POSNA MANASTIRSKA PITA SA DŽEMOM NA VODI: Najsočnija poslastica za Uskršnji post - recept star vekovima unazad

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Posna manastirska pita sa džemom na vodi je najsočnija poslastica za Uskršnji post, a sprema se po receptu koji je star vekovima unazad

manastirska pita
Printscreen/Youtube

Još malo je ostalo do početka Uskršnjeg posta koji traje sedam nedelja, a večini ljudi koji poste dobro će doći što više ideja za pripremu jela kako na ulju tako i na vodi.

Tako monasi sa Hilandara prave najukusniju čorbu od krompira i šargarepe koja toliko prija organizmu jer je lagana, ukusna i svima lagano legne na stomak.

Kako ne bi morali da mislite o mrsnim poslasticama, tu je jedna pita koja će se svideti i onima koji ne poste.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ne moraju uvek kolači i torte da prednjače, jer su i pite jako ukusne.

Ova manastirska pita sa džemom na vodiće vas sve oduševiti jer je jedna od najsočnijih... ukusna, lagana ma sve u jednom.

Ovo su potrebni sastojci i recept:

Za testo:

voda - 2 malo veće šolje

šećer - 100 grama

soda bikarbona - 1 kašičica

džem od kajsija - 6 kašika

kora od jednog limuna

urme, seckani orasi i duvo grožđe - po jedna šaka

prašak za pecivo - pola kašičice

mlaka voda - pola litre

brašno - 500 grama

jedna rendana kora pomorandže i sok

Za ukrašavanje:

mleveni orah - 3 kašike

džem od kajsija - 3 kašike

Priprema:

U dublju činiju sipajte prašak za pecivo, brašno, orahe, urme, suvo grožđe, šećer, rendanu koru od limuna i pomorandže, cimet, sodu bikarbonu i džem od kajsija koji ste prethodno rastopili sa nekoliko kašika mlake vode.

Sve sastojke dobro promešajte, sipajte sok od pomorandže, ostatak mlake vode.

Sve polako izlijte na pek-papir u okrugli kalup.

Zatim sve poravnajte kašikom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni (180 stepeni) oko 30 minuta.

Kolač izvadite iz rerne, pa ga premažite džemom i još nekih 5-10 minuta ga pecite.

Kada se kolač ohladi, isecite ga na kocke, pospite mlevene orahe preko njega.

Uživaćete u ovakvoj piti.


Komentari(0)

Loading