Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.
Posna manastirska pita je jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim i među omiljenim je posnim jelima. Njen ukus jednostavno osvaja na prvi zalogaj, a toliko je lepa da sigurno nećete pojesti samo jedno parče. Iskusne domaćice je uvek prave kada žele da oduševe ukućane ili goste, zato isprobajte i vi već danas.
Sastojci:
Testo za manastirsku pitu:
- 600 g brašna
Možda vas zanima:
MANASTIRSKA POSNA PITA: Sočna i slasna, za sve prilike (RECEPT)
Pravićete je i u mrsnim danima, koliko je dobra
POSNA MANASTIRSKA PITA SA DŽEMOM NA VODI: Najsočnija poslastica za Uskršnji post - recept star vekovima unazad
Posna manastirska pita sa džemom na vodi je najsočnija poslastica za Uskršnji post, a sprema se po receptu koji je star vekovima unazad
Možda vas zanima:
MANASTIRSKA POSNA PITA: Sočna i slasna, za sve prilike (RECEPT)
Pravićete je i u mrsnim danima, koliko je dobra
POSNA MANASTIRSKA PITA SA DŽEMOM NA VODI: Najsočnija poslastica za Uskršnji post - recept star vekovima unazad
Posna manastirska pita sa džemom na vodi je najsočnija poslastica za Uskršnji post, a sprema se po receptu koji je star vekovima unazad
Možda vas zanima:
MANASTIRSKA POSNA PITA: Sočna i slasna, za sve prilike (RECEPT)
Pravićete je i u mrsnim danima, koliko je dobra
POSNA MANASTIRSKA PITA SA DŽEMOM NA VODI: Najsočnija poslastica za Uskršnji post - recept star vekovima unazad
Posna manastirska pita sa džemom na vodi je najsočnija poslastica za Uskršnji post, a sprema se po receptu koji je star vekovima unazad
- 15–20 gr kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 350 ml vode
Sastojci za fil:
- 300 g sočiva
- 200 g praziluka
- 1 glavica crnog luka
- 400 g šampinjona
- so
- biber
- začinska crvena paprika
Način pripreme:
U posudu stavite litar i po vode, a potom dodajte 300 g opranog i očišćenog sočiva i kašičicu soli, te ostavite da se skuva.
Propržite praziluk i jednu glavicu crnog luka u tiganju s malo vode, a zatim dodajte iseckane pečurke. Nakon što ispari sav višak vode, dodajte proceđeno i u hladnoj vodi oprano, skuvano skočivo. Vrstu i količinu začina dodajte po svom ukusu – so, biber, začinska crvena paprika i slično. Nakon što se sve lepo ukrčka, ostavite da se dobijena smesa prohladi, a za to vreme pripremite testo.
Sipajte u činiju brašno i napravite u sredini udubljenje, te u njega dodajte kvasac i malo vode i jednu kašičicu šećera. Razbijte rukom kvasac i dodajte kašičicu soli. Zatim sipajte oko 300 ml vode i umesite testo na pobrašnjenoj površini. Zamešeno testo podelite na 10 do 12 manjih loptica.
Loptice lepo oblikujte, pospite malo brašnom i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga od svake jufke se pravi kora koja se cela filuje. Manastirska pita peče se oko 35 minuta na 200 °C.
(b92)
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Komentari(0)