ZABORAVLJENA JELA OD STAROG HLEBA Iznenadićete se kakve specijalitete možete da pripremite koristeći ovo kao glavni sastojak (RECEPT)
Jela od starog hleba su posebna vrsta hrane, koja se iz ekonomskih ali i gurmanskih razloga od pamtiveka do danas prave u mnogim domaćinstvima, kao napitak ili glavni obrok. Osim što se stari hleb drobio u bozu, raso, kombas, slivenicu, mleko i čorbe, od starog hleba je pripremano i nekoliko jednostavnih jela.
Vrste jela od starog hleba u prošlosti
Od starog hleba u stara vremena najčešće su se spremali: golovar, popara i mačkan.
Golovar
Možda vas zanima:
STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna
Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna
Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.
Možda vas zanima:
STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna
Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna
Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.
Možda vas zanima:
STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna
Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna
Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.
Najjednostavnije jelo od starog hleba je golovar, koji se pravi se od hleba i vode kojoj se doda so i tucana paprika. Kad voda sa začinima provri doda joj se hleb ili se hleb prelije vrelom vodom.
Popara
Ova vrsta jela zvana u nekim krajevima i masonica ili masanica, pravila se od starog hleba sa vodom uz dodatak drugih namirnica. Komadi starog hleba se popare vrelom vodom, doda im se nemasni sir, čvarci, vurda ili se samo zaprži mašću.
Mačkan
Jelo od starog hleba koje je pravljeno samo za decu je mačkan. U tiganju se zagreje mast, nadrobi se hleb i doda mu se nemasni sir – vurda.
Savremenija jela od starog hleba
Od savremenijih jela od starog hleba danas se spremaju:
Pita od starog hleba
Pica od starog hleba
Španska pita od starog hleba
Tradicionalna pita od starog hleba
Sastojci:
500 gr starog hleba
500 ml jogurta ili kefira
200 ml kisele pavlake
4 jaja
100 ml ulja (ili 100 gr maslaca)
malo soli
malo sode bikarbone (ili praška za pecivo)
Ovo je osnovna smesa u koju možete dodavati sastojke po želji:
150gr šunke, slanine, salame ili kobasice,
150gr mladog sira
1 kašiku parmezana.
Ukoliko dodajete kobasicu, možete u smesu dodati i 1/2 kašičice začinske paprike
Priprema:
U vatrostalnu činiju, koju ste prethodno namazali uljem ili mašću, poređejte stari hleb, isečen na kockice. Prelijte ih zatim ostalim sastojcima koje ste prethodno umutili. Ostavite 20 minuta da hleb upije. Odgore možete po želji posuti lan, susam, suncokret ili seme golice. Peći na 200 stepeni oko 3o minuta. Kada se pita ispeče, ostavite je malo da odstoji prekrivena krpom i služite uz jogurt.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Komentari(0)