MONASI U VREME POSTA STALNO PRAVE ČORBU OD KROMPIRA I ŠARGAREPE: Najukusnije jelo na vodi - recept sa Hilandara
Monasi u vreme posta prave najukusniju čorbu od krompira i šargarepe na vodi, po receptu sa Hilandara

Bliži se početak Uskršnjeg posta, a svi koji ga se pridržavaju već polako razmišljaju šta bi sve mogli da spremaju u tom periodu od sedam nedelja.
Osim kuvanih jela, nekih salata, pita... o poslasticama svi razmišljaju jer bez njih niko ne može.
I deca i odrasli obožavaju da ih jedu, ali bez obzira što je post, postoji mnogo dobrih kolača koji su ukusniji i od mrsnih.
Možda vas zanima:

Koliko puta vernici treba da se pričeste tokom posta? Ovo je važno pravilo kojeg mnogi nisu svesni
Vaskršnji post se smatra najrigoroznijim, pa samim tim i najtežim. Olakšanje nastaje kada se vernik pričesti

Da li je greh začeti dete tokom Uskršnjeg posta?
Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.
Možda vas zanima:

Koliko puta vernici treba da se pričeste tokom posta? Ovo je važno pravilo kojeg mnogi nisu svesni
Vaskršnji post se smatra najrigoroznijim, pa samim tim i najtežim. Olakšanje nastaje kada se vernik pričesti

Da li je greh začeti dete tokom Uskršnjeg posta?
Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.
Možda vas zanima:

Koliko puta vernici treba da se pričeste tokom posta? Ovo je važno pravilo kojeg mnogi nisu svesni
Vaskršnji post se smatra najrigoroznijim, pa samim tim i najtežim. Olakšanje nastaje kada se vernik pričesti

Da li je greh začeti dete tokom Uskršnjeg posta?
Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.
Jedan takav je kolač sa čokoladom i džemom na vodi koji je mnoge oduševio, a i vas će sigurno.
Osim posne sarme, đuveča, podvarka... jedno jednostavno jelo će vas ostaviti bez teksta.
Radi se o čorbi od krompira i šargarepe na vodi koju monasi sa Hilandara stalno prave u tom periodu.
Lagana je, prijaće vam, a ukus je božanstven i u to ćete se i sami uveriti.
Sastojci za recept:
Krompir
Crni luk
Šargarepa
Začini (peršun i origano)
Priprema:
Krompir operite, oljuštite i isecite na kockice.
Šargarepe operite i isecite na kolutove.
Uzmite šerpu, sipajte ulje da se zagreje, pa stavite crni luk da se prodinsta.
Zatim se dodaje šargarepa i krompir, sipajte vodu, posolite i kuvajte na tihoj vatri dok ne omekša.
Kada povrće omekša šerpu sklonite sa ringle i dodajte začine.
U ovoj čorbi će uživati cela porodica.
Ovo jelo će prijati vašem organizmu, a i sami ćete videti zašto ga monasi sa Hilandara redovno prave.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Komentari(0)