Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.

Dok danas tražimo zdrave, brze i jednostavne obroke, stari recepti iz naroda nude savršeno rešenje. “Ladan krompir”, letnje jelo sa Kosova i Metohije, bio je osnova ishrane seljaka, čobana i težaka tokom žetvenih dana. Kuhinja bez kuvanja, ukusi bez luksuza – i mirisi detinjstva koji polako blede.
Hrana za rad – iz ranca, ne iz frižidera
U toplim letnjim danima, dok se zemlja obrađivala od jutra do mraka, jelo se ono što se moglo poneti i pojesti bez dodatnog zagrevanja. Ladan krompir je bio upravo takva hrana – kuvani krompir u ljusci, rashlađen preko noći, uz svež beli luk, domaće sirće, malo ulja i so. Po želji, jelo se služilo sa kiselim mlekom ili surutkom, u drvenim činijama ili iz torbe.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti

SOČAN I POSTAN: "Brzi" krompir sa ringle (VIDEO)
Recept za brzi ručak
Možda vas zanima:

RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti

SOČAN I POSTAN: "Brzi" krompir sa ringle (VIDEO)
Recept za brzi ručak
Možda vas zanima:

RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti

SOČAN I POSTAN: "Brzi" krompir sa ringle (VIDEO)
Recept za brzi ručak
U pojedinim krajevima, krompir se seckao na kolutove i čuvao u platnenim kesama, pa prelivao direktno na njivi. Jelo je bilo osvežavajuće, lako svarljivo i hranljivo – idealno za iscrpljene radnike.
Recept koji i danas može da oduševi
Sastojci:
- 1 kg krompira u ljusci (najbolje domaći, stari)
- 3-4 čena belog luka
- 2 kašike sirćeta (jabukovo ili vinsko)
- 2 kašike domaćeg suncokretovog ulja
- so po ukusu
- (opciono) kiselo mleko ili jogurt za posluženje
Priprema:
- Krompir kuvati u ljusci dok ne omekša.
- Ostaviti da se potpuno ohladi, idealno preko noći.
- Oguliti, iseći na kolutove ili kocke.
- Beli luk usitniti i pomešati sa uljem, sirćetom i solju.
- Preliti krompir i ostaviti da odstoji 15 minuta pre služenja.
Jelo se jede hladno. Po ukusu se može dodati i peršun ili mladi luk, ali originalni recept je bio siromašan začinima – jer se pravilo od onoga što svako domaćinstvo ima.
Jelo iz senke – nekada svakodnevno, danas skoro zaboravljeno
U mnogim krajevima južne Srbije, “ladan krompir” je bio redovan deo posnog jelovnika, naročito u vreme žetve i sena. Danas, u vreme savremenih kuhinja i brzih obroka, ovo jelo se retko pravi – čak i lokalni restorani ga ne nude, iako bi ga uz malo truda mogli oživeti kao autentičan seoski specijalitet.
U selima oko Uroševca, Gnjilana i Štrpca, starije žene ga i dalje spremaju leti – najčešće kada dođu unuci iz grada. “To im je hladan ručak posle igranja napolju, kao što smo mi jeli kad smo se vraćali s potoka,” kaže baka Radojka iz sela Donje Nerodimlje.
Povratak jednostavnosti
U vremenu kad se vraćamo prirodnim sastojcima, zdravoj ishrani i sporom životu, ladan krompir može biti savršeno letnje jelo – jednostavno, jeftino i puno ukusa. Bez glutena, bez dodatnih aditiva, bez kuhinjskih aparata – a s dušom, uspomenom i tradicijom.

Šta je BULGUR i kako se sprema? Preporučuje se u svim dijetama
Poreklom je sa Bliskog Istoka i jedan je od najstarijih oblika žitarica koje se koriste u ishrani čoveka.

Ovo je tajna najboljeg bećarca: Pravi se za manje od 30 minuta a ključan je ovaj sastojak
Da li je ovo najbolji bećarac – procenite sami!?

"PIĆE BOGOVA": Evo kako da ga napravite
Dovodi do buđenja slično kao kafa, ali bez neželjenih efekata kafe

Jagode su najprljavije voće i mogu biti jako opasne: Postoji samo jedan način da ih dobro očistite
Pranje jagoda nije samo pitanje higijene, već važan korak ka zdravijem životu, posebno u vreme kada bezbednost hrane nije zagarantovana. Temeljno pranje uklanja štetne materije, produžava svežinu i smanjuje rizik od bakterijske kontaminacije – sve uz vrlo malo truda.

JELA SE RUKOM, BEZ ESCAJGA Pogača od koprive u tiganju, poznata i kao „zelena lepinja“
Zaboravljeno jelo iz siromašnijih domaćinstava koje se pripremalo kad ima brašna, ali nema mleka i jaja – a koprive ima svuda.
Komentari(0)