Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Prirodni lek iz narodne riznice
U narodnoj medicini planinska borovnica se koristi za jačanje vida, regulisanje šećera u krvi, poboljšanje varenja i jačanje imuniteta. Sok od svežih bobica preporučivao se deci i starima „da im krv bude jaka“, a čaj od osušenih plodova i lišća pio se protiv proliva i upala. Nauka je kasnije potvrdila da su ove bobice prepune antioksidanata i vitamina C.
Možda vas zanima:

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Možda vas zanima:

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Možda vas zanima:

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Borovnica u narodnim verovanjima
U nekim krajevima Srbije postojalo je verovanje da onaj ko pojede prve borovnice u sezoni, imaće sreće i zdravlja cele godine. Lovci su nosili sveže grančice borovnice u torbi „da ih čuva od zle zveri i loše sreće u šumi“.
Od šake bobica do slatkog užitka
Planinske borovnice najlepše su sveže ubrane, ali se od njih prave i džemovi, slatka, sirupi i rakija. Tradicionalno, džem se kuvao u velikim bakarnim kazanima, bez mnogo šećera, kako bi zadržao prirodnu aromu i lekovitost. Poseban specijalitet je pita od borovnica, koja se pekla u starinskim pećima na drva.
Dar planine koji nestaje
Zbog sve veće potražnje i smanjenja prirodnih staništa, planinska borovnica postaje sve ređa. U mnogim krajevima njenom berbom bave se cele porodice, a za kilogram svežih bobica na pijaci se plaća visoka cena. Ipak, za one koji su je probali pravo sa grma, planinska borovnica ostaje neprocenjiv deo leta na srpskim planinama.
Shutterstock
Recept za tradicionalnu pitu sa planinskim borovnicama
Sastojci:
-
500 g tankih kora za pitu
-
400 g svežih planinskih borovnica
-
150 g šećera (po želji i manje)
-
1 kašika griza
-
100 ml ulja ili rastopljenog maslaca
-
1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
Borovnice operite i ocedite. Pomešajte ih sa šećerom, grizom i vanilin šećerom, pa ostavite 10 minuta da puste sok.
Koru premažite uljem ili maslacem, rasporedite nadev od borovnica i uvijte u rolnu.
Redjajte u podmazan pleh, a zatim premažite odozgo ostatkom masnoće.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 35 minuta, dok pita ne porumeni.
Po želji, pospite prah šećerom i poslužite toplo ili hladno.
Ova pita, mirisna i sočna, u nekim planinskim krajevima Srbije služila se nedeljom ili za crkvene praznike, jer se verovalo da borovnica „donosi snagu i bistrinu misli“.

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije
Komentari(0)