FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora

Miloš Milić

15:00

Gastronomija 0

Brzo se sprema a još brže pojede.

FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Shutterstock

Sastojci

Za testo :
1 kg brašna
500-550 ml vode
3 kasicice soli
Za premazivanje:
svinjska mast
Punjenje:
sir
jaja


Možda vas zanima:

1. Od navedenih sastojaka zamesiti testo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


2. Testo podeliti na 4 loptice.

Svaku lopticu malo rastanjiti i premazati sa prethodno istopljenom mascu,prekriti plasticnom kesom i ostaviti da odmori oko 30 minuta.

3. Uzeti lopticu , staviti na stolnjak i razvlaciti rukom oko stola testo.


4. Kad se testo razvuče oko stola, krajeve koji vire odseći nožem. Koru prelivati rastopljenom mašću i staviti punjenje.

Uhvatiti jedan kraj stolnjaka i podici tako da se celom duzinom testo urola.


5. U tepsiji testo umotati u obliku puža.

Isto ponoviti i sa ostalim lopticama.

Spremljenu pitu malo poprskati mašću.

Peći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta.

 

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading