Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.

Posna manastirska pita je jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim i među omiljenim je posnim jelima. Njen ukus jednostavno osvaja na prvi zalogaj, a toliko je lepa da sigurno nećete pojesti samo jedno parče. Iskusne domaćice je uvek prave kada žele da oduševe ukućane ili goste, zato isprobajte i vi već danas.
Sastojci:
Testo za manastirsku pitu:
- 600 g brašna
Možda vas zanima:

MANASTIRSKA POSNA PITA: Sočna i slasna, za sve prilike (RECEPT)
Pravićete je i u mrsnim danima, koliko je dobra

POSNA MANASTIRSKA PITA SA DŽEMOM NA VODI: Najsočnija poslastica za Uskršnji post - recept star vekovima unazad
Posna manastirska pita sa džemom na vodi je najsočnija poslastica za Uskršnji post, a sprema se po receptu koji je star vekovima unazad
Možda vas zanima:

MANASTIRSKA POSNA PITA: Sočna i slasna, za sve prilike (RECEPT)
Pravićete je i u mrsnim danima, koliko je dobra

POSNA MANASTIRSKA PITA SA DŽEMOM NA VODI: Najsočnija poslastica za Uskršnji post - recept star vekovima unazad
Posna manastirska pita sa džemom na vodi je najsočnija poslastica za Uskršnji post, a sprema se po receptu koji je star vekovima unazad
Možda vas zanima:

MANASTIRSKA POSNA PITA: Sočna i slasna, za sve prilike (RECEPT)
Pravićete je i u mrsnim danima, koliko je dobra

POSNA MANASTIRSKA PITA SA DŽEMOM NA VODI: Najsočnija poslastica za Uskršnji post - recept star vekovima unazad
Posna manastirska pita sa džemom na vodi je najsočnija poslastica za Uskršnji post, a sprema se po receptu koji je star vekovima unazad
- 15–20 gr kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 350 ml vode
Sastojci za fil:
- 300 g sočiva
- 200 g praziluka
- 1 glavica crnog luka
- 400 g šampinjona
- so
- biber
- začinska crvena paprika
Način pripreme:
U posudu stavite litar i po vode, a potom dodajte 300 g opranog i očišćenog sočiva i kašičicu soli, te ostavite da se skuva.
Propržite praziluk i jednu glavicu crnog luka u tiganju s malo vode, a zatim dodajte iseckane pečurke. Nakon što ispari sav višak vode, dodajte proceđeno i u hladnoj vodi oprano, skuvano skočivo. Vrstu i količinu začina dodajte po svom ukusu – so, biber, začinska crvena paprika i slično. Nakon što se sve lepo ukrčka, ostavite da se dobijena smesa prohladi, a za to vreme pripremite testo.
Sipajte u činiju brašno i napravite u sredini udubljenje, te u njega dodajte kvasac i malo vode i jednu kašičicu šećera. Razbijte rukom kvasac i dodajte kašičicu soli. Zatim sipajte oko 300 ml vode i umesite testo na pobrašnjenoj površini. Zamešeno testo podelite na 10 do 12 manjih loptica.
Loptice lepo oblikujte, pospite malo brašnom i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga od svake jufke se pravi kora koja se cela filuje. Manastirska pita peče se oko 35 minuta na 200 °C.
(b92)

Oduvali smo prašinu sa starog kuvara i pronašli pravi recept za gomboce sa šljivama: Bakin trik da vam uspeju iz prve
Ako ih nikada niste pravili ili su prethodni pokušaji bili piši propalo nemate razloga za brigu, jer je ovo recept koji jednostavno svima uspeva

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.
Komentari(0)