JEDNOSTAVAN A PREUKUSAN Fenomenalan recept za posan meljan pasulj

Lepote Srbije

20:00

Gastronomija 0

Pikantan i preukusan.

JEDNOSTAVAN A PREUKUSAN Fenomenalan recept za posan meljan pasulj
Printscreen/ YouTube

Sastojci

Potrebno je:

500 g pasulja 

1 veća glavica crnog luka
2 srednje šargarepe
200 g korena celera
1 srednji koren paškanata
1 ljuta papričica
3-4 veća čena belog luka
100 ml ulja
1 kašika slatke začinske paprike
mleveni biber
suvi biljni začin
suvi bosiljak

Priprema

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Uveče potopiti pasulji i ostaviti preko noći da odstoji. Sutradan procediti pasulj, staviti ga u dublju posudu, naliti sa hladnom vodom i staviti da provri. I tu vodu baciti, naliti ga sa mlakom vodom i staviti na stranu, dok se spremi povrće.


Očistiti šargarepu, luk i koren peršuna i paškanata. Sve sitno iseckati i staviti u pasulj. Papričicu samo raseći na pola i dodati pasulju. Staviti pasulj da se kuva. Trebalo bi da se skuva za 1-1,5 sat, odnosno dok zrna skroz ne omekšaju. Na sredini kuvanja dodati začine po ukusu: suvi biljni začin, mleveni biber i suvi bosiljak.


Kada je pasulj skuvan tečnosti treba da ostane malo ispod skuvanog pasulja (oko 5cm). Skloniti sa vatre, izvaditi ljutu papričicu (ko jede ljuto, kod nas je to neizostavni sastojak) i štapnim mikserom ga izmiksati. Možete da ga izmiksate da bude potpuno kašasta smesa, a možete, kao ja što sam uradila, da ostavite i po malo komadića da se osete pri jelu. Izbor je vaš.


Meljeni pasulj rasporediti u činije, u kojima ćete ga i poslužiti. U manju šerpicu sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati sitno iseckani beli luk i dinstati ga toliko da pusti svoju aromu. Ubaciti kašiku začinske paprike, promešati da se sjedini sa uljem i preliti preko meljenog pasulja, koga smo raspodelili u činije. Ostaviti da se ohladi i poslužiti ga.

Komentari(0)

Loading