GASTRONOMSKO OTKRIĆE 21. VEKA Ukus i aroma lužničkog sira će vas očarati
Vurda je tradicionalni i specifični proizvod od mleka koji se proizvodi u Lužnici (okolini Babušnice) i pirotskom kraju.

Sprema se od kravljeg, ovčijeg i kozjeg mleka ili mešavine ovčijeg ili kozjeg sa kravljim mlekom. Dobija se ceđenjem kiselog mleka. U tako isceđenu smešu stavlja se paprika i čuva u čistoj posudi na umerenoj temperaturi tridesetak dana. Za to vreme dolazi do vrenja da bi se dobio kvalitetan proizvod kiselkastog ukusa i kremastog oblika (slično krem siru ili paprici u pavlaci).
Ovaj specijalitet je obeležje lužničkog kraja, a može se sresti i u nekim selima u pirotskom kraju. U skorije vreme proizvodi se i prodaje i u Nišu kao „Lužnički krem sir sa paprikom“. Vurda se može naći na mnogim trpezama kako u Lužničkom kraju tako i u Nišu i širom Srbije, a odnedavno i u Bugarskoj.
U Babušnici se od 2012. godine svake jeseni održava kulturno, gastronomsko-turističko, komercijalna manifestacija pod nazivom Vurdijada. Na ovoj manifestaciji meštani iz Lužničke kotline i okoline izlažu Vurdu i mlečne proizvode domaće proizvodnje kao i druge proizvode karakteristične za ovaj kraj.
Možda vas zanima:

JEDNOSTAVAN A PREUKUSAN Fenomenalan recept za posan meljan pasulj
Pikantan i preukusan.

FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.
Možda vas zanima:

JEDNOSTAVAN A PREUKUSAN Fenomenalan recept za posan meljan pasulj
Pikantan i preukusan.

FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.
Možda vas zanima:

JEDNOSTAVAN A PREUKUSAN Fenomenalan recept za posan meljan pasulj
Pikantan i preukusan.

FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Komentari(0)