Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu

Kiza R

10:00

Gastronomija 0

Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

borovnica
Shutterstock


Planinske borovnice (Vaccinium myrtillus) u Srbiji rastu na nadmorskim visinama iznad 1.000 metara, na obroncima Kopaonika, Stare planine, Golije i Prokletija. Njihova sezona kratko traje – tek nekoliko nedelja tokom jula i avgusta, što ih čini dragocenim plodom. Planinci ih beru rano ujutru, kada su bobice najsočnije i pune prirodnog soka.

Prirodni lek iz narodne riznice

U narodnoj medicini planinska borovnica se koristi za jačanje vida, regulisanje šećera u krvi, poboljšanje varenja i jačanje imuniteta. Sok od svežih bobica preporučivao se deci i starima „da im krv bude jaka“, a čaj od osušenih plodova i lišća pio se protiv proliva i upala. Nauka je kasnije potvrdila da su ove bobice prepune antioksidanata i vitamina C.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Borovnica u narodnim verovanjima

U nekim krajevima Srbije postojalo je verovanje da onaj ko pojede prve borovnice u sezoni, imaće sreće i zdravlja cele godine. Lovci su nosili sveže grančice borovnice u torbi „da ih čuva od zle zveri i loše sreće u šumi“.

Od šake bobica do slatkog užitka

Planinske borovnice najlepše su sveže ubrane, ali se od njih prave i džemovi, slatka, sirupi i rakija. Tradicionalno, džem se kuvao u velikim bakarnim kazanima, bez mnogo šećera, kako bi zadržao prirodnu aromu i lekovitost. Poseban specijalitet je pita od borovnica, koja se pekla u starinskim pećima na drva.

Dar planine koji nestaje

Zbog sve veće potražnje i smanjenja prirodnih staništa, planinska borovnica postaje sve ređa. U mnogim krajevima njenom berbom bave se cele porodice, a za kilogram svežih bobica na pijaci se plaća visoka cena. Ipak, za one koji su je probali pravo sa grma, planinska borovnica ostaje neprocenjiv deo leta na srpskim planinama.

griz kolač sa borovnicama Shutterstock
 

Recept za tradicionalnu pitu sa planinskim borovnicama

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu

  • 400 g svežih planinskih borovnica

  • 150 g šećera (po želji i manje)

  • 1 kašika griza

  • 100 ml ulja ili rastopljenog maslaca

  • 1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

  • Borovnice operite i ocedite. Pomešajte ih sa šećerom, grizom i vanilin šećerom, pa ostavite 10 minuta da puste sok.

  • Koru premažite uljem ili maslacem, rasporedite nadev od borovnica i uvijte u rolnu.

  • Redjajte u podmazan pleh, a zatim premažite odozgo ostatkom masnoće.

  • Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 35 minuta, dok pita ne porumeni.

  • Po želji, pospite prah šećerom i poslužite toplo ili hladno.

  • Ova pita, mirisna i sočna, u nekim planinskim krajevima Srbije služila se nedeljom ili za crkvene praznike, jer se verovalo da borovnica „donosi snagu i bistrinu misli“.

    Komentari(0)

    Loading