OSTACI ROŠTILJA PRETVORENI U DELIKATES Preukusno i pikantno jelo sa juga Srbije

M. M.

21:00

Gastronomija 0

Kraj koji se diči kako dobrim majstorima roštilja, tako i vrhunskim paprikama, iznedrio je i leskovačku mućkalicu.

OSTACI ROŠTILJA PRETVORENI U DELIKATES Preukusno i pikantno jelo sa juga Srbije
Printscreen youtube

 

Mućkalica je glavno jelo sastavljeno od mesa, ajvara, ljutih paprika ili drugog povrća. Postoje različiti recepti iz raznih krajeva Srbije, sa Šar planine i Kosova, ali ipak najpoznatiji je recept koji dolazi iz Leskovca.

Odakle je mućkalica dobila ime nije pouzdano utvrđeno. Prema jednima ima veze sa tim što se prilikom spremanja jelo trese, mućka, a drugi tvrde da su imenu doprineli raznovrsni sastojci koji su kao ostaci, da se ne bi bacili, tako smućkani u jedno jelo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

1. Meso posuti vegetom, iseći na deblje šnicle, pa na srednje krupne kocke

2. Ispeći na roštilju, najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skine sa štapića.Parcice mozete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeci i kasnije dodati u povrce.

3. U međuvremenu iseckati sitno crni luk i utrljati u njega 2 kašike soli, kako bi izgubio ljutinu.

4. Dinstati ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode.

5. Kad je luk upržen, dodati sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk.

6. Dinstati dok ne ispari tečnost

7. Dodati meso, naliti sa malo vode i krčkati dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu

8. Začiniti, zaljutiti po ukusu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Aleksandra ♉ (@bombys.kitchen)

Komentari(0)

Loading