislimo zimnicu (RECEPT/VIDEO)

Lepote Srbije

18:05

Gastronomija 0

U ovim vremenskim uslovima kupus se brzo i lako ukiseli, pa ne treba žuriti sa pripremom.

NEIZOSTAVAN NA NAŠOJ TRPEZI Bez kiselog kupusa ne možemo da zamislimo zimnicu (RECEPT/VIDEO)
Shutterstock/Kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavan na našoj trpezi. Bez kiselog kupusa ne može da se zamisli zimska sezona i zimnica.

kupus Shutterstock
 

Pored toga što je veoma ukusan, kiseli kupus je izuzetno zdrav. Pravi je izvor vitamina C i K, koji tokom zimskih dana idealno podižu imunitet. Smatra se da jedenje samo 100 grama kiselog kupusa dnevno smanjuje rizik od prehlada dva puta.

Ukoliko želite da napravite najlepši kiseli kupus, pored dobrog odabira namirnica za pripremu, veoma je važno kada ćete ga staviti da se kiseli.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

kupus Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina oktobra. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepen.

Najbolje mesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gde nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.

U ovim vremenskim uslovima kupus se brzo i lako ukiseli, pa ne treba žuriti sa pripremom. Za fermentaciju kiselog kupusa obično je potrebno i do četiri nedelje, pa ako se ovaj proces odlučite krajem septembra, možete računati na to da ćete već u oktobru ili početkom novembra imati ukusan kiseli kupus.

TRADICIONALNI KUVANI KISELI KUPUS

I bez ekspres lonca i aparata za sporo kuvanje možete uživati u ovom fantastičnom jelu skuvanom u običnoj šerpi od rostfraja. Princip kuvanja je isti kao i u ekspres loncu, sa tim da je vreme kuvanja duže.

Unutrašnjost šerpe namažite mašću. Poređajte polovinu krupno isečenog kiselog kupusa, preko njega meso, odozgo drugu polovinu kupusa i pospite alevom paprikom. Dodajte vode da ogrezne, poklopite i kuvajte na umerenoj vatri 3-4 sata.

Pri kraju možete dosoliti ili dodati vegetu po ukusu, mada je kuvani kiseli kupus obično sam po sebi dovoljno slan.

Po potrebi možete dolivati vodu tokom kuvanja ali imajte u vidu da na kraju tečnosti treba da bude jako malo. Ukoliko osetite da ste preterali, možete ukloniti poklopac i završiti kuvanje bez njega kako bi višak ispario.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading