STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna

popara
Shutterstock

Kada odete na selo kod baka i deka odmah znate da ćete se dobro najesti i na sve to ćete još dodatno poneti i kući.

Kod njih su sva jela najslađa, a ono što je kod nas poznato jeste da stare žene spremaju najbolju pitu sa domaćim korama kojoj nijedna ne može da parira.

Nismo jedini koji se drže tih specijaliteta, već i stare Bugarke mogu da se pohvale.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za doručak ili večeru obavezno prave poparu koja se kod njih ne sprema od starog hleba što će vas iznenaditi, ali ne sumnjajte u taj ukus.

Sastojci za recept su:

voda - 50 ml

kukuruzna pogača - 1 lopta

med - 1 kašika

sir - 50 g

maslac - 10 g

Način pripreme:

Napravite domaću pogaču u loptama od kukuruznog brašna.

Sledećeg dana kada se osušila pogača, uzmite jednu loptu i namrvite je u posudi na mrvice.

Namrvite sir i stavite maslac.

Zagrejte vodu. Prelijte poparu.

Pokrijte tanjirom da se potpari.

Nakon 5 minuta promešajte. Stavite kašičicu meda i ponovo promešajte.

Jedite dok je topla.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading