Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.
Planinske borovnice (Vaccinium myrtillus) u Srbiji rastu na nadmorskim visinama iznad 1.000 metara, na obroncima Kopaonika, Stare planine, Golije i Prokletija. Njihova sezona kratko traje – tek nekoliko nedelja tokom jula i avgusta, što ih čini dragocenim plodom. Planinci ih beru rano ujutru, kada su bobice najsočnije i pune prirodnog soka.
Prirodni lek iz narodne riznice
U narodnoj medicini planinska borovnica se koristi za jačanje vida, regulisanje šećera u krvi, poboljšanje varenja i jačanje imuniteta. Sok od svežih bobica preporučivao se deci i starima „da im krv bude jaka“, a čaj od osušenih plodova i lišća pio se protiv proliva i upala. Nauka je kasnije potvrdila da su ove bobice prepune antioksidanata i vitamina C.
Možda vas zanima:
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Možda vas zanima:
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Možda vas zanima:
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Borovnica u narodnim verovanjima
U nekim krajevima Srbije postojalo je verovanje da onaj ko pojede prve borovnice u sezoni, imaće sreće i zdravlja cele godine. Lovci su nosili sveže grančice borovnice u torbi „da ih čuva od zle zveri i loše sreće u šumi“.
Od šake bobica do slatkog užitka
Planinske borovnice najlepše su sveže ubrane, ali se od njih prave i džemovi, slatka, sirupi i rakija. Tradicionalno, džem se kuvao u velikim bakarnim kazanima, bez mnogo šećera, kako bi zadržao prirodnu aromu i lekovitost. Poseban specijalitet je pita od borovnica, koja se pekla u starinskim pećima na drva.
Dar planine koji nestaje
Zbog sve veće potražnje i smanjenja prirodnih staništa, planinska borovnica postaje sve ređa. U mnogim krajevima njenom berbom bave se cele porodice, a za kilogram svežih bobica na pijaci se plaća visoka cena. Ipak, za one koji su je probali pravo sa grma, planinska borovnica ostaje neprocenjiv deo leta na srpskim planinama.
Shutterstock
Recept za tradicionalnu pitu sa planinskim borovnicama
Sastojci:
-
500 g tankih kora za pitu
-
400 g svežih planinskih borovnica
-
150 g šećera (po želji i manje)
-
1 kašika griza
-
100 ml ulja ili rastopljenog maslaca
-
1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
Borovnice operite i ocedite. Pomešajte ih sa šećerom, grizom i vanilin šećerom, pa ostavite 10 minuta da puste sok.
Koru premažite uljem ili maslacem, rasporedite nadev od borovnica i uvijte u rolnu.
Redjajte u podmazan pleh, a zatim premažite odozgo ostatkom masnoće.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 35 minuta, dok pita ne porumeni.
Po želji, pospite prah šećerom i poslužite toplo ili hladno.
Ova pita, mirisna i sočna, u nekim planinskim krajevima Srbije služila se nedeljom ili za crkvene praznike, jer se verovalo da borovnica „donosi snagu i bistrinu misli“.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Komentari(0)