ZABORAVLJENA JELA OD STAROG HLEBA Iznenadićete se kakve specijalitete možete da pripremite koristeći ovo kao glavni sastojak (RECEPT)

Lepote Srbije

20:00

Gastronomija 0

Jela od starog hleba su posebna vrsta hrane, koja se iz ekonomskih ali i gurmanskih razloga od pamtiveka do danas prave u mnogim domaćinstvima, kao napitak ili glavni obrok. Osim što se stari hleb drobio u bozu, raso, kombas, slivenicu, mleko i čorbe, od starog hleba je pripremano i nekoliko jednostavnih jela.

ZABORAVLJENA JELA OD STAROG HLEBA Iznenadićete se kakve specijalitete možete da pripremite koristeći ovo kao glavni sastojak (RECEPT)
Shutterstock

Vrste jela od starog hleba u prošlosti



Od starog hleba u stara vremena najčešće su se spremali: golovar, popara i mačkan.

 

Golovar

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


Najjednostavnije jelo od starog hleba je golovar, koji se pravi se od hleba i vode kojoj se doda so i tucana paprika. Kad voda sa začinima provri doda joj se hleb ili se hleb prelije vrelom vodom.


Popara

Ova vrsta jela zvana u nekim krajevima i masonica ili masanica, pravila se od starog hleba sa vodom uz dodatak drugih namirnica. Komadi starog hleba se popare vrelom vodom, doda im se nemasni sir, čvarci, vurda ili se samo zaprži mašću.

Mačkan


Jelo od starog hleba koje je pravljeno samo za decu je mačkan. U tiganju se zagreje mast, nadrobi se hleb i doda mu se nemasni sir – vurda.

Savremenija jela od starog hleba

Od savremenijih jela od starog hleba danas se spremaju:

Pita od starog hleba
Pica od starog hleba
Španska pita od starog hleba

 

Tradicionalna pita od starog hleba

Sastojci:

500 gr starog hleba

500 ml jogurta ili kefira

200 ml kisele pavlake

4 jaja

100 ml ulja (ili 100 gr maslaca)

malo soli

malo sode bikarbone (ili praška za pecivo)

Ovo je osnovna smesa u koju možete dodavati sastojke po želji:

150gr šunke, slanine, salame ili kobasice,

150gr mladog sira

1 kašiku parmezana.

Ukoliko dodajete kobasicu, možete u smesu dodati i 1/2 kašičice začinske paprike

Priprema:

U vatrostalnu činiju, koju ste prethodno namazali uljem ili mašću, poređejte stari hleb, isečen na kockice. Prelijte ih zatim ostalim sastojcima koje ste prethodno umutili. Ostavite 20 minuta da hleb upije. Odgore možete po želji posuti lan, susam, suncokret ili seme golice. Peći na 200 stepeni oko 3o minuta. Kada se pita ispeče, ostavite je malo da odstoji prekrivena krpom i služite uz jogurt.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading