JEDNOSTAVAN A PREUKUSAN Fenomenalan recept za posan meljan pasulj
Pikantan i preukusan.

Sastojci
500 g pasulja
1 veća glavica crnog luka
2 srednje šargarepe
200 g korena celera
1 srednji koren paškanata
1 ljuta papričica
3-4 veća čena belog luka
100 ml ulja
1 kašika slatke začinske paprike
mleveni biber
suvi biljni začin
suvi bosiljak
Priprema
Možda vas zanima:

FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.

GASTRONOMSKO OTKRIĆE 21. VEKA Ukus i aroma lužničkog sira će vas očarati
Vurda je tradicionalni i specifični proizvod od mleka koji se proizvodi u Lužnici (okolini Babušnice) i pirotskom kraju.
Možda vas zanima:

FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.

GASTRONOMSKO OTKRIĆE 21. VEKA Ukus i aroma lužničkog sira će vas očarati
Vurda je tradicionalni i specifični proizvod od mleka koji se proizvodi u Lužnici (okolini Babušnice) i pirotskom kraju.
Možda vas zanima:

FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.

GASTRONOMSKO OTKRIĆE 21. VEKA Ukus i aroma lužničkog sira će vas očarati
Vurda je tradicionalni i specifični proizvod od mleka koji se proizvodi u Lužnici (okolini Babušnice) i pirotskom kraju.
Uveče potopiti pasulji i ostaviti preko noći da odstoji. Sutradan procediti pasulj, staviti ga u dublju posudu, naliti sa hladnom vodom i staviti da provri. I tu vodu baciti, naliti ga sa mlakom vodom i staviti na stranu, dok se spremi povrće.
Kada je pasulj skuvan tečnosti treba da ostane malo ispod skuvanog pasulja (oko 5cm). Skloniti sa vatre, izvaditi ljutu papričicu (ko jede ljuto, kod nas je to neizostavni sastojak) i štapnim mikserom ga izmiksati. Možete da ga izmiksate da bude potpuno kašasta smesa, a možete, kao ja što sam uradila, da ostavite i po malo komadića da se osete pri jelu. Izbor je vaš.
Meljeni pasulj rasporediti u činije, u kojima ćete ga i poslužiti. U manju šerpicu sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati sitno iseckani beli luk i dinstati ga toliko da pusti svoju aromu. Ubaciti kašiku začinske paprike, promešati da se sjedini sa uljem i preliti preko meljenog pasulja, koga smo raspodelili u činije. Ostaviti da se ohladi i poslužiti ga.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)