RECEPT ZA PRAVI BELMUŽ Pastirski specijalitet iz istočne Srbije

Miloš Milić

17:00

Gastronomija 0

Specijalitet koji priča više jezika.

RECEPT ZA PRAVI BELMUŽ Pastirski specijalitet iz istočne Srbije
Printscreen/Youtube

 

Sastojci

1 kg mladog, nesoljenog, najbolje ovčijeg sira

400 gr kukuruznog brašna, ne palente

Priprema:

1.U posudu sa debljim dnom stavite sir i na laganoj vatri mešajte dok se ne rastopi i počne da “konča”

2. Dodati brašno u mlazu, mešati da masnoća izađe na površinu

3. Dobiće se smeša nalik na kačamak, ali mekša 

4. Uživajte dok je vruće.

 

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading