POSNA MANASTIRSKA PITA SA DŽEMOM NA VODI: Najsočnija poslastica za Uskršnji post - recept star vekovima unazad
Posna manastirska pita sa džemom na vodi je najsočnija poslastica za Uskršnji post, a sprema se po receptu koji je star vekovima unazad

Još malo je ostalo do početka Uskršnjeg posta koji traje sedam nedelja, a večini ljudi koji poste dobro će doći što više ideja za pripremu jela kako na ulju tako i na vodi.
Tako monasi sa Hilandara prave najukusniju čorbu od krompira i šargarepe koja toliko prija organizmu jer je lagana, ukusna i svima lagano legne na stomak.
Kako ne bi morali da mislite o mrsnim poslasticama, tu je jedna pita koja će se svideti i onima koji ne poste.
Možda vas zanima:

Posni sutlijaš: Recept za sve koji traže poslasticu tokom dana posta
Posni sutlijaš je idealno rešenje kada želite brz i lagan desert, bilo za svakodnevni obrok ili posnu trpezu.

Ukusniji ručak dugo niste spremili: Punjene paprike oduševiće celu porodicu, svaki zalogaj je uživanje
Ovo jelo svideće se mnogima.
Možda vas zanima:

Posni sutlijaš: Recept za sve koji traže poslasticu tokom dana posta
Posni sutlijaš je idealno rešenje kada želite brz i lagan desert, bilo za svakodnevni obrok ili posnu trpezu.

Ukusniji ručak dugo niste spremili: Punjene paprike oduševiće celu porodicu, svaki zalogaj je uživanje
Ovo jelo svideće se mnogima.
Možda vas zanima:

Posni sutlijaš: Recept za sve koji traže poslasticu tokom dana posta
Posni sutlijaš je idealno rešenje kada želite brz i lagan desert, bilo za svakodnevni obrok ili posnu trpezu.

Ukusniji ručak dugo niste spremili: Punjene paprike oduševiće celu porodicu, svaki zalogaj je uživanje
Ovo jelo svideće se mnogima.
Ne moraju uvek kolači i torte da prednjače, jer su i pite jako ukusne.
Ova manastirska pita sa džemom na vodiće vas sve oduševiti jer je jedna od najsočnijih... ukusna, lagana ma sve u jednom.
Ovo su potrebni sastojci i recept:
Za testo:
voda - 2 malo veće šolje
šećer - 100 grama
soda bikarbona - 1 kašičica
džem od kajsija - 6 kašika
kora od jednog limuna
urme, seckani orasi i duvo grožđe - po jedna šaka
prašak za pecivo - pola kašičice
mlaka voda - pola litre
brašno - 500 grama
jedna rendana kora pomorandže i sok
Za ukrašavanje:
mleveni orah - 3 kašike
džem od kajsija - 3 kašike
Priprema:
U dublju činiju sipajte prašak za pecivo, brašno, orahe, urme, suvo grožđe, šećer, rendanu koru od limuna i pomorandže, cimet, sodu bikarbonu i džem od kajsija koji ste prethodno rastopili sa nekoliko kašika mlake vode.
Sve sastojke dobro promešajte, sipajte sok od pomorandže, ostatak mlake vode.
Sve polako izlijte na pek-papir u okrugli kalup.
Zatim sve poravnajte kašikom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni (180 stepeni) oko 30 minuta.
Kolač izvadite iz rerne, pa ga premažite džemom i još nekih 5-10 minuta ga pecite.
Kada se kolač ohladi, isecite ga na kocke, pospite mlevene orahe preko njega.
Uživaćete u ovakvoj piti.

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)