MONASI U VREME POSTA STALNO PRAVE ČORBU OD KROMPIRA I ŠARGAREPE: Najukusnije jelo na vodi - recept sa Hilandara

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Monasi u vreme posta prave najukusniju čorbu od krompira i šargarepe na vodi, po receptu sa Hilandara

čorba
Printscreen/Youtube

Bliži se početak Uskršnjeg posta, a svi koji ga se pridržavaju već polako razmišljaju šta bi sve mogli da spremaju u tom periodu od sedam nedelja.

Osim kuvanih jela, nekih salata, pita... o poslasticama svi razmišljaju jer bez njih niko ne može.

I deca i odrasli obožavaju da ih jedu, ali bez obzira što je post, postoji mnogo dobrih kolača koji su ukusniji i od mrsnih.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jedan takav je kolač sa čokoladom i džemom na vodi koji je mnoge oduševio, a i vas će sigurno.

Osim posne sarme, đuveča, podvarka... jedno jednostavno jelo će vas ostaviti bez teksta.

Radi se o čorbi od krompira i šargarepe na vodi koju monasi sa Hilandara stalno prave u tom periodu.

Lagana je, prijaće vam, a ukus je božanstven i u to ćete se i sami uveriti.

Sastojci za recept:

Krompir

Crni luk

Šargarepa

Začini (peršun i origano)

Priprema:

Krompir operite, oljuštite i isecite na kockice.

Šargarepe operite i isecite na kolutove.

Uzmite šerpu, sipajte ulje da se zagreje, pa stavite crni luk da se prodinsta.

Zatim se dodaje šargarepa i krompir, sipajte vodu, posolite i kuvajte na tihoj vatri dok ne omekša.

Kada povrće omekša šerpu sklonite sa ringle i dodajte začine.

U ovoj čorbi će uživati cela porodica.

Ovo jelo će prijati vašem organizmu, a i sami ćete videti zašto ga monasi sa Hilandara redovno prave.


supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading