Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.

Zašto su baš lisičarke posebne
Lisičarke (Cantharellus cibarius) važe za jedne od najukusnijih pečuraka koje rastu na našem podneblju. Njihova mesnata tekstura i blaga, pomalo voćna aroma čine ih miljenicama i gurmana i domaćica.
Bogate su proteinima, vitaminima B, C i D2, provitaminom A, a istovremeno imaju malo kalorija i lako se vare. Upravo zato su se od davnina našle u mnogim jelima srpske kuhinje.
Možda vas zanima:

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.
Možda vas zanima:

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.
Možda vas zanima:

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.
Tragovi iz narodne kuhinje
U Homolju, gde šume kriju bujno rastinje i hladne potoke, lisičarke se beru već krajem maja. Stariji meštani pamte vreme kada su se pletene korpe sa svežim gljivama nosile porodici budućeg mladoženje – kao znak domaćinske vrednosti i umeća.
U zapadnoj Srbiji, naročito na Zlatiboru i Tari, lisičarke su se često spremale sa kajmakom ili domaćom pavlakom. Mnoge domaćice su ih sušile iznad šporeta „smederevca“, gde su lagano upijale miris dima i čuvale se za hladne zimske dane.
Autentični recept iz srca Srbije – lisičarke sa pirinčem
Potrebno:
- 500–600 g svežih lisičarki
- 200 g pirinča
- 2 glavice luka
- malo ulja
- so, biber, aleva paprika, čubar po želji
- 1,5–2 l vode
Priprema:
- Gljive pažljivo očistiti i kratko blanširati (5–10 minuta), zatim procediti.
- Na ulju propržiti sitno seckan luk dok ne omekša.
- Dodati lisičarke, posuti alevom paprikom, promešati i naliti ključalom vodom.
- Kada provri, dodati pirinač i začine, pa kuvati dok pirinač ne upije tečnost.
Rezultat je mirisno, toplo jelo koje spaja nežni ukus pirinča sa raskošnim aromama gljiva.
Još jedan domaći klasik – lisičarke u pavlaci sa jajima
Potrebno:
- 300 g lisičarki
- 3 jaja
- 2 kašike biljne pavlake
- so, biber, svež peršun
Priprema:
- Gljive očistiti i propržiti na ulju 10–15 minuta.
- Umutiti jaja sa pavlakom, posoliti i pobiberiti.
- Sipati smesu preko gljiva i kratko pržiti uz mešanje.
Ovo jelo se u planinskim krajevima često služilo uz domaći hleb i kiselo mleko.

Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje
Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

Galete sa maslacom i suvim grožđem: Starinska poslastica koja osvaja već na prvi zalogaj, uspeva baš svima
Spremite već danas ovu neodoljivu poslasticu.

KAKO SE GLEDALO NA SIR I MLEKO U STAROJ SRBIJI I KAKO SE PRAVIO "SELJAČKI PARMEZAN": Tajna srpskog belog mrsa!
Beli mrs (sir, kajmak, mleko) vekovima je bio temelj srpske ishrane, ali retko ko zna da je bio i sredstvo plaćanja. Ovo je istina o misterioznim receptima za izradu sireva i zašto je mleko imalo magijsku moć u srpskom folkloru.

Domaćinska pita puna nadeva koja ima zlatnu koricu: Ukusan obrok za koji vam rerna nije potrebna, zapišite recept
Ova pita se peče na ringli, ima zlatnu koricu, slojeve kao iz pekare i punjenje koje miriše na domaćinstvo.

Ukoliko uštipci upijaju mnogo ulja pravite ih pogrešno: Ovo je trik zlata vredan i mora ga znati svaka domaćica
Ove greške svi pravimo kad pržimo uštipke.
Komentari(0)