ZABORAVLJENA JELA OD STAROG HLEBA Iznenadićete se kakve specijalitete možete da pripremite koristeći ovo kao glavni sastojak (RECEPT)
Jela od starog hleba su posebna vrsta hrane, koja se iz ekonomskih ali i gurmanskih razloga od pamtiveka do danas prave u mnogim domaćinstvima, kao napitak ili glavni obrok. Osim što se stari hleb drobio u bozu, raso, kombas, slivenicu, mleko i čorbe, od starog hleba je pripremano i nekoliko jednostavnih jela.
Vrste jela od starog hleba u prošlosti
Od starog hleba u stara vremena najčešće su se spremali: golovar, popara i mačkan.
Golovar
Možda vas zanima:
OD STAROG HLEBA NAPRAVITE SLATKIŠ Sočna pita sa suvim voćem, gotova za 5 minuta!
Neverovatno ukusna poslastica od starog hleba, inenadićete se koliko se lako pravi a svi ukućani će je obožavati.
OD VARDARA DO TRIGLAVA SE SA OVIM DORUČKOM ZAPOČINJAO DAN: Sada svi ODMAHUJU rukom, a JUGOSLOVENI SU SE PREJEDALI
Ukoliko želite da se prisetite kako su domaćice u staroj Jugoslaviji pripremale poparu recept je u nastavku
Možda vas zanima:
OD STAROG HLEBA NAPRAVITE SLATKIŠ Sočna pita sa suvim voćem, gotova za 5 minuta!
Neverovatno ukusna poslastica od starog hleba, inenadićete se koliko se lako pravi a svi ukućani će je obožavati.
OD VARDARA DO TRIGLAVA SE SA OVIM DORUČKOM ZAPOČINJAO DAN: Sada svi ODMAHUJU rukom, a JUGOSLOVENI SU SE PREJEDALI
Ukoliko želite da se prisetite kako su domaćice u staroj Jugoslaviji pripremale poparu recept je u nastavku
Možda vas zanima:
OD STAROG HLEBA NAPRAVITE SLATKIŠ Sočna pita sa suvim voćem, gotova za 5 minuta!
Neverovatno ukusna poslastica od starog hleba, inenadićete se koliko se lako pravi a svi ukućani će je obožavati.
OD VARDARA DO TRIGLAVA SE SA OVIM DORUČKOM ZAPOČINJAO DAN: Sada svi ODMAHUJU rukom, a JUGOSLOVENI SU SE PREJEDALI
Ukoliko želite da se prisetite kako su domaćice u staroj Jugoslaviji pripremale poparu recept je u nastavku
Najjednostavnije jelo od starog hleba je golovar, koji se pravi se od hleba i vode kojoj se doda so i tucana paprika. Kad voda sa začinima provri doda joj se hleb ili se hleb prelije vrelom vodom.
Ova vrsta jela zvana u nekim krajevima i masonica ili masanica, pravila se od starog hleba sa vodom uz dodatak drugih namirnica. Komadi starog hleba se popare vrelom vodom, doda im se nemasni sir, čvarci, vurda ili se samo zaprži mašću.
Mačkan
Jelo od starog hleba koje je pravljeno samo za decu je mačkan. U tiganju se zagreje mast, nadrobi se hleb i doda mu se nemasni sir – vurda.
Savremenija jela od starog hleba
Od savremenijih jela od starog hleba danas se spremaju:
Pita od starog hleba
Pica od starog hleba
Španska pita od starog hleba
Tradicionalna pita od starog hleba
Sastojci:
500 gr starog hleba
500 ml jogurta ili kefira
200 ml kisele pavlake
4 jaja
100 ml ulja (ili 100 gr maslaca)
malo soli
malo sode bikarbone (ili praška za pecivo)
Ovo je osnovna smesa u koju možete dodavati sastojke po želji:
150gr šunke, slanine, salame ili kobasice,
150gr mladog sira
1 kašiku parmezana.
Ukoliko dodajete kobasicu, možete u smesu dodati i 1/2 kašičice začinske paprike
Priprema:
U vatrostalnu činiju, koju ste prethodno namazali uljem ili mašću, poređejte stari hleb, isečen na kockice. Prelijte ih zatim ostalim sastojcima koje ste prethodno umutili. Ostavite 20 minuta da hleb upije. Odgore možete po želji posuti lan, susam, suncokret ili seme golice. Peći na 200 stepeni oko 3o minuta. Kada se pita ispeče, ostavite je malo da odstoji prekrivena krpom i služite uz jogurt.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)