PASTIRSKO JELO JEDINSTVENOG UKUSA I MIRISA Specijalitet koji se sprema po tradicionalnoj recepturi i prenosi sa kolena na koleno kroz vekove

Jovan Kragović

17:11

Gastronomija 0

Naša zemlja bogata je raznovrsnim i jedinstvenim jelima.

Belmuž
Printscreen/restorani beograd

 

Od čvaraka, preko roštilja, pihtija, sarme, do užičke komplet lepinje. Neki specijaliteti mogu se naći samo u našoj zemlji.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ipak, ima mnogo srpskih jela za koje većina ljudi ne zna, a spremaju se po tradicionalnoj recepturi i prenose sa kolena na koleno kroz vekove.

 

 

Jedno od njih je i specijalitet koji dolazi iz južnih i istočnih krajeva Srbije – belmuž.

Belmuž je godinama unazad bio svakodnevni obrok balkanskih pastira koji se pravashodno spremao u okolini Knjaževca, Svrljiga, Kalne, Sokobanje, Zaječara i Niša. Danas se ovaj specijalitet konzumira u mnogobrojnim srpskim domaćinstvima, a svojim specifičnim ukusom neretko osvaja i turiste koji posete neke od restorana domaće kuhinje u okolini Stare planine, gde se ovo jelo najčešće služi.

Priprema se tako što se sir rastopi na vatri, uz malo vode i ulja, a onda se u to uz neprestano mešanje dodaje kukuruzno brašno, sve dok smesa ne postane gusta. Nakon toga se dodaje so i meša još nekoliko minuta, a tradicionalno se služi uz ovčje kiselo mleko.

 

 

Jednostavno pastirsko jelo karakterističnog ukusa i načina pripreme, do današnjih dana je zadržalo ritualna i običajna svojstva. Za Molitvu pod Midžorom, Đurđevdan i druge svečane događaje neizostavni specijalitet na trpezi je belmuž, koji se odskora našao i na Listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Ako se nađete u istočnom delu Srbije obavezno posetite neki od lokalnih restorana kako bi osetili ukus pravog belmuža.

 

BONUS VIDEO

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading