Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Dok danas tražimo zdrave, brze i jednostavne obroke, stari recepti iz naroda nude savršeno rešenje. “Ladan krompir”, letnje jelo sa Kosova i Metohije, bio je osnova ishrane seljaka, čobana i težaka tokom žetvenih dana. Kuhinja bez kuvanja, ukusi bez luksuza – i mirisi detinjstva koji polako blede.
Hrana za rad – iz ranca, ne iz frižidera
U toplim letnjim danima, dok se zemlja obrađivala od jutra do mraka, jelo se ono što se moglo poneti i pojesti bez dodatnog zagrevanja. Ladan krompir je bio upravo takva hrana – kuvani krompir u ljusci, rashlađen preko noći, uz svež beli luk, domaće sirće, malo ulja i so. Po želji, jelo se služilo sa kiselim mlekom ili surutkom, u drvenim činijama ili iz torbe.
Možda vas zanima:
Tradicionalna srpska krompir salata
Krompir salata je nezaobilazan deo srpske trpeze, posebno uz pečenje, ribu ili kao prilog za svečane prilike. Njena jednostavnost, ali bogatstvo ukusa, učinili su je jednim od najomiljenijih jela u našoj kuhinji. Evo recepta za tradicionalnu srpsku krompir salatu kakva se generacijama priprema u domaćinstvima.
RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti
Možda vas zanima:
Tradicionalna srpska krompir salata
Krompir salata je nezaobilazan deo srpske trpeze, posebno uz pečenje, ribu ili kao prilog za svečane prilike. Njena jednostavnost, ali bogatstvo ukusa, učinili su je jednim od najomiljenijih jela u našoj kuhinji. Evo recepta za tradicionalnu srpsku krompir salatu kakva se generacijama priprema u domaćinstvima.
RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti
Možda vas zanima:
Tradicionalna srpska krompir salata
Krompir salata je nezaobilazan deo srpske trpeze, posebno uz pečenje, ribu ili kao prilog za svečane prilike. Njena jednostavnost, ali bogatstvo ukusa, učinili su je jednim od najomiljenijih jela u našoj kuhinji. Evo recepta za tradicionalnu srpsku krompir salatu kakva se generacijama priprema u domaćinstvima.
RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti
U pojedinim krajevima, krompir se seckao na kolutove i čuvao u platnenim kesama, pa prelivao direktno na njivi. Jelo je bilo osvežavajuće, lako svarljivo i hranljivo – idealno za iscrpljene radnike.
Recept koji i danas može da oduševi
Sastojci:
- 1 kg krompira u ljusci (najbolje domaći, stari)
- 3-4 čena belog luka
- 2 kašike sirćeta (jabukovo ili vinsko)
- 2 kašike domaćeg suncokretovog ulja
- so po ukusu
- (opciono) kiselo mleko ili jogurt za posluženje
Priprema:
- Krompir kuvati u ljusci dok ne omekša.
- Ostaviti da se potpuno ohladi, idealno preko noći.
- Oguliti, iseći na kolutove ili kocke.
- Beli luk usitniti i pomešati sa uljem, sirćetom i solju.
- Preliti krompir i ostaviti da odstoji 15 minuta pre služenja.
Jelo se jede hladno. Po ukusu se može dodati i peršun ili mladi luk, ali originalni recept je bio siromašan začinima – jer se pravilo od onoga što svako domaćinstvo ima.
Jelo iz senke – nekada svakodnevno, danas skoro zaboravljeno
U mnogim krajevima južne Srbije, “ladan krompir” je bio redovan deo posnog jelovnika, naročito u vreme žetve i sena. Danas, u vreme savremenih kuhinja i brzih obroka, ovo jelo se retko pravi – čak i lokalni restorani ga ne nude, iako bi ga uz malo truda mogli oživeti kao autentičan seoski specijalitet.
U selima oko Uroševca, Gnjilana i Štrpca, starije žene ga i dalje spremaju leti – najčešće kada dođu unuci iz grada. “To im je hladan ručak posle igranja napolju, kao što smo mi jeli kad smo se vraćali s potoka,” kaže baka Radojka iz sela Donje Nerodimlje.
Povratak jednostavnosti
U vremenu kad se vraćamo prirodnim sastojcima, zdravoj ishrani i sporom životu, ladan krompir može biti savršeno letnje jelo – jednostavno, jeftino i puno ukusa. Bez glutena, bez dodatnih aditiva, bez kuhinjskih aparata – a s dušom, uspomenom i tradicijom.
DA LI KISELI KUPUS MOŽE DA SE ZAMRZNE? Postoji nekoliko stvari koje treba da znate kako biste sačuvali njegov kvalitet
Zamrzavanje kiselog kupusa je odličan način da ga sačuvate za duže vreme, a sa pravilnim postupkom, možete uživati u njegovom ukusu i van sezone.
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Specijalitet kojem niko ne može odoleti: Majstorske piroške sa mesom iz rerne koje se prave bez kapi ulja
Tople i meke iznutra, a spolja zlatno rumene i hrskave.
Slavni kuvar otkrio tajnu najukusnijeg gulaša: Trik zbog kojeg je meso sočno i mekano
Odabir mesa je najvažniji deo posla
Komentari(0)