PASTIRSKO JELO JEDINSTVENOG UKUSA I MIRISA Specijalitet koji se sprema po tradicionalnoj recepturi i prenosi sa kolena na koleno kroz vekove
Naša zemlja bogata je raznovrsnim i jedinstvenim jelima.

Od čvaraka, preko roštilja, pihtija, sarme, do užičke komplet lepinje. Neki specijaliteti mogu se naći samo u našoj zemlji.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA PRAVI BELMUŽ Pastirski specijalitet iz istočne Srbije
Specijalitet koji priča više jezika.

ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA PRAVI BELMUŽ Pastirski specijalitet iz istočne Srbije
Specijalitet koji priča više jezika.

ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA PRAVI BELMUŽ Pastirski specijalitet iz istočne Srbije
Specijalitet koji priča više jezika.

ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
Ipak, ima mnogo srpskih jela za koje većina ljudi ne zna, a spremaju se po tradicionalnoj recepturi i prenose sa kolena na koleno kroz vekove.
Jedno od njih je i specijalitet koji dolazi iz južnih i istočnih krajeva Srbije – belmuž.
Belmuž je godinama unazad bio svakodnevni obrok balkanskih pastira koji se pravashodno spremao u okolini Knjaževca, Svrljiga, Kalne, Sokobanje, Zaječara i Niša. Danas se ovaj specijalitet konzumira u mnogobrojnim srpskim domaćinstvima, a svojim specifičnim ukusom neretko osvaja i turiste koji posete neke od restorana domaće kuhinje u okolini Stare planine, gde se ovo jelo najčešće služi.
Priprema se tako što se sir rastopi na vatri, uz malo vode i ulja, a onda se u to uz neprestano mešanje dodaje kukuruzno brašno, sve dok smesa ne postane gusta. Nakon toga se dodaje so i meša još nekoliko minuta, a tradicionalno se služi uz ovčje kiselo mleko.
Jednostavno pastirsko jelo karakterističnog ukusa i načina pripreme, do današnjih dana je zadržalo ritualna i običajna svojstva. Za Molitvu pod Midžorom, Đurđevdan i druge svečane događaje neizostavni specijalitet na trpezi je belmuž, koji se odskora našao i na Listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.
Ako se nađete u istočnom delu Srbije obavezno posetite neki od lokalnih restorana kako bi osetili ukus pravog belmuža.
BONUS VIDEO

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.

CENA OVOG JELA U DREVNOJ SRBIJI BILA JE KAO DANAŠNJA ZLATNA POLUGA! Retka srpska poslastica "Manastirka" pravila se samo za BOŽIĆ i SKRIVA VELIKU TAJNU
Tajna starog kolača za koji se nekada moralo štedeti godinu dana: Recept preživeo vekove, a njegova vrednost nije u novcu, već u tri najluksuznija sastojka onog doba.
Komentari(0)