JEDNOSTAVAN A PREUKUSAN Fenomenalan recept za posan meljan pasulj
Pikantan i preukusan.

Sastojci
Potrebno je:
500 g pasulja
1 veća glavica crnog luka
2 srednje šargarepe
200 g korena celera
1 srednji koren paškanata
1 ljuta papričica
3-4 veća čena belog luka
100 ml ulja
1 kašika slatke začinske paprike
mleveni biber
suvi biljni začin
suvi bosiljak
Priprema
Možda vas zanima:

FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.

GASTRONOMSKO OTKRIĆE 21. VEKA Ukus i aroma lužničkog sira će vas očarati
Vurda je tradicionalni i specifični proizvod od mleka koji se proizvodi u Lužnici (okolini Babušnice) i pirotskom kraju.
Možda vas zanima:

FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.

GASTRONOMSKO OTKRIĆE 21. VEKA Ukus i aroma lužničkog sira će vas očarati
Vurda je tradicionalni i specifični proizvod od mleka koji se proizvodi u Lužnici (okolini Babušnice) i pirotskom kraju.
Možda vas zanima:

FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.

GASTRONOMSKO OTKRIĆE 21. VEKA Ukus i aroma lužničkog sira će vas očarati
Vurda je tradicionalni i specifični proizvod od mleka koji se proizvodi u Lužnici (okolini Babušnice) i pirotskom kraju.
Uveče potopiti pasulji i ostaviti preko noći da odstoji. Sutradan procediti pasulj, staviti ga u dublju posudu, naliti sa hladnom vodom i staviti da provri. I tu vodu baciti, naliti ga sa mlakom vodom i staviti na stranu, dok se spremi povrće.
Očistiti šargarepu, luk i koren peršuna i paškanata. Sve sitno iseckati i staviti u pasulj. Papričicu samo raseći na pola i dodati pasulju. Staviti pasulj da se kuva. Trebalo bi da se skuva za 1-1,5 sat, odnosno dok zrna skroz ne omekšaju. Na sredini kuvanja dodati začine po ukusu: suvi biljni začin, mleveni biber i suvi bosiljak.
Kada je pasulj skuvan tečnosti treba da ostane malo ispod skuvanog pasulja (oko 5cm). Skloniti sa vatre, izvaditi ljutu papričicu (ko jede ljuto, kod nas je to neizostavni sastojak) i štapnim mikserom ga izmiksati. Možete da ga izmiksate da bude potpuno kašasta smesa, a možete, kao ja što sam uradila, da ostavite i po malo komadića da se osete pri jelu. Izbor je vaš.
Meljeni pasulj rasporediti u činije, u kojima ćete ga i poslužiti. U manju šerpicu sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati sitno iseckani beli luk i dinstati ga toliko da pusti svoju aromu. Ubaciti kašiku začinske paprike, promešati da se sjedini sa uljem i preliti preko meljenog pasulja, koga smo raspodelili u činije. Ostaviti da se ohladi i poslužiti ga.

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.
Komentari(0)