Gnjec od pasulja: Zaboravljeno homoljsko jelo koje se jelo kašikom, hladno i uz turšiju

Kiza R

21:00

Gastronomija 0

Nekada se u zabačenim selima Homolja od ostataka pasulja pravilo novo jelo – „gnjec“. Gusto, hladno, pomalo slatkasto, a posno i zasitno. Danas se gotovo niko ne seća da je postojalo.

pasulj
Shutterstock

Kad bi u selima oko Žagubice i Krepoljina ostalo kuvanog pasulja, domaćice ga nisu podgrevale. Stavljale bi ga u zemljani sud, dobro izgnječile, ostavile da se stegne – i služile hladno, uz beli luk i turšiju. Tako je nastajao gnjec – jelo koje se nije pravilo planski, ali se pamtilo po ukusu. Danas se gotovo zaboravilo, iako bi uz malo truda moglo da postane nova-stara zvijezda domaće kuhinje.

Šta je zapravo gnjec?

Gnjec (ili „gnjeckani pasulj“) je hladno jelo koje se pravi od:

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Jelo se kašikom, hladno, kao namaz ili prilog. Pravo zimsko jelo koje čeka u ćupu dok se ne vratiš iz polja.

Recept: Gnjec iz homoljske kuhinje

Sastojci:

  • 2 šolje kuvanog pasulja (dobro oceđenog)
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckanog ili prženog)
  • 2 kašike ulja (ili masti, ako se ne posti)
  • so, biber, tucana paprika
  • (opciono) 1 manji krompir (kuvan i izgnječen)

Priprema:

  • Pasulj izgnječiti viljuškom ili gnječilicom (ne miksati – treba da ostane tekstura).
  • Umešati luk (sirov ili prethodno lagano propržen).
  • Dodati so, biber i tucanu papriku po ukusu.
  • Po želji, umešati kuvani krompir da poveže masu.
  • Ostaviti da se ohladi i stegne u činiji ili zemljanom sudu.
  • Služiti hladno, uz turšiju, vruću proju ili domaći kiseli kupus.

Kada se jeo gnjec?

Posle slave, kada ostane pasulja.

U danima posta, kada nema mesa, ali se traži „kašika koja zasiti“.

Zimi, kao užina ili večera, uz beli luk i rakiju.

Domaćice su ga nosile i radnicima na njivu, umotanog u tkaninu, u zemljanoj činiji – jer se ne kvari i ne prosipa.

Zašto ga više niko ne pravi?

Danas pasulj podgrevamo, kuvamo čorbe, pravimo prelive. Ali gnjec traži strpljenje i poštovanje ostatka, što u brzom načinu života često izostaje.

U selima Homolja ga se još sećaju starije žene, a ponegde se i danas pravi za "sećanje", uz komentar:
„Ovo je jelo kad nisi imao – pa si znao kako s malo da preživiš.”

Zašto ga treba vratiti?

Zato što je zdrav, jednostavan, posan i savršen kao deo savremene biljne ishrane. Gnjec od pasulja je svedočanstvo domaćinske mudrosti – od ostatka do ukusa, bez otpada, bez komplikacije.

I najvažnije – s dušom.

Komentari(0)

Loading