GASTRONOMSKO OTKRIĆE 21. VEKA Ukus i aroma lužničkog sira će vas očarati

Lepote Srbije

18:00

Gastronomija 0

Vurda je tradicionalni i specifični proizvod od mleka koji se proizvodi u Lužnici (okolini Babušnice) i pirotskom kraju.

GASTRONOMSKO OTKRIĆE 21. VEKA Ukus i aroma lužničkog sira će vas očarati
Printscreen

Sprema se od kravljeg, ovčijeg i kozjeg mleka ili mešavine ovčijeg ili kozjeg sa kravljim mlekom. Dobija se ceđenjem kiselog mleka. U tako isceđenu smešu stavlja se paprika i čuva u čistoj posudi na umerenoj temperaturi tridesetak dana. Za to vreme dolazi do vrenja da bi se dobio kvalitetan proizvod kiselkastog ukusa i kremastog oblika (slično krem siru ili paprici u pavlaci).

Ovaj specijalitet je obeležje lužničkog kraja, a može se sresti i u nekim selima u pirotskom kraju. U skorije vreme proizvodi se i prodaje i u Nišu kao „Lužnički krem sir sa paprikom“. Vurda se može naći na mnogim trpezama kako u Lužničkom kraju tako i u Nišu i širom Srbije, a odnedavno i u Bugarskoj.

U Babušnici se od 2012. godine svake jeseni održava kulturno, gastronomsko-turističko, komercijalna manifestacija pod nazivom Vurdijada. Na ovoj manifestaciji meštani iz Lužničke kotline i okoline izlažu Vurdu i mlečne proizvode domaće proizvodnje kao i druge proizvode karakteristične za ovaj kraj.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Komentari(0)

Loading