Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.

pita sa pečurkama
Shutterstock

Posna manastirska pita je jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim i među omiljenim je posnim jelima. Njen ukus jednostavno osvaja na prvi zalogaj, a toliko je lepa da sigurno nećete pojesti samo jedno parče. Iskusne domaćice je uvek prave kada žele da oduševe ukućane ili goste, zato isprobajte i vi već danas.

Sastojci:

Testo za manastirsku pitu:

- 600 g brašna

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- 15–20 gr kvasca

- 1 kašičica šećera

- 1 kašičica soli

- 350 ml vode

Sastojci za fil:

- 300 g sočiva

- 200 g praziluka

- 1 glavica crnog luka

- 400 g šampinjona

- so

- biber

- začinska crvena paprika

Način pripreme:

U posudu stavite litar i po vode, a potom dodajte 300 g opranog i očišćenog sočiva i kašičicu soli, te ostavite da se skuva.

Propržite praziluk i jednu glavicu crnog luka u tiganju s malo vode, a zatim dodajte iseckane pečurke. Nakon što ispari sav višak vode, dodajte proceđeno i u hladnoj vodi oprano, skuvano skočivo. Vrstu i količinu začina dodajte po svom ukusu – so, biber, začinska crvena paprika i slično. Nakon što se sve lepo ukrčka, ostavite da se dobijena smesa prohladi, a za to vreme pripremite testo.

Sipajte u činiju brašno i napravite u sredini udubljenje, te u njega dodajte kvasac i malo vode i jednu kašičicu šećera. Razbijte rukom kvasac i dodajte kašičicu soli. Zatim sipajte oko 300 ml vode i umesite testo na pobrašnjenoj površini. Zamešeno testo podelite na 10 do 12 manjih loptica.

Loptice lepo oblikujte, pospite malo brašnom i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga od svake jufke se pravi kora koja se cela filuje. Manastirska pita peče se oko 35 minuta na 200 °C.

(b92)

 

@lepotesrbijee ŠTA ZNAČI KADA NAÐETE NOVČIĆ NA ULICI? Stiže vam važna poruka, ali zavisi koji je broj na kovanici #lepotesrbije #srbija #fy #fyp #viral #viraltiktok #foryoupage #coin ♬ original sound - LepoteSrbije

 

Komentari(0)

Loading