POSNA MANASTIRSKA PITA SA DŽEMOM NA VODI: Najsočnija poslastica za Uskršnji post - recept star vekovima unazad
Posna manastirska pita sa džemom na vodi je najsočnija poslastica za Uskršnji post, a sprema se po receptu koji je star vekovima unazad

Još malo je ostalo do početka Uskršnjeg posta koji traje sedam nedelja, a večini ljudi koji poste dobro će doći što više ideja za pripremu jela kako na ulju tako i na vodi.
Tako monasi sa Hilandara prave najukusniju čorbu od krompira i šargarepe koja toliko prija organizmu jer je lagana, ukusna i svima lagano legne na stomak.
Kako ne bi morali da mislite o mrsnim poslasticama, tu je jedna pita koja će se svideti i onima koji ne poste.
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Ne moraju uvek kolači i torte da prednjače, jer su i pite jako ukusne.
Ova manastirska pita sa džemom na vodiće vas sve oduševiti jer je jedna od najsočnijih... ukusna, lagana ma sve u jednom.
Ovo su potrebni sastojci i recept:
Za testo:
voda - 2 malo veće šolje
šećer - 100 grama
soda bikarbona - 1 kašičica
džem od kajsija - 6 kašika
kora od jednog limuna
urme, seckani orasi i duvo grožđe - po jedna šaka
prašak za pecivo - pola kašičice
mlaka voda - pola litre
brašno - 500 grama
jedna rendana kora pomorandže i sok
Za ukrašavanje:
mleveni orah - 3 kašike
džem od kajsija - 3 kašike
Priprema:
U dublju činiju sipajte prašak za pecivo, brašno, orahe, urme, suvo grožđe, šećer, rendanu koru od limuna i pomorandže, cimet, sodu bikarbonu i džem od kajsija koji ste prethodno rastopili sa nekoliko kašika mlake vode.
Sve sastojke dobro promešajte, sipajte sok od pomorandže, ostatak mlake vode.
Sve polako izlijte na pek-papir u okrugli kalup.
Zatim sve poravnajte kašikom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni (180 stepeni) oko 30 minuta.
Kolač izvadite iz rerne, pa ga premažite džemom i još nekih 5-10 minuta ga pecite.
Kada se kolač ohladi, isecite ga na kocke, pospite mlevene orahe preko njega.
Uživaćete u ovakvoj piti.

DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.

Starinski recept za padobrance koji se tope u ustima: Spoj hrskave puslice & čokoladnog fila vraća u detinjstvo
Sitni kolači koje je jednostavno napraviti.

Evo kako napraviti turšiju bez sirćeta i šećera: Gorušica vam nikada više neće predstavljati problem
Zaboravite sirće – pravo uživanje u turšiji!

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Komentari(0)