Gnjec od pasulja: Zaboravljeno homoljsko jelo koje se jelo kašikom, hladno i uz turšiju
Nekada se u zabačenim selima Homolja od ostataka pasulja pravilo novo jelo – „gnjec“. Gusto, hladno, pomalo slatkasto, a posno i zasitno. Danas se gotovo niko ne seća da je postojalo.

Kad bi u selima oko Žagubice i Krepoljina ostalo kuvanog pasulja, domaćice ga nisu podgrevale. Stavljale bi ga u zemljani sud, dobro izgnječile, ostavile da se stegne – i služile hladno, uz beli luk i turšiju. Tako je nastajao gnjec – jelo koje se nije pravilo planski, ali se pamtilo po ukusu. Danas se gotovo zaboravilo, iako bi uz malo truda moglo da postane nova-stara zvijezda domaće kuhinje.
Šta je zapravo gnjec?
Gnjec (ili „gnjeckani pasulj“) je hladno jelo koje se pravi od:
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
- kuvanog belog ili šarenog pasulja,
- malo ulja ili domaće masti (ako nije post),
- luka i bibera,
- i ponekad – krompira, ako treba da „drži“ duže.
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Jelo se kašikom, hladno, kao namaz ili prilog. Pravo zimsko jelo koje čeka u ćupu dok se ne vratiš iz polja.
Recept: Gnjec iz homoljske kuhinje
Sastojci:
- 2 šolje kuvanog pasulja (dobro oceđenog)
- 1 glavica crnog luka (sitno seckanog ili prženog)
- 2 kašike ulja (ili masti, ako se ne posti)
- so, biber, tucana paprika
- (opciono) 1 manji krompir (kuvan i izgnječen)
Priprema:
- Pasulj izgnječiti viljuškom ili gnječilicom (ne miksati – treba da ostane tekstura).
- Umešati luk (sirov ili prethodno lagano propržen).
- Dodati so, biber i tucanu papriku po ukusu.
- Po želji, umešati kuvani krompir da poveže masu.
- Ostaviti da se ohladi i stegne u činiji ili zemljanom sudu.
- Služiti hladno, uz turšiju, vruću proju ili domaći kiseli kupus.
Kada se jeo gnjec?
Posle slave, kada ostane pasulja.
U danima posta, kada nema mesa, ali se traži „kašika koja zasiti“.
Zimi, kao užina ili večera, uz beli luk i rakiju.
Domaćice su ga nosile i radnicima na njivu, umotanog u tkaninu, u zemljanoj činiji – jer se ne kvari i ne prosipa.
Zašto ga više niko ne pravi?
Danas pasulj podgrevamo, kuvamo čorbe, pravimo prelive. Ali gnjec traži strpljenje i poštovanje ostatka, što u brzom načinu života često izostaje.
U selima Homolja ga se još sećaju starije žene, a ponegde se i danas pravi za "sećanje", uz komentar:
„Ovo je jelo kad nisi imao – pa si znao kako s malo da preživiš.”
Zašto ga treba vratiti?
Zato što je zdrav, jednostavan, posan i savršen kao deo savremene biljne ishrane. Gnjec od pasulja je svedočanstvo domaćinske mudrosti – od ostatka do ukusa, bez otpada, bez komplikacije.
I najvažnije – s dušom.

Gnjec od pasulja: Zaboravljeno homoljsko jelo koje se jelo kašikom, hladno i uz turšiju
Nekada se u zabačenim selima Homolja od ostataka pasulja pravilo novo jelo – „gnjec“. Gusto, hladno, pomalo slatkasto, a posno i zasitno. Danas se gotovo niko ne seća da je postojalo.

Bakin recept za pitu sa sirom idealna za doručak, užinu ili večeru: Caka u jednoj stvari - evo kako da bude mekana
Njena korica je savršeno hrskava, dok je unutrašnjost bogata i sočna zahvaljujući nadevu od sira, jaja, pavlake i kačkavalja.

Puckavac pogača sa kačavaljem: Korica hrskava, a unutrašnjost mekana i vazdušasta, probajte ovaj vrhunski recept
Kačkavalj i pavlaka daju joj poseban ukus i sočnost.

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali
Komentari(0)