Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu

Teodora Tojagić

17:00

Gastronomija 0

Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

uskršnji slatki hleb
Printscreen/Youtube

Uskrs samo što nije, a mi vam donosimo jedan recept bez kojeg ovaj praznik ne može da prođe.

Naime, tradicionalni vaskršnji hleb poznat kao cureki je obavezan na uskršnjoj trpezi.

Mekan, mirisan i blago sladak, ovaj hleb nosi duh praznika u svakom zalogaju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Potrebni sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za hleb:

1 kesica suvog kvasca

1 šolja toplog mleka

3 veća jajeta

150 g šećera + 1 kašičica

110 g putera

1 kašičica ekstrakta od vanile

1 kg brašna

Za glazuru:

1 jaje

2 kašičice mleka

malo susama ili listića badema

Priprema:

U činiju sipajte kvasac, pa prelijte toplim mlekom i kašičicom šećera. Promešajte, pokrijte krpom ili providnom folijom i ostavite sa strane oko 10 minuta.

Dok se kvasac aktivira, u drugoj činiji pomešajte jaja i šećer i mutite mikserom. Potom dodajte puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, so, ekstrakt vanile i aktivirani kvasac i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.

Postepeno dodajte brašno i rukama zamesite testo. Dodajte sve dok testo ne postane glatko i dok ne počne da se odvaja od zidove činije. Testo počnite da mesite na radnoj površini i formirajte jufku. Posudu premažite uljem i vratite testo u činiju i premažite uljem celu jufku. Ponovo testo pokrijte i ostavite na toplom da se podigne najmanje sat do sat i po, sve dok se i ne udvostruči.

Pleh u kome ćete peći cureki podmažite. Testo izvadite na radnu površinu i možete ga ukrasiti po volji. Možete da podelite u manje jufke i tako poređate po plehu, možete napraviti pletenicu ili neki drugi oblik. Koji god oblik da napravite, nežno ga prebacite u pleh. Ponovo pokrijte i ostavite u plehu još oko pola sata.

Pomešajte jaja i mleko i premažite preko testa pa pospite i susam ili listiće badema. Pecite na 180 stepeni najmanje 45 minuta, ako ne i do sat vremena. Kada bude gotov, izvadite ga i ostavite do 10 minuta da se ohladi.

Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

@lepotesrbijee Ove predmete ni u ludilu ne treba davati, posebno tokom praznika #lepotesrbije #srbija #pokloni #praznik #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije

Komentari(0)

Loading