Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Uskrs samo što nije, a mi vam donosimo jedan recept bez kojeg ovaj praznik ne može da prođe.
Naime, tradicionalni vaskršnji hleb poznat kao cureki je obavezan na uskršnjoj trpezi.
Mekan, mirisan i blago sladak, ovaj hleb nosi duh praznika u svakom zalogaju.
Možda vas zanima:

Velika subota bez reči: Običaj “čuvanja tišine” u selima pod Rudnikom koji se danas retko poštuje
U selima zapadne i centralne Srbije, deca su nekada učena da na Veliku subotu ne prave buku, ne pevaju i ne viču – da bi poštovala Hristov mir u grobu.

Evo kog datuma pada Uskrs 2025. godine i NAJVAŽNIJI OBIČAJI KOJE VERNICI POŠTUJU
Uskrs 2025. godine slavimo u nedelju 20. aprila. Prema hrišćanskoj tradiciji, datum ovog velikog praznika određuje se prema lunarnom kalendaru i pada na prvu nedelju nakon punog Meseca koji se javlja posle prolećne ravnodnevice. Ovaj način računanja datuma čini Uskrs pokretnim praznikom, pa može pasti između 22. marta i 1. maja.
Možda vas zanima:

Velika subota bez reči: Običaj “čuvanja tišine” u selima pod Rudnikom koji se danas retko poštuje
U selima zapadne i centralne Srbije, deca su nekada učena da na Veliku subotu ne prave buku, ne pevaju i ne viču – da bi poštovala Hristov mir u grobu.

Evo kog datuma pada Uskrs 2025. godine i NAJVAŽNIJI OBIČAJI KOJE VERNICI POŠTUJU
Uskrs 2025. godine slavimo u nedelju 20. aprila. Prema hrišćanskoj tradiciji, datum ovog velikog praznika određuje se prema lunarnom kalendaru i pada na prvu nedelju nakon punog Meseca koji se javlja posle prolećne ravnodnevice. Ovaj način računanja datuma čini Uskrs pokretnim praznikom, pa može pasti između 22. marta i 1. maja.
Možda vas zanima:

Velika subota bez reči: Običaj “čuvanja tišine” u selima pod Rudnikom koji se danas retko poštuje
U selima zapadne i centralne Srbije, deca su nekada učena da na Veliku subotu ne prave buku, ne pevaju i ne viču – da bi poštovala Hristov mir u grobu.

Evo kog datuma pada Uskrs 2025. godine i NAJVAŽNIJI OBIČAJI KOJE VERNICI POŠTUJU
Uskrs 2025. godine slavimo u nedelju 20. aprila. Prema hrišćanskoj tradiciji, datum ovog velikog praznika određuje se prema lunarnom kalendaru i pada na prvu nedelju nakon punog Meseca koji se javlja posle prolećne ravnodnevice. Ovaj način računanja datuma čini Uskrs pokretnim praznikom, pa može pasti između 22. marta i 1. maja.
Potrebni sastojci:
Možda vas zanima:

Velika subota bez reči: Običaj “čuvanja tišine” u selima pod Rudnikom koji se danas retko poštuje
U selima zapadne i centralne Srbije, deca su nekada učena da na Veliku subotu ne prave buku, ne pevaju i ne viču – da bi poštovala Hristov mir u grobu.

Evo kog datuma pada Uskrs 2025. godine i NAJVAŽNIJI OBIČAJI KOJE VERNICI POŠTUJU
Uskrs 2025. godine slavimo u nedelju 20. aprila. Prema hrišćanskoj tradiciji, datum ovog velikog praznika određuje se prema lunarnom kalendaru i pada na prvu nedelju nakon punog Meseca koji se javlja posle prolećne ravnodnevice. Ovaj način računanja datuma čini Uskrs pokretnim praznikom, pa može pasti između 22. marta i 1. maja.
Možda vas zanima:

Velika subota bez reči: Običaj “čuvanja tišine” u selima pod Rudnikom koji se danas retko poštuje
U selima zapadne i centralne Srbije, deca su nekada učena da na Veliku subotu ne prave buku, ne pevaju i ne viču – da bi poštovala Hristov mir u grobu.

Evo kog datuma pada Uskrs 2025. godine i NAJVAŽNIJI OBIČAJI KOJE VERNICI POŠTUJU
Uskrs 2025. godine slavimo u nedelju 20. aprila. Prema hrišćanskoj tradiciji, datum ovog velikog praznika određuje se prema lunarnom kalendaru i pada na prvu nedelju nakon punog Meseca koji se javlja posle prolećne ravnodnevice. Ovaj način računanja datuma čini Uskrs pokretnim praznikom, pa može pasti između 22. marta i 1. maja.
Za hleb:
1 kesica suvog kvasca
1 šolja toplog mleka
3 veća jajeta
150 g šećera + 1 kašičica
110 g putera
1 kašičica ekstrakta od vanile
1 kg brašna
Za glazuru:
1 jaje
2 kašičice mleka
malo susama ili listića badema
Priprema:
U činiju sipajte kvasac, pa prelijte toplim mlekom i kašičicom šećera. Promešajte, pokrijte krpom ili providnom folijom i ostavite sa strane oko 10 minuta.
Dok se kvasac aktivira, u drugoj činiji pomešajte jaja i šećer i mutite mikserom. Potom dodajte puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, so, ekstrakt vanile i aktivirani kvasac i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
Postepeno dodajte brašno i rukama zamesite testo. Dodajte sve dok testo ne postane glatko i dok ne počne da se odvaja od zidove činije. Testo počnite da mesite na radnoj površini i formirajte jufku. Posudu premažite uljem i vratite testo u činiju i premažite uljem celu jufku. Ponovo testo pokrijte i ostavite na toplom da se podigne najmanje sat do sat i po, sve dok se i ne udvostruči.
Pleh u kome ćete peći cureki podmažite. Testo izvadite na radnu površinu i možete ga ukrasiti po volji. Možete da podelite u manje jufke i tako poređate po plehu, možete napraviti pletenicu ili neki drugi oblik. Koji god oblik da napravite, nežno ga prebacite u pleh. Ponovo pokrijte i ostavite u plehu još oko pola sata.
Pomešajte jaja i mleko i premažite preko testa pa pospite i susam ili listiće badema. Pecite na 180 stepeni najmanje 45 minuta, ako ne i do sat vremena. Kada bude gotov, izvadite ga i ostavite do 10 minuta da se ohladi.
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Sir od ovsenog mleka: Zaboravljeni posni recept iz jugozapadne Srbije
U selima između Sjenice i Prijepolja, žene su u vreme strogog posta pravile sir bez mleka – od ovsenih zrna, vode i soli. Jelo je bilo jeftino, hranljivo i ukusno, a danas ga gotovo niko ne zna.

Komentari(0)