PASTIRSKO JELO JEDINSTVENOG UKUSA I MIRISA Specijalitet koji se sprema po tradicionalnoj recepturi i prenosi sa kolena na koleno kroz vekove

J. K.

17:11

Gastronomija 0

Naša zemlja bogata je raznovrsnim i jedinstvenim jelima.

PASTIRSKO JELO JEDINSTVENOG UKUSA I MIRISA Specijalitet koji se sprema po tradicionalnoj recepturi i prenosi sa kolena na koleno kroz vekove
Printscreen/restorani beograd

 

Od čvaraka, preko roštilja, pihtija, sarme, do užičke komplet lepinje. Neki specijaliteti mogu se naći samo u našoj zemlji.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ipak, ima mnogo srpskih jela za koje većina ljudi ne zna, a spremaju se po tradicionalnoj recepturi i prenose sa kolena na koleno kroz vekove.

 

 

Jedno od njih je i specijalitet koji dolazi iz južnih i istočnih krajeva Srbije – belmuž.

Belmuž je godinama unazad bio svakodnevni obrok balkanskih pastira koji se pravashodno spremao u okolini Knjaževca, Svrljiga, Kalne, Sokobanje, Zaječara i Niša. Danas se ovaj specijalitet konzumira u mnogobrojnim srpskim domaćinstvima, a svojim specifičnim ukusom neretko osvaja i turiste koji posete neke od restorana domaće kuhinje u okolini Stare planine, gde se ovo jelo najčešće služi.

Priprema se tako što se sir rastopi na vatri, uz malo vode i ulja, a onda se u to uz neprestano mešanje dodaje kukuruzno brašno, sve dok smesa ne postane gusta. Nakon toga se dodaje so i meša još nekoliko minuta, a tradicionalno se služi uz ovčje kiselo mleko.

 

 

Jednostavno pastirsko jelo karakterističnog ukusa i načina pripreme, do današnjih dana je zadržalo ritualna i običajna svojstva. Za Molitvu pod Midžorom, Đurđevdan i druge svečane događaje neizostavni specijalitet na trpezi je belmuž, koji se odskora našao i na Listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Ako se nađete u istočnom delu Srbije obavezno posetite neki od lokalnih restorana kako bi osetili ukus pravog belmuža.

 

BONUS VIDEO

Komentari(0)

Loading