6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Svake godine domaćice se muče sa nepojedenim uskršnjim jajima, jer svi vole da se kucaju njima, ali ne i da ih pojedu.
Neretko se desi da ne znate šta ćete sa tolikim jajima posle Uskrsa, ali ukoliko se odlučite za neki od ovih recepata, imaćete ukusne poslastice za celu porodicu kojima niko neće moći da odoli:
1. Obrok salata od jaja
Možda vas zanima:

DA LI SE ZA USKRS FARBA PARAN ILI NEPARAN BROJ JAJA: Običaji nalažu da se ISPOŠTUJE OVA SIMBOLIKA
Uskrs je jadan od naših najveselijih i najsrećnijih praznika koje simbolizuje povratak Isusa Hrista u život, dok je Veliki petak hrišćanima najtužniji dan jer je Isus tada razapet na Golgoti.

Koliko USKRŠNJIH JAJA smete da pojedete? Evo šta se dešava u organizmu ukoliko preterate
Nutricionisti preporučuju koliko jaja vam je dovoljno
Možda vas zanima:

DA LI SE ZA USKRS FARBA PARAN ILI NEPARAN BROJ JAJA: Običaji nalažu da se ISPOŠTUJE OVA SIMBOLIKA
Uskrs je jadan od naših najveselijih i najsrećnijih praznika koje simbolizuje povratak Isusa Hrista u život, dok je Veliki petak hrišćanima najtužniji dan jer je Isus tada razapet na Golgoti.

Koliko USKRŠNJIH JAJA smete da pojedete? Evo šta se dešava u organizmu ukoliko preterate
Nutricionisti preporučuju koliko jaja vam je dovoljno
Možda vas zanima:

DA LI SE ZA USKRS FARBA PARAN ILI NEPARAN BROJ JAJA: Običaji nalažu da se ISPOŠTUJE OVA SIMBOLIKA
Uskrs je jadan od naših najveselijih i najsrećnijih praznika koje simbolizuje povratak Isusa Hrista u život, dok je Veliki petak hrišćanima najtužniji dan jer je Isus tada razapet na Golgoti.

Koliko USKRŠNJIH JAJA smete da pojedete? Evo šta se dešava u organizmu ukoliko preterate
Nutricionisti preporučuju koliko jaja vam je dovoljno
Sastojci: 3 kuvana jaja, 3 krompira, 1 manji crveni luk, pola veze mirođije, 4 kašike majoneza, 4 kašike jogurta, so, biber
Priprema:
Obarite krompir i isecite ga na kriške. Dok je još topao, ali ne vreo, pomešajte ga sa dresingom od majoneza i jogurta, i dobro začinite solju i biberom. Kuvana jaja iseckajte sitno, kao i luk, pa pomešajte sa krompirom i pospite mirođijom.
2. Mimoza salata
Sastojci: 150 g šunke, 150 g kačkavalja, 3 jajeta barena, 1 kisela pavlaka, 2 veća barena krompira, 150 g majoneza.
Priprema:
Krompir obarite u ljuci, oljuštite i onda izrendajte. Posolite i pobiberite. Ređajte po red rendane šunke, rendanog krompira, kačkavalja i jaja. A između, svaki sloj premažite mešavinom majoneza i pavlake. Ukrasite rendanim jajima.
3. Punjena jaja
Preostala jaja možete i napuniti i to tako što ćete žumance pomešati s nekim od sledećih sastojaka.
Kombinacija 1: malo majoneza, senfa i seckane šunke
Kombinacija 2: malo pavlake ili sremskog sira, sitno seckane masline
Kombinacija 3: sitno seckani kiseli krastavčići, čajna kobasica, pomešano s krem sirom i peršunom.
4. Pikantna jaja
Sastojci: 6-8 jaja, 250 g feta sira, 1 kašika aleve paprike, 1 kašičica ljute paprike - može i manje, 1 dcl kisele pavlake, rukola
Priprema:
Jaja isecite na pola vodeći pri tom računa da se belanca ne iskidaju i da posle imate lepe "ladjice". Viljuškom usitnite feta sir, dodajte žumanca koja ste takođe usitnili, papriku i kiselu pavlaku. Ova smesa treba da je kremasta. Punite smesom jaja koristeći malu kašičicu. Ukrasite rukolom.
5. Tortilje sa filom od jaja
Sastojci: Gotove ili domaće tortilje, 4 tvrdo kuvana jaja, 150 g kuvanih krompira, 160 g majoneza, 300 g mešanog kuvanog povrća, 70 g crnog luka, 30 ml sirćeta, kisela pavlaka, čili sos, so, biber.
Priprema:
Tortilje podgrejte na tiganju ,pa ih filujte, stavite ih na tanjir i prelijte čili sosom i pavlakom.
6. Pašteta od kuvanih jaja
Sastojci: 4 kuvana jaja, 150g tunjevine, srveni luk, 1 veza peršuna.
Priprema:
Jaja iseckajte što sitnije, dodajte tunjevinu, sitno seckani luk i peršun i sve dobro izmiksajte u blenderu.

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Komentari(0)