Slobodan iz Vranja sprema najbolje princes krofne u čitavoj Srbiji: Nećete verovati od koga je dobio recept
Vranjanske princes krofne najlađe su u Srbiji, a sprema ih komšija Slobodan koji rado ugosti ceo komšiluk

Za komšije iz Svetonikolske ulice u Vranju nedelja nije običan dan. Zajednička kafa u dvorištu je obavezni ritual pre ručka. Uz kafu ide i posebno posluženje princes-krofne domaćina. U pripremi ove poslastice kojoj mnogi ne mogu da odole prisutan je i takmičarski duh među komšijama.
Svaka mu čast i blago njegovoj supruzi
"Ja i komšija se takmičimo ko bolje pravi princes krofne. Kao iskusna domaćica koja često za svog supruga priprema princes-krofne godinama, mogu da kažem da moj komšija Slobodan pravi odlične princes-krofne, kao iz poslastičarnice. Svaka mu čast i blago njegovoj supruzi", kaže komšinica Dragica.
Možda vas zanima:

Gde je Marko Kraljević plakao za izgubljenim carstvom – Legende srednjovekovne tvrđave Markovog Kalea
Na svega četiri kilometra od Vranja, na brdu iznad doline Južne Morave, uzdiže se utvrđenje poznato kao Markovo Kale. Moćni zidovi i kule, danas delimično očuvani, svedoče o burnoj prošlosti ovog kraja i strateškoj važnosti mesta.

Vranjanke otkrile kako spremiti paradajz da traje celu zimu! Pre nego što ga SIPAJU u flaše, urade ovo
Za bolji ukus i obavezni dodatak paradajzu u flašama može biti i tanka ljuta papričica, za one koji uživaju u pikantnim ukusima.
Možda vas zanima:

Gde je Marko Kraljević plakao za izgubljenim carstvom – Legende srednjovekovne tvrđave Markovog Kalea
Na svega četiri kilometra od Vranja, na brdu iznad doline Južne Morave, uzdiže se utvrđenje poznato kao Markovo Kale. Moćni zidovi i kule, danas delimično očuvani, svedoče o burnoj prošlosti ovog kraja i strateškoj važnosti mesta.

Vranjanke otkrile kako spremiti paradajz da traje celu zimu! Pre nego što ga SIPAJU u flaše, urade ovo
Za bolji ukus i obavezni dodatak paradajzu u flašama može biti i tanka ljuta papričica, za one koji uživaju u pikantnim ukusima.
Možda vas zanima:

Gde je Marko Kraljević plakao za izgubljenim carstvom – Legende srednjovekovne tvrđave Markovog Kalea
Na svega četiri kilometra od Vranja, na brdu iznad doline Južne Morave, uzdiže se utvrđenje poznato kao Markovo Kale. Moćni zidovi i kule, danas delimično očuvani, svedoče o burnoj prošlosti ovog kraja i strateškoj važnosti mesta.

Vranjanke otkrile kako spremiti paradajz da traje celu zimu! Pre nego što ga SIPAJU u flaše, urade ovo
Za bolji ukus i obavezni dodatak paradajzu u flašama može biti i tanka ljuta papričica, za one koji uživaju u pikantnim ukusima.
Komšija Slobodan se pristojno zahvalio na priznanju i obećao da velike pauze neće biti i da je spreman da već narednog vikenda priredi još jedno slatko iznenađenje.
"Nećemo da pravimo veliku pauzu sledećeg vikenda i "torta će da padne".
Komšijsko nadmetanje
"Navijam da moja žena bolje pravi princes krofne. Pravi je majstor u pripremi kolača i bez premca" ističe suprug Jovica navodeći da se pored svakodnevne rutine penzionerski dani provode bez žurbe uz kafu sa komšijama.
"Evo danas smo pravili princes krofne. Komšija se potrudio, princes krofne su dobre nisu bile slatke, meni odgovaraju, ali moja supruga ipak to zna bolje da napravi", ističe komšija Jovica.
Pripremu i degustaciju princes-krofni u društvu komšija zabeležila je Slobodanova supruga Tatjana.
Zanimljiva je priča kako je komšija Slobodan naučio da priprema ovaj kolač i po čijem receptu.
Recept koji je studentkinja u jednom studentskom domu pre skoro pola veka podelila svojim cimerima, među kojima je bio i Slobodan uticala je da domaće princes-krofne budu najtraženiji kolač i slatkiš ne samo u toj generaciji. Recept iz mamine kuhinje pomenute studentkinje je recept po kome se one i danas uspešno pripremaju. Slobodan recept nije zapisao, ali ga je dobro upamtio i nikad nije omanuo u pripremi.
Najednostavniji, najjeftiniji nećete verovati studentski recept
Priprema:
U posudu staviti:
200 ml vode
100 ml ulja
šećer i so u prstohvatu
Kada sve to provri dodati čašu od 2 dl brašna i mešati 3 do 5 minuta da masa bude kompaktna.
Skloniti posudu sa šporeta i smesi dodati 4 jaja, jedno po jedno. Važno je da dobro umutite sa smesom, jedno, zatim drugo, treće i na kraju četvrto jaje.
Kafenom kašičicom koju punite do vrha, pripremljeno testo stavljate u lopticama u podmazan pleh ili na papir za pečenje kojim ste obložili pleh. Otprilike dobijete 23 do 25 loptica.
Princes-krofne peku se u zagrejanoj rerni 25 do 30 minuta na temperaturi od 200 stepeni, i nikako ne otvarajte rernu dok se ne ispeku!
Svaku princes krofnu iseći po sredini rebrastim nožem i puniti nadevom, odnosno kremom.
Krem:
Dva pudinga od vanile, plus 3 kašike brašna, 7 kašika šećera, može i manje i 2 dl vode. Ovu smesu dobro izmutiti i dodati u litar zagrejanog skuvanog mleka i mešati na ringli 10 minuta da zajedno provri i dobije čvrstinu i gustinu. Kada se nakon 15 do 20 minuta smesa malo prohladi napuniti njome princes-krofne koje su još uvek tople posle pečenja.
Odozgo ih možete preliti istopljenom čokoladom ili pošećeriti šečerom u prahu.
Princes krofne su posle pola sata spremne za posluženje.
One su ubedljivo jedna od najvoljenijih slatkih poslastica koju gotovo obožavaju svi.

LJUTENICA KAO STVORENA ZA OVU ZIMU! Uz nju ćete sve lakše podneti, recept oko kojeg će se otimati
Ovaj recept vam garantuje hrskavost tokom cele zime.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.
Komentari(0)