RUČAK KOJI ĆE SVI OBOŽAVATI! Mrsna jela koja su se pripremala od najstarijih vremena u Pirotu su davno zaboravljena

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

U Pirotu se za ručak jela musaka sa dugačko sečenim zelenim lukom-prazilukom i sitno seckanim mesom (svinjskim, ovčijim ili goveđim).

RUČAK KOJI ĆE SVI OBOŽAVATI! Mrsna jela koja su se pripremala od najstarijih vremena u Pirotu su davno zaboravljena
Shutterstock: musaka

Musaka je tradicionalno jelo od patlidžana koje se pretežno priprema na Balkanu i na Bliskom istoku. Na zapadu se smatra da je musaka izvorno grčko jelo.

Postoje brojne verzije musake, u zavisnosti od povrća koje se koristi, pa tako, pored navedenih, imamo i musaku od: karfiola, tikvica, spanaća, boranije, kelja, prokelja, mladog vinovog lišća i zelene salate.

Mi Vam nudimo pirotsku verziju musake.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Brzo, jednostavno i veoma ukusno.

Musaka od praziluka

Sastojci:


300 gr mlevenog mesa
600 gr praziluk
1 glavica crnog luka
2 jaja
1 čaša kisele pavlake
so po ukusu
biber po ukusu
ulje po potrebi

Priprema:

Iseckati i izdinstati glavicu crnog luka, dodati mleveno meso, posoliti i dinstati oko 10 minuta. Iseckati praziluk i dodati mesu, dinstati zajedno još oko 15 minuta. Izdinstano meso i praziluk, začiniti po ukusu i prebaciti u vatrostalnu činiju. Umutiti jaja sa pavlakom i preliti preko musake. Peći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta na 180 stepeni.

Izvor: blic

Komentari(0)

Loading