Tradicionalna srpska krompir salata

13:00

Gastronomija 0

Krompir salata je nezaobilazan deo srpske trpeze, posebno uz pečenje, ribu ili kao prilog za svečane prilike. Njena jednostavnost, ali bogatstvo ukusa, učinili su je jednim od najomiljenijih jela u našoj kuhinji. Evo recepta za tradicionalnu srpsku krompir salatu kakva se generacijama priprema u domaćinstvima.

krompir salata
Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg krompira (po mogućstvu žutog ili crvenog, zbog bolje teksture)
  • 1 crni luk (srednje veličine)
  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 50 ml sirćeta (može i jabukovo ili vinsko)
  • So po ukusu
  • Sveže mleveni biber
  • Peršun (po želji, za dekoraciju)

Priprema:

Priprema krompira:

Možda vas zanima:

Krompir operite, ali nemojte ga ljuštiti. Kuvajte ga u ljusci u posoljenoj vodi dok ne postane potpuno mekan (proverite viljuškom). Kuvanje u ljusci pomaže da krompir zadrži svoju teksturu i pun ukus.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Hlađenje i sečenje:
Kada se krompir skuva, procedite ga i ostavite da se ohladi dovoljno da možete da ga ljuštite. Oljušten krompir isecite na tanke kolutove ili kockice, u zavisnosti od želje.

Priprema luka:

Crni luk iseckajte na tanke polumesece. Ukoliko želite blaži ukus, luk možete preliti vrelom vodom i ostaviti ga nekoliko minuta, a zatim procediti.

Začinjavanje:
U velikoj posudi spojite krompir i luk. Prelijte ih uljem i sirćetom, dodajte so i biber po ukusu. Sve dobro promešajte, ali pažljivo, kako biste zadržali komade krompira.

Ostavljanje da odstoji:
Salatu ostavite u frižideru ili na hladnom mestu najmanje 30 minuta pre serviranja. Ovo omogućava da se ukusi sjedine.

Dekoracija i serviranje:

Pre serviranja, krompir salatu pospite seckanim peršunom. Servirajte je kao hladan prilog uz glavno jelo.

Saveti za savršenu krompir salatu:

Vrsta krompira: Za salatu je najbolje koristiti krompir koji se ne raspada tokom kuvanja, poput crvenog krompira.
Sirće: Tradicionalno se koristi vinsko sirće, ali jabukovo sirće daje blaži i osvežavajući ukus.
Dodatni začini: Neki dodaju i kašičicu senfa ili iseckan beli luk za bogatiji ukus.
Serviranje: Najbolji ukus postiže se kada odstoji nekoliko sati, jer se tada ukusi potpuno prožimaju.

Ova krompir salata je jednostavna, ali izuzetno ukusna – baš onakva kakva se godinama pripremala u srpskim kuhinjama. 

Komentari(0)

Loading