Slobodan iz Vranja sprema najbolje princes krofne u čitavoj Srbiji: Nećete verovati od koga je dobio recept
Vranjanske princes krofne najlađe su u Srbiji, a sprema ih komšija Slobodan koji rado ugosti ceo komšiluk
Za komšije iz Svetonikolske ulice u Vranju nedelja nije običan dan. Zajednička kafa u dvorištu je obavezni ritual pre ručka. Uz kafu ide i posebno posluženje princes-krofne domaćina. U pripremi ove poslastice kojoj mnogi ne mogu da odole prisutan je i takmičarski duh među komšijama.
Svaka mu čast i blago njegovoj supruzi
"Ja i komšija se takmičimo ko bolje pravi princes krofne. Kao iskusna domaćica koja često za svog supruga priprema princes-krofne godinama, mogu da kažem da moj komšija Slobodan pravi odlične princes-krofne, kao iz poslastičarnice. Svaka mu čast i blago njegovoj supruzi", kaže komšinica Dragica.
Možda vas zanima:
SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Domaće princes krofne kao iz poslastičarnice: Tradicionalni recept koji uvek uspeva
Princes krofne su pravi klasik među poslasticama koje mame osmehe i kod dece i kod odraslih, njihova lagana, hrskava korica i bogati, kremasti fil od vanile čine ih savršenim izborom za svaku svečanu priliku, ali i za one dane kada jednostavno želite da se počastite
Možda vas zanima:
SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Domaće princes krofne kao iz poslastičarnice: Tradicionalni recept koji uvek uspeva
Princes krofne su pravi klasik među poslasticama koje mame osmehe i kod dece i kod odraslih, njihova lagana, hrskava korica i bogati, kremasti fil od vanile čine ih savršenim izborom za svaku svečanu priliku, ali i za one dane kada jednostavno želite da se počastite
Možda vas zanima:
SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Domaće princes krofne kao iz poslastičarnice: Tradicionalni recept koji uvek uspeva
Princes krofne su pravi klasik među poslasticama koje mame osmehe i kod dece i kod odraslih, njihova lagana, hrskava korica i bogati, kremasti fil od vanile čine ih savršenim izborom za svaku svečanu priliku, ali i za one dane kada jednostavno želite da se počastite
Komšija Slobodan se pristojno zahvalio na priznanju i obećao da velike pauze neće biti i da je spreman da već narednog vikenda priredi još jedno slatko iznenađenje.
"Nećemo da pravimo veliku pauzu sledećeg vikenda i "torta će da padne".
Komšijsko nadmetanje
"Navijam da moja žena bolje pravi princes krofne. Pravi je majstor u pripremi kolača i bez premca" ističe suprug Jovica navodeći da se pored svakodnevne rutine penzionerski dani provode bez žurbe uz kafu sa komšijama.
"Evo danas smo pravili princes krofne. Komšija se potrudio, princes krofne su dobre nisu bile slatke, meni odgovaraju, ali moja supruga ipak to zna bolje da napravi", ističe komšija Jovica.
Pripremu i degustaciju princes-krofni u društvu komšija zabeležila je Slobodanova supruga Tatjana.
Zanimljiva je priča kako je komšija Slobodan naučio da priprema ovaj kolač i po čijem receptu.
Recept koji je studentkinja u jednom studentskom domu pre skoro pola veka podelila svojim cimerima, među kojima je bio i Slobodan uticala je da domaće princes-krofne budu najtraženiji kolač i slatkiš ne samo u toj generaciji. Recept iz mamine kuhinje pomenute studentkinje je recept po kome se one i danas uspešno pripremaju. Slobodan recept nije zapisao, ali ga je dobro upamtio i nikad nije omanuo u pripremi.
Najednostavniji, najjeftiniji nećete verovati studentski recept
Priprema:
U posudu staviti:
200 ml vode
100 ml ulja
šećer i so u prstohvatu
Kada sve to provri dodati čašu od 2 dl brašna i mešati 3 do 5 minuta da masa bude kompaktna.
Skloniti posudu sa šporeta i smesi dodati 4 jaja, jedno po jedno. Važno je da dobro umutite sa smesom, jedno, zatim drugo, treće i na kraju četvrto jaje.
Kafenom kašičicom koju punite do vrha, pripremljeno testo stavljate u lopticama u podmazan pleh ili na papir za pečenje kojim ste obložili pleh. Otprilike dobijete 23 do 25 loptica.
Princes-krofne peku se u zagrejanoj rerni 25 do 30 minuta na temperaturi od 200 stepeni, i nikako ne otvarajte rernu dok se ne ispeku!
Svaku princes krofnu iseći po sredini rebrastim nožem i puniti nadevom, odnosno kremom.
Krem:
Dva pudinga od vanile, plus 3 kašike brašna, 7 kašika šećera, može i manje i 2 dl vode. Ovu smesu dobro izmutiti i dodati u litar zagrejanog skuvanog mleka i mešati na ringli 10 minuta da zajedno provri i dobije čvrstinu i gustinu. Kada se nakon 15 do 20 minuta smesa malo prohladi napuniti njome princes-krofne koje su još uvek tople posle pečenja.
Odozgo ih možete preliti istopljenom čokoladom ili pošećeriti šečerom u prahu.
Princes krofne su posle pola sata spremne za posluženje.
One su ubedljivo jedna od najvoljenijih slatkih poslastica koju gotovo obožavaju svi.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Komentari(0)