POSNA MANASTIRSKA PITA SA DŽEMOM NA VODI: Najsočnija poslastica za Uskršnji post - recept star vekovima unazad
Posna manastirska pita sa džemom na vodi je najsočnija poslastica za Uskršnji post, a sprema se po receptu koji je star vekovima unazad

Još malo je ostalo do početka Uskršnjeg posta koji traje sedam nedelja, a večini ljudi koji poste dobro će doći što više ideja za pripremu jela kako na ulju tako i na vodi.
Tako monasi sa Hilandara prave najukusniju čorbu od krompira i šargarepe koja toliko prija organizmu jer je lagana, ukusna i svima lagano legne na stomak.
Kako ne bi morali da mislite o mrsnim poslasticama, tu je jedna pita koja će se svideti i onima koji ne poste.
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma
Ne moraju uvek kolači i torte da prednjače, jer su i pite jako ukusne.
Ova manastirska pita sa džemom na vodiće vas sve oduševiti jer je jedna od najsočnijih... ukusna, lagana ma sve u jednom.
Ovo su potrebni sastojci i recept:
Za testo:
voda - 2 malo veće šolje
šećer - 100 grama
soda bikarbona - 1 kašičica
džem od kajsija - 6 kašika
kora od jednog limuna
urme, seckani orasi i duvo grožđe - po jedna šaka
prašak za pecivo - pola kašičice
mlaka voda - pola litre
brašno - 500 grama
jedna rendana kora pomorandže i sok
Za ukrašavanje:
mleveni orah - 3 kašike
džem od kajsija - 3 kašike
Priprema:
U dublju činiju sipajte prašak za pecivo, brašno, orahe, urme, suvo grožđe, šećer, rendanu koru od limuna i pomorandže, cimet, sodu bikarbonu i džem od kajsija koji ste prethodno rastopili sa nekoliko kašika mlake vode.
Sve sastojke dobro promešajte, sipajte sok od pomorandže, ostatak mlake vode.
Sve polako izlijte na pek-papir u okrugli kalup.
Zatim sve poravnajte kašikom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni (180 stepeni) oko 30 minuta.
Kolač izvadite iz rerne, pa ga premažite džemom i još nekih 5-10 minuta ga pecite.
Kada se kolač ohladi, isecite ga na kocke, pospite mlevene orahe preko njega.
Uživaćete u ovakvoj piti.

Od palente na kašiku nema boljeg doručka! Verzija koju znaju samo najvirtuoznije Srpkinje, zlata vredna
Omiljeni je recept iz detinjstva, a one verzije iz restorana joj ne mogu ni prići.

Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće

Tajni sastojak starih Mađarica za najbolje punjene paprike: Od sada ćete ih spremati samo ovako, recept za desetku
Trik je u sastojcima koji se na našim prostorima gotovo uopšte ne koriste za pripremu ovog jela.

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.
Komentari(0)