OSTACI ROŠTILJA PRETVORENI U DELIKATES Preukusno i pikantno jelo sa juga Srbije
Kraj koji se diči kako dobrim majstorima roštilja, tako i vrhunskim paprikama, iznedrio je i leskovačku mućkalicu.

Mućkalica je glavno jelo sastavljeno od mesa, ajvara, ljutih paprika ili drugog povrća. Postoje različiti recepti iz raznih krajeva Srbije, sa Šar planine i Kosova, ali ipak najpoznatiji je recept koji dolazi iz Leskovca.
Odakle je mućkalica dobila ime nije pouzdano utvrđeno. Prema jednima ima veze sa tim što se prilikom spremanja jelo trese, mućka, a drugi tvrde da su imenu doprineli raznovrsni sastojci koji su kao ostaci, da se ne bi bacili, tako smućkani u jedno jelo.
Možda vas zanima:

JEDNOSTAVAN A PREUKUSAN Fenomenalan recept za posan meljan pasulj
Pikantan i preukusan.

POZNATE GASTRONOMSKE MANIFESTACIJE Sinteza orijentalnih nota i zapadnoevropskih specijaliteta vinula je Srbiju u sam vrh svetske kuhinje
Srbija je bila zemlja koja se nalazila između Istoka i Zapada, zemlja koja je bila podvrgnuta različitim kulturama i tradicijama što je doprinelo tome da se na nju gleda kao na spoj nespojivog.
Možda vas zanima:

JEDNOSTAVAN A PREUKUSAN Fenomenalan recept za posan meljan pasulj
Pikantan i preukusan.

POZNATE GASTRONOMSKE MANIFESTACIJE Sinteza orijentalnih nota i zapadnoevropskih specijaliteta vinula je Srbiju u sam vrh svetske kuhinje
Srbija je bila zemlja koja se nalazila između Istoka i Zapada, zemlja koja je bila podvrgnuta različitim kulturama i tradicijama što je doprinelo tome da se na nju gleda kao na spoj nespojivog.
Možda vas zanima:

JEDNOSTAVAN A PREUKUSAN Fenomenalan recept za posan meljan pasulj
Pikantan i preukusan.

POZNATE GASTRONOMSKE MANIFESTACIJE Sinteza orijentalnih nota i zapadnoevropskih specijaliteta vinula je Srbiju u sam vrh svetske kuhinje
Srbija je bila zemlja koja se nalazila između Istoka i Zapada, zemlja koja je bila podvrgnuta različitim kulturama i tradicijama što je doprinelo tome da se na nju gleda kao na spoj nespojivog.
Možda vas zanima:

JEDNOSTAVAN A PREUKUSAN Fenomenalan recept za posan meljan pasulj
Pikantan i preukusan.

POZNATE GASTRONOMSKE MANIFESTACIJE Sinteza orijentalnih nota i zapadnoevropskih specijaliteta vinula je Srbiju u sam vrh svetske kuhinje
Srbija je bila zemlja koja se nalazila između Istoka i Zapada, zemlja koja je bila podvrgnuta različitim kulturama i tradicijama što je doprinelo tome da se na nju gleda kao na spoj nespojivog.
Priprema
Možda vas zanima:

JEDNOSTAVAN A PREUKUSAN Fenomenalan recept za posan meljan pasulj
Pikantan i preukusan.

POZNATE GASTRONOMSKE MANIFESTACIJE Sinteza orijentalnih nota i zapadnoevropskih specijaliteta vinula je Srbiju u sam vrh svetske kuhinje
Srbija je bila zemlja koja se nalazila između Istoka i Zapada, zemlja koja je bila podvrgnuta različitim kulturama i tradicijama što je doprinelo tome da se na nju gleda kao na spoj nespojivog.
Možda vas zanima:

JEDNOSTAVAN A PREUKUSAN Fenomenalan recept za posan meljan pasulj
Pikantan i preukusan.

POZNATE GASTRONOMSKE MANIFESTACIJE Sinteza orijentalnih nota i zapadnoevropskih specijaliteta vinula je Srbiju u sam vrh svetske kuhinje
Srbija je bila zemlja koja se nalazila između Istoka i Zapada, zemlja koja je bila podvrgnuta različitim kulturama i tradicijama što je doprinelo tome da se na nju gleda kao na spoj nespojivog.
1. Meso posuti vegetom, iseći na deblje šnicle, pa na srednje krupne kocke
2. Ispeći na roštilju, najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skine sa štapića.Parcice mozete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeci i kasnije dodati u povrce.
3. U međuvremenu iseckati sitno crni luk i utrljati u njega 2 kašike soli, kako bi izgubio ljutinu.
4. Dinstati ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode.
5. Kad je luk upržen, dodati sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk.
6. Dinstati dok ne ispari tečnost
7. Dodati meso, naliti sa malo vode i krčkati dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu
8. Začiniti, zaljutiti po ukusu.
View this post on Instagram

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

SRPSKA CRNA ČOKOLADA: Zaboravljeni recept za kitnikez koji je zdraviji od meda, a naše bake su ga davale za jaku krv
U Vojvodini, gde su dunje bile simbol bogatstva, nastao je zaboravljeni slatkiš koji je prava riznica zdravlja. Otkrivamo Kitnikez – "sir od dunja" – poslasticu koja se pravila bez grama šećera i koju su bake koristile za oporavak od anemije.

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.

CENA OVOG JELA U DREVNOJ SRBIJI BILA JE KAO DANAŠNJA ZLATNA POLUGA! Retka srpska poslastica "Manastirka" pravila se samo za BOŽIĆ i SKRIVA VELIKU TAJNU
Tajna starog kolača za koji se nekada moralo štedeti godinu dana: Recept preživeo vekove, a njegova vrednost nije u novcu, već u tri najluksuznija sastojka onog doba.
Komentari(0)