ZAGORKINE ŠIK ŠAJKAČE Tradicionalne kape u 21. veku i priča koja stoji iza njih (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

U srpskoj mitologiji kapa je starija od glave i zamena za čoveka. Srbin hoće sve da radi pod kapom ali neće dve stvari: da se krsti i da jede. Bog stare srpske vere takođe nosi kapu, pa je bio običaj da se ona mrtvacu stavlja na glavu ili se bolesnikova kapa šalje na čitanje molitve radi isceljenja.

ZAGORKINE ŠIK ŠAJKAČE Tradicionalne kape u 21. veku i priča koja stoji iza njih (FOTO/VIDEO)
Printscreen/Youtube/PrugaTV

Zagorka Stojanović je tkalja, primenjeni umetnik, kostimograf, scenograf i tapiserista, koja je do sada opremila preko stotinu pozorišnih predstava, mnogobrojne filmove, televizijske drame i emisije. U svojim 80-tim godinama stvara nešto što još niko nije, moderne šajkače. Živi u okolini Mionice. Imanje u kom živi pretvorila je u "tkački dvor". Trem joj je ukrašen srpskim ćilimima i zastavom. Osim što tka, stvara i moderne tradicionalne kape. 

- Pošto ja na ovom mestu živim tradiciju, ja sam došla na ideju još odavno, to je bila moja skrivena želja, da od svih materijala napravim šajkače, govori Zagorka za BBC.

Zašto, objašnjava Zagorka, jer je šajkača deo identiteta srpskog naroda.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zagorkine šajkače su mlađe sestre tradicionalnih srpskih kapa. Imaju isti oblik, ali drugačiji karakter.

- Moja davnašnja želja je bila da napravim nešto što je neočekivano. Mnogo je lepo kada je neočekivano. Ko bi mogao sada šajkaču da zamisli sa šljokicama ili od nekog šarenog materijala, priča Zagorka.

Šik šajkače često putuju u inostranstvo kao suveniri, ali su Zagorkine želje veće.

- Tako bih volela da se to nađe na glavama naših mladih ljudi, zato što je to sada tradicija u novom ruhu. 

Ovo je njen doprinos očuvanju tradicije.

ZAGORKINE ŠIK ŠAJKAČE Tradicionalne kape u 21. veku i priča koja stoji iza njih (FOTO/VIDEO) Printscreen/Youtube/PrugaTV
 

- Ja nemam biznis, ja imam misiju. Mnogo je važno da znamo ko smo i zašto bi sve to trebalo da očuvamo, jer to smo mi, kaže Zagorka ponosito.

“Kad Kinezi budu čuli da sam radila sa Batom Živojinovićem ima da nagrnu u Tkački dvor i razgrabe ove moje šik-šajkače”, šali se Zagorka Stojanović.

“Otkrila sam tokom svojih istraživanja da je kapa poređenje za nebeski svod koji se u narodu još zove ‘kapa nebeska’ jer simboliše prevrnutu ‘sunčevu barku’ što podržava oblik šajkače, nastale od ‘šajke’, vrste čamca”, priča Zagorka za Sowa media.

U srpskoj mitologiji, kako dodaje, kapa je starija od glave i zamena za čoveka.  “Srbin hoće sve da radi pod kapom ali neće dve stvari: da se krsti i da jede. Bog stare srpske vere takođe nosi kapu, pa je bio običaj da se ona mrtvacu stavlja na glavu ili se bolesnikova kapa šalje na čitanje molitve radi isceljenja”, prenosi Zagorka rezultate svojih istraživanja.

Ona dodaje da je i kineski filozof i reformator Konfučije iz 5. veka pre nove ere nosio sličnu kapu, da se ova vrsta kape nalazi i u narodnoj nošnji starih Persijanaca, kao i da je na glavi ima i sveti Jovan na fresci u manastiru svete Katarine na Sinaju.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading