Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Uskrs samo što nije, a mi vam donosimo jedan recept bez kojeg ovaj praznik ne može da prođe.
Naime, tradicionalni vaskršnji hleb poznat kao cureki je obavezan na uskršnjoj trpezi.
Mekan, mirisan i blago sladak, ovaj hleb nosi duh praznika u svakom zalogaju.
Možda vas zanima:

USKRS PADA NA ISTI DAN Pogledajte kako su u Srbiji slavili katolici i pravoslavci: Običaji se razlikuju, a jedno je bitno
Vernici pravoslavne i katoličke veroispovesti danas proslavljaju Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik, a i jedni i drugi drže se tradicionalnih običaja. Brojna su verovanja i običaji koji se poštuju za vreme Vaskrsa i ona, čini se, variraju od porodice do porodice.

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću
Možda vas zanima:

USKRS PADA NA ISTI DAN Pogledajte kako su u Srbiji slavili katolici i pravoslavci: Običaji se razlikuju, a jedno je bitno
Vernici pravoslavne i katoličke veroispovesti danas proslavljaju Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik, a i jedni i drugi drže se tradicionalnih običaja. Brojna su verovanja i običaji koji se poštuju za vreme Vaskrsa i ona, čini se, variraju od porodice do porodice.

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću
Možda vas zanima:

USKRS PADA NA ISTI DAN Pogledajte kako su u Srbiji slavili katolici i pravoslavci: Običaji se razlikuju, a jedno je bitno
Vernici pravoslavne i katoličke veroispovesti danas proslavljaju Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik, a i jedni i drugi drže se tradicionalnih običaja. Brojna su verovanja i običaji koji se poštuju za vreme Vaskrsa i ona, čini se, variraju od porodice do porodice.

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću
Potrebni sastojci:
Možda vas zanima:

USKRS PADA NA ISTI DAN Pogledajte kako su u Srbiji slavili katolici i pravoslavci: Običaji se razlikuju, a jedno je bitno
Vernici pravoslavne i katoličke veroispovesti danas proslavljaju Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik, a i jedni i drugi drže se tradicionalnih običaja. Brojna su verovanja i običaji koji se poštuju za vreme Vaskrsa i ona, čini se, variraju od porodice do porodice.

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću
Možda vas zanima:

USKRS PADA NA ISTI DAN Pogledajte kako su u Srbiji slavili katolici i pravoslavci: Običaji se razlikuju, a jedno je bitno
Vernici pravoslavne i katoličke veroispovesti danas proslavljaju Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik, a i jedni i drugi drže se tradicionalnih običaja. Brojna su verovanja i običaji koji se poštuju za vreme Vaskrsa i ona, čini se, variraju od porodice do porodice.

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću
Za hleb:
1 kesica suvog kvasca
1 šolja toplog mleka
3 veća jajeta
150 g šećera + 1 kašičica
110 g putera
1 kašičica ekstrakta od vanile
1 kg brašna
Za glazuru:
1 jaje
2 kašičice mleka
malo susama ili listića badema
Priprema:
U činiju sipajte kvasac, pa prelijte toplim mlekom i kašičicom šećera. Promešajte, pokrijte krpom ili providnom folijom i ostavite sa strane oko 10 minuta.
Dok se kvasac aktivira, u drugoj činiji pomešajte jaja i šećer i mutite mikserom. Potom dodajte puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, so, ekstrakt vanile i aktivirani kvasac i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
Postepeno dodajte brašno i rukama zamesite testo. Dodajte sve dok testo ne postane glatko i dok ne počne da se odvaja od zidove činije. Testo počnite da mesite na radnoj površini i formirajte jufku. Posudu premažite uljem i vratite testo u činiju i premažite uljem celu jufku. Ponovo testo pokrijte i ostavite na toplom da se podigne najmanje sat do sat i po, sve dok se i ne udvostruči.
Pleh u kome ćete peći cureki podmažite. Testo izvadite na radnu površinu i možete ga ukrasiti po volji. Možete da podelite u manje jufke i tako poređate po plehu, možete napraviti pletenicu ili neki drugi oblik. Koji god oblik da napravite, nežno ga prebacite u pleh. Ponovo pokrijte i ostavite u plehu još oko pola sata.
Pomešajte jaja i mleko i premažite preko testa pa pospite i susam ili listiće badema. Pecite na 180 stepeni najmanje 45 minuta, ako ne i do sat vremena. Kada bude gotov, izvadite ga i ostavite do 10 minuta da se ohladi.
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Komentari(0)