Slobodan iz Vranja sprema najbolje princes krofne u čitavoj Srbiji: Nećete verovati od koga je dobio recept
Vranjanske princes krofne najlađe su u Srbiji, a sprema ih komšija Slobodan koji rado ugosti ceo komšiluk

Za komšije iz Svetonikolske ulice u Vranju nedelja nije običan dan. Zajednička kafa u dvorištu je obavezni ritual pre ručka. Uz kafu ide i posebno posluženje princes-krofne domaćina. U pripremi ove poslastice kojoj mnogi ne mogu da odole prisutan je i takmičarski duh među komšijama.
Svaka mu čast i blago njegovoj supruzi
"Ja i komšija se takmičimo ko bolje pravi princes krofne. Kao iskusna domaćica koja često za svog supruga priprema princes-krofne godinama, mogu da kažem da moj komšija Slobodan pravi odlične princes-krofne, kao iz poslastičarnice. Svaka mu čast i blago njegovoj supruzi", kaže komšinica Dragica.
Možda vas zanima:

Cvećar iz Vranja otkriva tajnu kako da cvećem unesete novac i blagostanje u svoj dom
Jovan Mladenović prodaje raznovrsno cveće u centru Vranja. Mnogi veruju da će kupnjom taličnog cveća drvo novca promeniti svoju sreću i priliv novca.

Beli most u Vranju: Gde kamen svedoči, a legenda živi
U senci vranjskih sokaka stoji most koji spaja obale, ali i vekove — i koji svedoči koliko mit i istorija mogu da žive jedno pored drugog.
Možda vas zanima:

Cvećar iz Vranja otkriva tajnu kako da cvećem unesete novac i blagostanje u svoj dom
Jovan Mladenović prodaje raznovrsno cveće u centru Vranja. Mnogi veruju da će kupnjom taličnog cveća drvo novca promeniti svoju sreću i priliv novca.

Beli most u Vranju: Gde kamen svedoči, a legenda živi
U senci vranjskih sokaka stoji most koji spaja obale, ali i vekove — i koji svedoči koliko mit i istorija mogu da žive jedno pored drugog.
Možda vas zanima:

Cvećar iz Vranja otkriva tajnu kako da cvećem unesete novac i blagostanje u svoj dom
Jovan Mladenović prodaje raznovrsno cveće u centru Vranja. Mnogi veruju da će kupnjom taličnog cveća drvo novca promeniti svoju sreću i priliv novca.

Beli most u Vranju: Gde kamen svedoči, a legenda živi
U senci vranjskih sokaka stoji most koji spaja obale, ali i vekove — i koji svedoči koliko mit i istorija mogu da žive jedno pored drugog.
Komšija Slobodan se pristojno zahvalio na priznanju i obećao da velike pauze neće biti i da je spreman da već narednog vikenda priredi još jedno slatko iznenađenje.
"Nećemo da pravimo veliku pauzu sledećeg vikenda i "torta će da padne".
Komšijsko nadmetanje
"Navijam da moja žena bolje pravi princes krofne. Pravi je majstor u pripremi kolača i bez premca" ističe suprug Jovica navodeći da se pored svakodnevne rutine penzionerski dani provode bez žurbe uz kafu sa komšijama.
"Evo danas smo pravili princes krofne. Komšija se potrudio, princes krofne su dobre nisu bile slatke, meni odgovaraju, ali moja supruga ipak to zna bolje da napravi", ističe komšija Jovica.
Pripremu i degustaciju princes-krofni u društvu komšija zabeležila je Slobodanova supruga Tatjana.
Zanimljiva je priča kako je komšija Slobodan naučio da priprema ovaj kolač i po čijem receptu.
Recept koji je studentkinja u jednom studentskom domu pre skoro pola veka podelila svojim cimerima, među kojima je bio i Slobodan uticala je da domaće princes-krofne budu najtraženiji kolač i slatkiš ne samo u toj generaciji. Recept iz mamine kuhinje pomenute studentkinje je recept po kome se one i danas uspešno pripremaju. Slobodan recept nije zapisao, ali ga je dobro upamtio i nikad nije omanuo u pripremi.
Najednostavniji, najjeftiniji nećete verovati studentski recept
Priprema:
U posudu staviti:
200 ml vode
100 ml ulja
šećer i so u prstohvatu
Kada sve to provri dodati čašu od 2 dl brašna i mešati 3 do 5 minuta da masa bude kompaktna.
Skloniti posudu sa šporeta i smesi dodati 4 jaja, jedno po jedno. Važno je da dobro umutite sa smesom, jedno, zatim drugo, treće i na kraju četvrto jaje.
Kafenom kašičicom koju punite do vrha, pripremljeno testo stavljate u lopticama u podmazan pleh ili na papir za pečenje kojim ste obložili pleh. Otprilike dobijete 23 do 25 loptica.
Princes-krofne peku se u zagrejanoj rerni 25 do 30 minuta na temperaturi od 200 stepeni, i nikako ne otvarajte rernu dok se ne ispeku!
Svaku princes krofnu iseći po sredini rebrastim nožem i puniti nadevom, odnosno kremom.
Krem:
Dva pudinga od vanile, plus 3 kašike brašna, 7 kašika šećera, može i manje i 2 dl vode. Ovu smesu dobro izmutiti i dodati u litar zagrejanog skuvanog mleka i mešati na ringli 10 minuta da zajedno provri i dobije čvrstinu i gustinu. Kada se nakon 15 do 20 minuta smesa malo prohladi napuniti njome princes-krofne koje su još uvek tople posle pečenja.
Odozgo ih možete preliti istopljenom čokoladom ili pošećeriti šečerom u prahu.
Princes krofne su posle pola sata spremne za posluženje.
One su ubedljivo jedna od najvoljenijih slatkih poslastica koju gotovo obožavaju svi.

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka

NAJSTARIJI SRPSKI POSNI KOLAČ, NA KOJI SU MNOGI ZABORAVILI: Potrebne su vam samo JABUKE i OVO (RECEPT)
Pita sa jabukama je stari recept za brzu i ukusnu poslasticu

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

SLAVA NE MOŽE DA PROĐE BEZ RUM KUGLICA: Starinski kolač - naše bake ih prave po istom receptu vekovima unazad
Rum kuglice su starinski kolač bez kojeg slava ne može da prođe, a naše bake ih prave po istom receptu vekovima unazad

Recept: Prpeć – zaboravljena vojvođanska pogača sa mašću i alevom paprikom
Hrskava korica, bogat ukus i miris detinjstva iz ravnice
Komentari(0)