POZNATE GASTRONOMSKE MANIFESTACIJE Sinteza orijentalnih nota i zapadnoevropskih specijaliteta vinula je Srbiju u sam vrh svetske kuhinje
Srbija je bila zemlja koja se nalazila između Istoka i Zapada, zemlja koja je bila podvrgnuta različitim kulturama i tradicijama što je doprinelo tome da se na nju gleda kao na spoj nespojivog.
                                
Sinteza orijentalnih nota i zapadnoevropskih specijaliteta vinula je Srbiju u sam vrh svetske kuhinje. Gotovo da nema mesta u Srbiji koje ne organizuje manifestaciju na kojoj se mogu probati lokalni specijaliteti.
Roštiljijada u Leskovcu
Svake godine u poslednjoj nedelji avgusta, Leskovac postaje centralno mesto u Srbiji za sve gurmane i ljubitelje roštilja, dobrog provoda i muzike. U ovom periodu godine centar grada je najživlji, opremljen brojnim štandovima brze hrane i prepunim baštama restorana.
Možda vas zanima:
            PODARILA NAJVEĆU PLJESKAVICU NA SVETU "Roštiljijada" proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2021. godinu
Leskovačka "Roštiljijada" je prošlogodišnji laureat prestižne nagrade "Turistički cvet", koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, u kategoriji najbolja turistička manifestacija.
            HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
Možda vas zanima:
            PODARILA NAJVEĆU PLJESKAVICU NA SVETU "Roštiljijada" proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2021. godinu
Leskovačka "Roštiljijada" je prošlogodišnji laureat prestižne nagrade "Turistički cvet", koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, u kategoriji najbolja turistička manifestacija.
            HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
Možda vas zanima:
            PODARILA NAJVEĆU PLJESKAVICU NA SVETU "Roštiljijada" proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2021. godinu
Leskovačka "Roštiljijada" je prošlogodišnji laureat prestižne nagrade "Turistički cvet", koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, u kategoriji najbolja turistička manifestacija.
            HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
                                            
                                        
                                    
                                                                                    
                                                                                            Shutterstock
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                                                                                                                                Možda vas zanima:
            PODARILA NAJVEĆU PLJESKAVICU NA SVETU "Roštiljijada" proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2021. godinu
Leskovačka "Roštiljijada" je prošlogodišnji laureat prestižne nagrade "Turistički cvet", koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, u kategoriji najbolja turistička manifestacija.
            HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
Možda vas zanima:
            PODARILA NAJVEĆU PLJESKAVICU NA SVETU "Roštiljijada" proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2021. godinu
Leskovačka "Roštiljijada" je prošlogodišnji laureat prestižne nagrade "Turistički cvet", koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, u kategoriji najbolja turistička manifestacija.
            HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
Možda vas zanima:
            PODARILA NAJVEĆU PLJESKAVICU NA SVETU "Roštiljijada" proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2021. godinu
Leskovačka "Roštiljijada" je prošlogodišnji laureat prestižne nagrade "Turistički cvet", koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, u kategoriji najbolja turistička manifestacija.
            HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
Možda vas zanima:
            PODARILA NAJVEĆU PLJESKAVICU NA SVETU "Roštiljijada" proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2021. godinu
Leskovačka "Roštiljijada" je prošlogodišnji laureat prestižne nagrade "Turistički cvet", koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, u kategoriji najbolja turistička manifestacija.
            HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
Možda vas zanima:
            PODARILA NAJVEĆU PLJESKAVICU NA SVETU "Roštiljijada" proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2021. godinu
Leskovačka "Roštiljijada" je prošlogodišnji laureat prestižne nagrade "Turistički cvet", koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, u kategoriji najbolja turistička manifestacija.
            HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
Roštiljijada traje nedelju dana, tokom kojih je poseti više od 500.000 posetilaca kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. To je svrstava u sam vrh najposećenijih manifestacija u Srbiji. Lokacija održavanja ove manifestacije smeštena je u samom centru grada. Tradicionalno, svake godine priprema se i najveća pljeskavica, kako bi se iznova obarao rekord iz Ginisove knjige svetskih rekorda. Trenutni rekord iznosi neverovatnih 66 kilograma.
Leskovac na mapi:
Kupusijada u Mrčajevcima
Glavni događaj ove manifestacije jeste nadmetanje u pripremanju svadbarskog kupusa. Ukolko ste gurman, ljubitelj kupusa i dobrog provoda uz vašarsku atmosferu, ovu manifestaciju morate posetiti. Pažnju posetioca privlači i deo programa pod nazivom „Obrenovanje“, posvećen tekstopiscu i kompozitoru izvornih narodnih pesama, Obrenu Pjevoviću.
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                    
                                            
                                        
                                    
                                                                                    
                                                                                            Shutterstock
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Poznati srpski izvođači održavaju koncerat sa njegovim pesmama. U tri dna koliko traje ova manifestacija, Mrčajevce poseti preko 100.000 gostiju iz Srbije i regiona, za koje se pripremaju jela od ukupno 50 tona kupusa.
Mrčajevci na mapi:
Sremska kulenijada
Srem, mesto stvoreno za ljubitelje gulaša, paprikaša, štrudla i knedla sa šljivom biće vam posebno privlačno zbog svog preukusnog kulena. Sremska kulenijada održava se svake godine u maju ili junu. Mesto održavanja kroz njenu istoriju više puta je menjano, od salaša Hodoba, preko, Hotela Srem do Rezervata prirode Zasavica.
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                    
                                            
                                        
                                    
                                                                                    
                                                                                            Shutterstock
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Danas se manifestacija konačno odomaćila u malom naselju Erdevik, u blizini Šida. Manifestaciju poseti preko 5.000 ljudi kojima se pruža prilika da posete i probaju kulen od stotinak izlagača, od kojih oko 80 učestvuje u takmičarskom delu za najbolji kulen godine. Manifestacija je izložbeno-prodajnog i takmičarskog karaktera, gde se pored kulena, mogu kupiti i drugi suhomesnati proizvodi, kao i razni specijaliteti iz „Sremačke kuhinje“.
Erdevik na mapi:
Kobasicijada u Turiji
Rasprave oko toga ko pravi najbolje kobasice u selu, glavni su razlog postojanja ove karakteristične manifestacije koja se svake godine održava u malom bačkom selu pod nazivom Turija, koja okupi preko deset hiljada turista. Vreme manifestacije je uglavnom poslednji vikend u februaru, a festivalski dani traju tri dana, od petka uveče do nedelje.   
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                    
                                            
                                        
                                    
                                                                                    
                                                                                            Shutterstock
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Glavna atrakcija ove manifestacije je kobasica kakve nema nigde drugde na svetu, njena dužina iznosi neverovatnih dva kilometra.
Turija na mapi:
            Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
                
            
            
Komentari(0)