RUČAK KOJI ĆE SVI OBOŽAVATI! Mrsna jela koja su se pripremala od najstarijih vremena u Pirotu su davno zaboravljena
U Pirotu se za ručak jela musaka sa dugačko sečenim zelenim lukom-prazilukom i sitno seckanim mesom (svinjskim, ovčijim ili goveđim).

Musaka je tradicionalno jelo od patlidžana koje se pretežno priprema na Balkanu i na Bliskom istoku. Na zapadu se smatra da je musaka izvorno grčko jelo.
Postoje brojne verzije musake, u zavisnosti od povrća koje se koristi, pa tako, pored navedenih, imamo i musaku od: karfiola, tikvica, spanaća, boranije, kelja, prokelja, mladog vinovog lišća i zelene salate.
Mi Vam nudimo pirotsku verziju musake.
Možda vas zanima:

ZAPEČENI KROMPIR SA JAJIMA, SLANINOM I SIROM: Iskoristite hranu od Uskrsa i napravite sasvim novo jelo
Složenac od kuvanih krompira i jaja je kompletno i kalorično jelo za sve prave gurmane

ČOMLEK JE STARINSKO JELO SA JUGA Preporučuje se da se sprema u rerni, u zemljanom loncu (VIDEO/RECEPT)
Veoma popularno i u Makedoniji i Bugarskoj. Sprema se od junećeg mesa i dosta luka, a postoji i manastirska, posna, verzija ovog jela, sa krompirom.
Brzo, jednostavno i veoma ukusno.
Musaka od praziluka
Sastojci:
300 gr mlevenog mesa
600 gr praziluk
1 glavica crnog luka
2 jaja
1 čaša kisele pavlake
so po ukusu
biber po ukusu
ulje po potrebi
Priprema:
Iseckati i izdinstati glavicu crnog luka, dodati mleveno meso, posoliti i dinstati oko 10 minuta. Iseckati praziluk i dodati mesu, dinstati zajedno još oko 15 minuta. Izdinstano meso i praziluk, začiniti po ukusu i prebaciti u vatrostalnu činiju. Umutiti jaja sa pavlakom i preliti preko musake. Peći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta na 180 stepeni.
Izvor: blic

Kako se pravio slatki pasulj za zadušnice: Starinski recept iz okoline Zaječara koji spaja pasulj, suvo grožđe i med
U nekim selima istočne Srbije, pasulj se za zadušnice nije kuvao samo na slano – već i na slatko. Bez mesa, bez luka, ali sa suvim grožđem, medom i orasima. Jelo tuge i nade, koje se danas retko pamti.

U testo uvek dodajte jedan tajni sastojak: Sva peciva će biti ukusnija i mekša, otkrivaju pekari
Iskusni pekari su otkrili šta oni dodaju u testo kako bi ono imalo savršen ukus

Kako se u Resavi pravila “ljutina za zimu”: Zaboravljen zeleni ajvar sa belim lukom i brašnom
U selima između Despotovca i Rekovca, žene su spremale posebnu zimnicu od zelene paprike, belog luka i brašna. “Ljutina” se nije mazala – već grabila kašikom, služila uz vruću proju i čuvala u podrumu kao oštar znak prave zime.

Nema čekanja da nadođe testo! Najmekši uštipci koji ste probali, a bez kvasca: Svi imamo ove sastojke u kući
Šupljikavi, vazdušasti i slasni uštipci uvek su dobra ideja za ukusan doručak posle kojeg niko u kući ne ostaje gladan

U ovoj piti sa višnjama nema ni kap ulja! Ukusnija od baklave, a tek od kakvih kora se pravi
Hrskave korice i sočan, voćni fil čine je ukusnijom čak i od baklave
Komentari(0)