ZABORAVLJENA JELA OD STAROG HLEBA Iznenadićete se kakve specijalitete možete da pripremite koristeći ovo kao glavni sastojak (RECEPT)
Jela od starog hleba su posebna vrsta hrane, koja se iz ekonomskih ali i gurmanskih razloga od pamtiveka do danas prave u mnogim domaćinstvima, kao napitak ili glavni obrok. Osim što se stari hleb drobio u bozu, raso, kombas, slivenicu, mleko i čorbe, od starog hleba je pripremano i nekoliko jednostavnih jela.

Vrste jela od starog hleba u prošlosti
Od starog hleba u stara vremena najčešće su se spremali: golovar, popara i mačkan.
Golovar
Možda vas zanima:

Recept za poparu koja greje dušu: Čarobna kombinacija starog hleba, sira i kajmaka, porodica će je jesti u dahu
Pripremite se da oduševite svoje nepce

OD STAROG HLEBA NAPRAVITE SLATKIŠ Sočna pita sa suvim voćem, gotova za 5 minuta!
Neverovatno ukusna poslastica od starog hleba, inenadićete se koliko se lako pravi a svi ukućani će je obožavati.
Možda vas zanima:

Recept za poparu koja greje dušu: Čarobna kombinacija starog hleba, sira i kajmaka, porodica će je jesti u dahu
Pripremite se da oduševite svoje nepce

OD STAROG HLEBA NAPRAVITE SLATKIŠ Sočna pita sa suvim voćem, gotova za 5 minuta!
Neverovatno ukusna poslastica od starog hleba, inenadićete se koliko se lako pravi a svi ukućani će je obožavati.
Možda vas zanima:

Recept za poparu koja greje dušu: Čarobna kombinacija starog hleba, sira i kajmaka, porodica će je jesti u dahu
Pripremite se da oduševite svoje nepce

OD STAROG HLEBA NAPRAVITE SLATKIŠ Sočna pita sa suvim voćem, gotova za 5 minuta!
Neverovatno ukusna poslastica od starog hleba, inenadićete se koliko se lako pravi a svi ukućani će je obožavati.
Najjednostavnije jelo od starog hleba je golovar, koji se pravi se od hleba i vode kojoj se doda so i tucana paprika. Kad voda sa začinima provri doda joj se hleb ili se hleb prelije vrelom vodom.
Ova vrsta jela zvana u nekim krajevima i masonica ili masanica, pravila se od starog hleba sa vodom uz dodatak drugih namirnica. Komadi starog hleba se popare vrelom vodom, doda im se nemasni sir, čvarci, vurda ili se samo zaprži mašću.
Mačkan
Jelo od starog hleba koje je pravljeno samo za decu je mačkan. U tiganju se zagreje mast, nadrobi se hleb i doda mu se nemasni sir – vurda.
Savremenija jela od starog hleba
Od savremenijih jela od starog hleba danas se spremaju:
Pita od starog hleba
Pica od starog hleba
Španska pita od starog hleba
Tradicionalna pita od starog hleba
Sastojci:
500 gr starog hleba
500 ml jogurta ili kefira
200 ml kisele pavlake
4 jaja
100 ml ulja (ili 100 gr maslaca)
malo soli
malo sode bikarbone (ili praška za pecivo)
Ovo je osnovna smesa u koju možete dodavati sastojke po želji:
150gr šunke, slanine, salame ili kobasice,
150gr mladog sira
1 kašiku parmezana.
Ukoliko dodajete kobasicu, možete u smesu dodati i 1/2 kašičice začinske paprike
Priprema:
U vatrostalnu činiju, koju ste prethodno namazali uljem ili mašću, poređejte stari hleb, isečen na kockice. Prelijte ih zatim ostalim sastojcima koje ste prethodno umutili. Ostavite 20 minuta da hleb upije. Odgore možete po želji posuti lan, susam, suncokret ili seme golice. Peći na 200 stepeni oko 3o minuta. Kada se pita ispeče, ostavite je malo da odstoji prekrivena krpom i služite uz jogurt.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)