Kako se posti PRVU NEDELJU Vaskršnjeg posta: Evo šta znači Čista nedelja Časnog posta i koja su pravila!

Lepote Srbije

15:00

Kultura 0

Informišite se na vreme i od ponedeljka lagano krenite u post.

Kako se posti PRVU NEDELJU Vaskršnjeg posta: Evo šta znači Čista nedelja Časnog posta i koja su pravila!
Shutterstock

U ponedeljak 27. februara počinje Vaskršnji post, najduži od četiri velika posta u pravoslavlju, a koji se još zove i Časni post.

Traje tačno 48 dana, i važi za najstroži post u godini, jer se pretežno posti na vodi, izuzev vikenda, osim kada je reč o Velikoj suboti, danu koji prethodi Vaskrsu.

Sveti oci upozoravaju da post nije samo odricanje od hrane, već je najvažnije raditi na uzdržavanju od loših misli i dela, kojim ćete uspeti da pobedite telesne strasti duhovnom snagom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vaskršnji post deli se na sedam nedelja, od kojih svaka ima svoje ime i pravila posta. 

Prva nedelja Vaskršnjeg posta - Čista nedelja

Druga nedelja Vaskršnjeg posta - Pačista nedelja

Treća nedelja Vaskršnjeg posta - Krstopoklona nedelja

Četvrta nedelja Vaskršnjeg posta - Sredoposna nedelja

Peta nedelja Vaskršnjeg posta - Gluva nedelja

Šesta nedelja Vaskršnjeg posta - Cvetna nedelja

Sedma nedelja Vaskršnjeg posta - Stradalna ili Strasna nedelja

Njegov osnovni zadatak je da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog, te se u vreme ovoga posta uzdržavamo od mesa, jaja, sira, mleka, i ostale hrane sa životinjskim masnoćama.

Prva nedelja Vaskršnjeg posta - Čista nedelja

Kako se posti PRVU NEDELJU Vaskršnjeg posta: Evo šta znači Čista nedelja Časnog posta i koja su pravila! Printscreen/Youtube
 

Prva sedmica Velikog posta se naziva Čista jer se tokom nje veruje da se u molitvama čuje vapaj duše koja se čisti. Tim molitvama mi se odričemo greha i dođemo do spasenja i večnog života.

Prva nedelja Vaskršnjeg posta naziva se Čista nedelja ili Nedelja pravoslavlja. Ona slavi pobedu nad ikonoborcima i uspomenu na ponovno uspostavljanje poštovanja ikona koje se desilo 843. godine, u vreme carice Teodore i Patrijarha Metodija, posle perioda ikonoklazma u VIII i IX veku. Praznik posvećen vraćanju ikona ustanovljen je nešto kasnije, jer je još u IX i X veku prva nedelja posta bila posvećena starozavetnim prorocima Mojsiju, Aronu i Samuilu.

Uspomena na njihovo praznovanje još i danas je sačuvana u srpskom narodu, jer neki Srbi slave Sv. Mojsija kao Krsnu slavu u Nedelju Pravoslavlja, a neki 4. septembra. U nekim Pravoslavnim crkvama u Nedelju Pravoslavlja vrši se Čin pravoslavlja s litijom u kojoj se nose ikone.

Narodni običaji i post za Čistu nedelju

Ponegde se ova nedelja naziva i Todorova, Teodorova, Tudorova nedelja. Prvih dana Čiste nedelje se ne pale ognjišta i žene ništa ne kuvaju, nego se jede ranije spremljena hrana.

Prvih dana muškarci jednoniče, tj. ništa ne jedu u toku dana dok se ne smrkne. Do četvrtka se ne koristi kašika, devojke ne nose nikakav nakit, nigde se ne igra i ne peva. Uveče je sva porodica na okupu, a deca kokaju kokice, što je mnogima jedina večera. U selima oko Pčinje se kaže da se ne valja jesti sve dok ne izađe zvezda Karavanka.

Na Čisti ponedeljak, prema običaju ženska deca spremju i čiste kuću, a svi se kupaju, šišaju i briju, objašnjavaju na portalu Pravoslavlje.

Među Crnogorcima iz plemena Kuča rasprostranjen je običaj da izjutra na vratima osvane krst od testa za koji deca govore da ga je tu ostavila baba Korizma. Ona se javlja u pričama oko Vaskršnjeg posta i u drugim mestima, i obično sa njom plaše deca. Ona, prema predanju gleda koja deca se ne pridržavaju pravila posta i kad neko pojede nešto mrsno, uzme ga i odnosi u neku strašnu rupu.

Po drugoj verziji, tamo gde deca prekrše post, iskače baba Korizma i stavlja svu decu u vreću i odnosi u pećinu. Roditelji mogu da otkupe decu tek na Vaskrs, i to ako donesu gomilu šarenih jaja. Korizma je očigledno personifikacija samog Vaskršnjeg posta koja roditeljima služi da lakše objasne deci pravila ponašanja u vreme posta.

Prvi ko uđe u kuću na Čisti ponedeljak naziva se "kvočka". U Republici Srpskoj tu osobu posade "na legalo", prostru slamu pored ognjišta, pa je časte kuvanom rakijom i pogačom. Na Čistu sredu (Pepeljavu sredu) je običaj da se ide u kuću koja je dobila prinovu. U nekim mestima Crne Gore veče uoči Pepeljave srede, majke deci na čelu naprave mali krstić od pepela.

U južnoj Srbiji na prvoposni četvrtak - Čisti četvrtak, prave se posebni "kolači" koji se daju stoci na Teodorovu subotu. U taj dan se ugovaraju svadbe koje će biti tek posle Vaskrsa. U planinskim krajevima čobani slave ovaj dan kao svoj praznik.

Kako se posti PRVU NEDELJU Vaskršnjeg posta: Evo šta znači Čista nedelja Časnog posta i koja su pravila! Pexels
 

Kako se posti ceo post

Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom, ali i na dan Svete četrdesetorice mučenika (22. mart), dok se riba može koristiti samo na Blagovesti (7. april) i Cveti (9. april). Svim ostalim danima posti se "na vodi", a pogotovo strogo sredom i petkom.

Prva tri dana prve nedelje Velikog uskršnjeg posta poste se posebno strogo. To isto važi i za poslednju nedelju posta koju postimo "na vodi", osim Velikog četvrtka (13. april) kada je dozvoljeno ulje i vino.

Na Veliki petak (14. april) se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok "na vodi". Takođe, strogo se posti i na Veliku subotu (15. april), kao jedinu posnu subotu u toku godine.

Ne treba zaboraviti da post ne znači da se samo uzdržavamo od mrsne hrane, već pre svega od loših misli, želja i dela.

Post je veoma važan za duhovni i telesni život, to je vreme kada se u svemu pronalazi mera i prvi je korak na putu spasenja. Bez duhovnog posta, kažu sveštenici, sam telesni post Bog ne prihvata. Post najpre ima duhovni smisao i on je organski povezan sa celokupnim duhovnim životom.

Osim crkvenih pravila, treba poslušati savet mitropolita kijevskog Vladimira, koji kaže: U postu je najvažnije ne jesti jedan drugog!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading