Tradicionalna srpska krompir salata
Krompir salata je nezaobilazan deo srpske trpeze, posebno uz pečenje, ribu ili kao prilog za svečane prilike. Njena jednostavnost, ali bogatstvo ukusa, učinili su je jednim od najomiljenijih jela u našoj kuhinji. Evo recepta za tradicionalnu srpsku krompir salatu kakva se generacijama priprema u domaćinstvima.

Sastojci:
- 1 kg krompira (po mogućstvu žutog ili crvenog, zbog bolje teksture)
- 1 crni luk (srednje veličine)
- 100 ml suncokretovog ulja
- 50 ml sirćeta (može i jabukovo ili vinsko)
- So po ukusu
- Sveže mleveni biber
- Peršun (po želji, za dekoraciju)
Priprema:
Priprema krompira:
Možda vas zanima:

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.

OVO JE JEDINI PRAVI RECEPT ZA BEČKE ŠNICLE: Svi zaboravljaju KLJUČNI sastojak koji im daje specifičan UKUS, a tek kada ih iskombinujete sa SALATOM OD KROMPIRA
Iako postoji mnogo načina za pripremu bečkih šnicli, pronašli smo recept sa kojim nema greške. Biće spolja hrskave, unutra sočne, savršeno ispečene i nećete moći da im odolite! Uz njih odlično ide salata od krompira.
Možda vas zanima:

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.

OVO JE JEDINI PRAVI RECEPT ZA BEČKE ŠNICLE: Svi zaboravljaju KLJUČNI sastojak koji im daje specifičan UKUS, a tek kada ih iskombinujete sa SALATOM OD KROMPIRA
Iako postoji mnogo načina za pripremu bečkih šnicli, pronašli smo recept sa kojim nema greške. Biće spolja hrskave, unutra sočne, savršeno ispečene i nećete moći da im odolite! Uz njih odlično ide salata od krompira.
Možda vas zanima:

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.

OVO JE JEDINI PRAVI RECEPT ZA BEČKE ŠNICLE: Svi zaboravljaju KLJUČNI sastojak koji im daje specifičan UKUS, a tek kada ih iskombinujete sa SALATOM OD KROMPIRA
Iako postoji mnogo načina za pripremu bečkih šnicli, pronašli smo recept sa kojim nema greške. Biće spolja hrskave, unutra sočne, savršeno ispečene i nećete moći da im odolite! Uz njih odlično ide salata od krompira.
Možda vas zanima:

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.

OVO JE JEDINI PRAVI RECEPT ZA BEČKE ŠNICLE: Svi zaboravljaju KLJUČNI sastojak koji im daje specifičan UKUS, a tek kada ih iskombinujete sa SALATOM OD KROMPIRA
Iako postoji mnogo načina za pripremu bečkih šnicli, pronašli smo recept sa kojim nema greške. Biće spolja hrskave, unutra sočne, savršeno ispečene i nećete moći da im odolite! Uz njih odlično ide salata od krompira.
Hlađenje i sečenje:
Kada se krompir skuva, procedite ga i ostavite da se ohladi dovoljno da možete da ga ljuštite. Oljušten krompir isecite na tanke kolutove ili kockice, u zavisnosti od želje.
Priprema luka:
Crni luk iseckajte na tanke polumesece. Ukoliko želite blaži ukus, luk možete preliti vrelom vodom i ostaviti ga nekoliko minuta, a zatim procediti.
Začinjavanje:
U velikoj posudi spojite krompir i luk. Prelijte ih uljem i sirćetom, dodajte so i biber po ukusu. Sve dobro promešajte, ali pažljivo, kako biste zadržali komade krompira.
Ostavljanje da odstoji:
Salatu ostavite u frižideru ili na hladnom mestu najmanje 30 minuta pre serviranja. Ovo omogućava da se ukusi sjedine.
Dekoracija i serviranje:
Pre serviranja, krompir salatu pospite seckanim peršunom. Servirajte je kao hladan prilog uz glavno jelo.
Saveti za savršenu krompir salatu:
Vrsta krompira: Za salatu je najbolje koristiti krompir koji se ne raspada tokom kuvanja, poput crvenog krompira.
Sirće: Tradicionalno se koristi vinsko sirće, ali jabukovo sirće daje blaži i osvežavajući ukus.
Dodatni začini: Neki dodaju i kašičicu senfa ili iseckan beli luk za bogatiji ukus.
Serviranje: Najbolji ukus postiže se kada odstoji nekoliko sati, jer se tada ukusi potpuno prožimaju.
Ova krompir salata je jednostavna, ali izuzetno ukusna – baš onakva kakva se godinama pripremala u srpskim kuhinjama.

Fantazija ukusa: Pržena paprika sa belim lukom, recept iz bakine kuhinje zlata je vredan, prste da poližete
Ovako spremljena paprika svideće se celoj vašoj porodici.

Od palente na kašiku nema boljeg doručka! Verzija koju znaju samo najvirtuoznije Srpkinje, zlata vredna
Omiljeni je recept iz detinjstva, a one verzije iz restorana joj ne mogu ni prići.

Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće

Tajni sastojak starih Mađarica za najbolje punjene paprike: Od sada ćete ih spremati samo ovako, recept za desetku
Trik je u sastojcima koji se na našim prostorima gotovo uopšte ne koriste za pripremu ovog jela.

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu
Komentari(0)