DA LI SE ZA USKRS FARBA PARAN ILI NEPARAN BROJ JAJA: Običaji nalažu da se ISPOŠTUJE OVA SIMBOLIKA

21:00

Kultura 0

Uskrs je jadan od naših najveselijih i najsrećnijih praznika koje simbolizuje povratak Isusa Hrista u život, dok je Veliki petak hrišćanima najtužniji dan jer je Isus tada razapet na Golgoti.

DA LI SE ZA USKRS FARBA PARAN ILI NEPARAN BROJ JAJA: Običaji nalažu da se ISPOŠTUJE OVA SIMBOLIKA
Shutterstock

Na Veliki petak i Veliku subotu, farbaju se jaja, najčešće u crvenu boju koja simbolizuju Isusovu krv, ali i radost. Svima je dobro poznato da je prvo jaje nazvano čuvarkuća i da ono stoji tokom cele godine da "čuva kuću" do narednog Uskrsa.

Svako odvoji jaja za farbanje prema njemu i njhovim potrebama, ali da li ste znali da bi po pravilo trebalo da se boji samo 33 jaja?

Broj 33 simbolizuje broj godina kada je Isus bio razapet.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Običaji dotiru od iz davnina, prenosili su se sa kolena na koleno, ali ovaj bitan deo se negde zagubio i retko ko danas farba tačno 33 uskršnja jaja.

Ipak treba znati i svakako se potruditi da se tradicija ispoštuje.

Pravoslavni muzej Čačak

PRVA NACIONALNA PRESTONICA KULTURE Ovaj grad je sada dobio i PRVI PRAVOSLAVNI MUZEJ (FOTO)

Kultura

18:00

24 maj, 2024

Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading