Recept za domaće kiflice koje danima ostaju sveže: Em brze, em jeftine, a savršene za poneti za užinu ili na posao

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Mirisne, meke i jednostavne za pravljenje, ove kiflice su idealne kada vam treba praktičan zalogaj koji se lako nosi i dugo ostaje svež.

kiflice sa jogurtom
Shutterstock

Kitlice su jedno od jela koje nema ko ne voli. Njihov ukus je savršen, ali često zahtevaju poprilično vremena, pa ih sve manji broj domaćica često pravi.

Ipak, sav trud i vreme se isplati, jer kad budu gotove neće moći da stanete dok "ne puknete".

One ostaju sveže i meke i sutradan, tako da su odlična varijanta ako želite da spremite deci užinu ili ih ponesete na posao.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

500 g brašna (tip glatko)
7 g suvog kvasca (1 kesica)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
250 ml mlake vode ili mleka
50 ml ulja
1 jaje (za premazivanje)
susam ili mak za posipanje 

Priprema:

U mlaku vodu ili mleko umešati šećer i kvasac, pa ostaviti desetak minuta da zapeni.
U posebnoj posudi sjediniti brašno i so, zatim dodati nadošli kvasac i ulje. Zamesiti mekano testo koje se ne lepi za ruke. Ako je potrebno, dodati još malo brašna ili tečnosti dok ne postane glatko i elastično.
Testo pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.
Kada testo naraste, prebaciti ga na blago pobrašnjenu radnu površinu i razviti u krug debljine približno 1 cm. Iseći na 8 trouglova i svaki urolati u oblik kiflice.
Kiflice poređati na pleh obložen papirom za pečenje. Premazati ih umućenim jajetom i, po želji, posuti susamom ili makom. Ostaviti ih još 15 minuta da kratko odmore.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 15–20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i hrskavu koricu.

Create your own user feedback survey c.id
sir

Pastirska tajna Stare planine: Kako nastaje pravi kačkavalj

Gastronomija

21:00

26 septembar, 2025

Na prostranim pašnjacima Stare planine, gde vetrovi donose miris trave i planinskih cvetova, vekovima se čuva jedna posebna tajna – kačkavalj. Ovaj sir, danas poznat širom Srbije, nekada je bio isključivo proizvod pastira koji su svoje stado izvodili na letnje ispaše i mleko pretvarali u zlatno bogatstvo koje je moglo da se sačuva tokom cele godine.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading