POZNATE GASTRONOMSKE MANIFESTACIJE Sinteza orijentalnih nota i zapadnoevropskih specijaliteta vinula je Srbiju u sam vrh svetske kuhinje
Srbija je bila zemlja koja se nalazila između Istoka i Zapada, zemlja koja je bila podvrgnuta različitim kulturama i tradicijama što je doprinelo tome da se na nju gleda kao na spoj nespojivog.

Sinteza orijentalnih nota i zapadnoevropskih specijaliteta vinula je Srbiju u sam vrh svetske kuhinje. Gotovo da nema mesta u Srbiji koje ne organizuje manifestaciju na kojoj se mogu probati lokalni specijaliteti.
Roštiljijada u Leskovcu
Svake godine u poslednjoj nedelji avgusta, Leskovac postaje centralno mesto u Srbiji za sve gurmane i ljubitelje roštilja, dobrog provoda i muzike. U ovom periodu godine centar grada je najživlji, opremljen brojnim štandovima brze hrane i prepunim baštama restorana.
Možda vas zanima:

PODARILA NAJVEĆU PLJESKAVICU NA SVETU "Roštiljijada" proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2021. godinu
Leskovačka "Roštiljijada" je prošlogodišnji laureat prestižne nagrade "Turistički cvet", koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, u kategoriji najbolja turistička manifestacija.

HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
Možda vas zanima:

PODARILA NAJVEĆU PLJESKAVICU NA SVETU "Roštiljijada" proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2021. godinu
Leskovačka "Roštiljijada" je prošlogodišnji laureat prestižne nagrade "Turistički cvet", koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, u kategoriji najbolja turistička manifestacija.

HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
Možda vas zanima:

PODARILA NAJVEĆU PLJESKAVICU NA SVETU "Roštiljijada" proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2021. godinu
Leskovačka "Roštiljijada" je prošlogodišnji laureat prestižne nagrade "Turistički cvet", koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, u kategoriji najbolja turistička manifestacija.

HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.

Možda vas zanima:

PODARILA NAJVEĆU PLJESKAVICU NA SVETU "Roštiljijada" proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2021. godinu
Leskovačka "Roštiljijada" je prošlogodišnji laureat prestižne nagrade "Turistički cvet", koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, u kategoriji najbolja turistička manifestacija.

HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
Možda vas zanima:

PODARILA NAJVEĆU PLJESKAVICU NA SVETU "Roštiljijada" proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2021. godinu
Leskovačka "Roštiljijada" je prošlogodišnji laureat prestižne nagrade "Turistički cvet", koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, u kategoriji najbolja turistička manifestacija.

HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
Možda vas zanima:

PODARILA NAJVEĆU PLJESKAVICU NA SVETU "Roštiljijada" proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2021. godinu
Leskovačka "Roštiljijada" je prošlogodišnji laureat prestižne nagrade "Turistički cvet", koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, u kategoriji najbolja turistička manifestacija.

HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
Možda vas zanima:

PODARILA NAJVEĆU PLJESKAVICU NA SVETU "Roštiljijada" proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2021. godinu
Leskovačka "Roštiljijada" je prošlogodišnji laureat prestižne nagrade "Turistički cvet", koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, u kategoriji najbolja turistička manifestacija.

HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
Možda vas zanima:

PODARILA NAJVEĆU PLJESKAVICU NA SVETU "Roštiljijada" proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2021. godinu
Leskovačka "Roštiljijada" je prošlogodišnji laureat prestižne nagrade "Turistički cvet", koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, u kategoriji najbolja turistička manifestacija.

HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
Roštiljijada traje nedelju dana, tokom kojih je poseti više od 500.000 posetilaca kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. To je svrstava u sam vrh najposećenijih manifestacija u Srbiji. Lokacija održavanja ove manifestacije smeštena je u samom centru grada. Tradicionalno, svake godine priprema se i najveća pljeskavica, kako bi se iznova obarao rekord iz Ginisove knjige svetskih rekorda. Trenutni rekord iznosi neverovatnih 66 kilograma.
Leskovac na mapi:
Kupusijada u Mrčajevcima
Glavni događaj ove manifestacije jeste nadmetanje u pripremanju svadbarskog kupusa. Ukolko ste gurman, ljubitelj kupusa i dobrog provoda uz vašarsku atmosferu, ovu manifestaciju morate posetiti. Pažnju posetioca privlači i deo programa pod nazivom „Obrenovanje“, posvećen tekstopiscu i kompozitoru izvornih narodnih pesama, Obrenu Pjevoviću.
Shutterstock
Poznati srpski izvođači održavaju koncerat sa njegovim pesmama. U tri dna koliko traje ova manifestacija, Mrčajevce poseti preko 100.000 gostiju iz Srbije i regiona, za koje se pripremaju jela od ukupno 50 tona kupusa.
Mrčajevci na mapi:
Sremska kulenijada
Srem, mesto stvoreno za ljubitelje gulaša, paprikaša, štrudla i knedla sa šljivom biće vam posebno privlačno zbog svog preukusnog kulena. Sremska kulenijada održava se svake godine u maju ili junu. Mesto održavanja kroz njenu istoriju više puta je menjano, od salaša Hodoba, preko, Hotela Srem do Rezervata prirode Zasavica.
Shutterstock
Danas se manifestacija konačno odomaćila u malom naselju Erdevik, u blizini Šida. Manifestaciju poseti preko 5.000 ljudi kojima se pruža prilika da posete i probaju kulen od stotinak izlagača, od kojih oko 80 učestvuje u takmičarskom delu za najbolji kulen godine. Manifestacija je izložbeno-prodajnog i takmičarskog karaktera, gde se pored kulena, mogu kupiti i drugi suhomesnati proizvodi, kao i razni specijaliteti iz „Sremačke kuhinje“.
Erdevik na mapi:
Kobasicijada u Turiji
Rasprave oko toga ko pravi najbolje kobasice u selu, glavni su razlog postojanja ove karakteristične manifestacije koja se svake godine održava u malom bačkom selu pod nazivom Turija, koja okupi preko deset hiljada turista. Vreme manifestacije je uglavnom poslednji vikend u februaru, a festivalski dani traju tri dana, od petka uveče do nedelje.
Shutterstock
Glavna atrakcija ove manifestacije je kobasica kakve nema nigde drugde na svetu, njena dužina iznosi neverovatnih dva kilometra.
Turija na mapi:

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)