Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi

Kiza R

16:00

Gastronomija 0

Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.

krompir
Shutterstock

Dok danas tražimo zdrave, brze i jednostavne obroke, stari recepti iz naroda nude savršeno rešenje. “Ladan krompir”, letnje jelo sa Kosova i Metohije, bio je osnova ishrane seljaka, čobana i težaka tokom žetvenih dana. Kuhinja bez kuvanja, ukusi bez luksuza – i mirisi detinjstva koji polako blede.

Hrana za rad – iz ranca, ne iz frižidera

U toplim letnjim danima, dok se zemlja obrađivala od jutra do mraka, jelo se ono što se moglo poneti i pojesti bez dodatnog zagrevanja. Ladan krompir je bio upravo takva hrana – kuvani krompir u ljusci, rashlađen preko noći, uz svež beli luk, domaće sirće, malo ulja i so. Po želji, jelo se služilo sa kiselim mlekom ili surutkom, u drvenim činijama ili iz torbe.

Možda vas zanima:

U pojedinim krajevima, krompir se seckao na kolutove i čuvao u platnenim kesama, pa prelivao direktno na njivi. Jelo je bilo osvežavajuće, lako svarljivo i hranljivo – idealno za iscrpljene radnike.

Recept koji i danas može da oduševi

Sastojci:

  • 1 kg krompira u ljusci (najbolje domaći, stari)
  • 3-4 čena belog luka
  • 2 kašike sirćeta (jabukovo ili vinsko)
  • 2 kašike domaćeg suncokretovog ulja
  • so po ukusu
  • (opciono) kiselo mleko ili jogurt za posluženje

Priprema:

  • Krompir kuvati u ljusci dok ne omekša.
  • Ostaviti da se potpuno ohladi, idealno preko noći.
  • Oguliti, iseći na kolutove ili kocke.
  • Beli luk usitniti i pomešati sa uljem, sirćetom i solju.
  • Preliti krompir i ostaviti da odstoji 15 minuta pre služenja.

Jelo se jede hladno. Po ukusu se može dodati i peršun ili mladi luk, ali originalni recept je bio siromašan začinima – jer se pravilo od onoga što svako domaćinstvo ima.

Jelo iz senke – nekada svakodnevno, danas skoro zaboravljeno

U mnogim krajevima južne Srbije, “ladan krompir” je bio redovan deo posnog jelovnika, naročito u vreme žetve i sena. Danas, u vreme savremenih kuhinja i brzih obroka, ovo jelo se retko pravi – čak i lokalni restorani ga ne nude, iako bi ga uz malo truda mogli oživeti kao autentičan seoski specijalitet.

U selima oko Uroševca, Gnjilana i Štrpca, starije žene ga i dalje spremaju leti – najčešće kada dođu unuci iz grada. “To im je hladan ručak posle igranja napolju, kao što smo mi jeli kad smo se vraćali s potoka,” kaže baka Radojka iz sela Donje Nerodimlje.

Povratak jednostavnosti

U vremenu kad se vraćamo prirodnim sastojcima, zdravoj ishrani i sporom životu, ladan krompir može biti savršeno letnje jelo – jednostavno, jeftino i puno ukusa. Bez glutena, bez dodatnih aditiva, bez kuhinjskih aparata – a s dušom, uspomenom i tradicijom.

Komentari(0)