MONASI U VREME POSTA STALNO PRAVE ČORBU OD KROMPIRA I ŠARGAREPE: Najukusnije jelo na vodi - recept sa Hilandara
Monasi u vreme posta prave najukusniju čorbu od krompira i šargarepe na vodi, po receptu sa Hilandara

Bliži se početak Uskršnjeg posta, a svi koji ga se pridržavaju već polako razmišljaju šta bi sve mogli da spremaju u tom periodu od sedam nedelja.
Osim kuvanih jela, nekih salata, pita... o poslasticama svi razmišljaju jer bez njih niko ne može.
I deca i odrasli obožavaju da ih jedu, ali bez obzira što je post, postoji mnogo dobrih kolača koji su ukusniji i od mrsnih.
Možda vas zanima:

Da li je greh začeti dete tokom Uskršnjeg posta?
Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.

POČINJE SREDOPOSNA NEDELJA Ko nije krenuo sa postom – još nije kasno da se duša vrati na pravi put
Nedelja pred nama – četvrta nedelja Vaskršnjeg posta, poznata kao Sredoposna – donosi sa sobom važan trenutak za sve vernike. To je tačka na sredini Časnog posta, kada se već oseća i telesni umor, ali i prvi duhovni plodovi uzdržanja, molitve i tišine.
Možda vas zanima:

Da li je greh začeti dete tokom Uskršnjeg posta?
Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.

POČINJE SREDOPOSNA NEDELJA Ko nije krenuo sa postom – još nije kasno da se duša vrati na pravi put
Nedelja pred nama – četvrta nedelja Vaskršnjeg posta, poznata kao Sredoposna – donosi sa sobom važan trenutak za sve vernike. To je tačka na sredini Časnog posta, kada se već oseća i telesni umor, ali i prvi duhovni plodovi uzdržanja, molitve i tišine.
Možda vas zanima:

Da li je greh začeti dete tokom Uskršnjeg posta?
Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.

POČINJE SREDOPOSNA NEDELJA Ko nije krenuo sa postom – još nije kasno da se duša vrati na pravi put
Nedelja pred nama – četvrta nedelja Vaskršnjeg posta, poznata kao Sredoposna – donosi sa sobom važan trenutak za sve vernike. To je tačka na sredini Časnog posta, kada se već oseća i telesni umor, ali i prvi duhovni plodovi uzdržanja, molitve i tišine.
Jedan takav je kolač sa čokoladom i džemom na vodi koji je mnoge oduševio, a i vas će sigurno.
Osim posne sarme, đuveča, podvarka... jedno jednostavno jelo će vas ostaviti bez teksta.
Radi se o čorbi od krompira i šargarepe na vodi koju monasi sa Hilandara stalno prave u tom periodu.
Lagana je, prijaće vam, a ukus je božanstven i u to ćete se i sami uveriti.
Sastojci za recept:
Krompir
Crni luk
Šargarepa
Začini (peršun i origano)
Priprema:
Krompir operite, oljuštite i isecite na kockice.
Šargarepe operite i isecite na kolutove.
Uzmite šerpu, sipajte ulje da se zagreje, pa stavite crni luk da se prodinsta.
Zatim se dodaje šargarepa i krompir, sipajte vodu, posolite i kuvajte na tihoj vatri dok ne omekša.
Kada povrće omekša šerpu sklonite sa ringle i dodajte začine.
U ovoj čorbi će uživati cela porodica.
Ovo jelo će prijati vašem organizmu, a i sami ćete videti zašto ga monasi sa Hilandara redovno prave.

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Komentari(0)