Na ovom mestu u srcu Srbije caruju slepi miševi: Ribnička pećina jedinstven dragulj prirode (FOTO)

10:00

Turizam 0

Šalitra iz njenih šupljina korišćena za pravljenje baruta u Prvom srpskom ustanku

Na ovom mestu u srcu Srbije caruju slepi miševi: Ribnička pećina jedinstven dragulj prirode (FOTO)
rina

Podno Divčibara u selu Paštrić kod Mionice priroda je sama ocrtala pravi dragulj, koji mami brojne naučnike upravo u ovaj kraj zapadne Srbije. Ribnička pećina koja je nastala delovanjem podzemnih voda ima specifičan ulaz oblika  jednokrakog trougla  sa stranama od 25 metara. Nalazi se u okviru Spomenika prirode Ribnica i jedinstvena je po živom svetu koji se nalazi unatar njenih zidina i šupljina.

Biolog Predrag Petrović, zvani Peca, ovu pećinu aktivno je istraživao čak trideset godina i u njoj proveo 118 noći, ispitujući kolonije slepih miševa.

„Ustanovljeno je da ovde živi 15 različitih vrsta miševa, ako imamo u vidu da na teritoriji cele Srbije živi oko 32 vrste, praktično se ovde nalazi pola faune slepih miševa u našoj zemlji. Godinama su u Ribničkoj pećini vršena ozbiljna istraživanja, a slepi miševi koji u njoj obitavaju zaštićeni su kao prirodne retkosti. Nakon tri decenije mog aktivnog proučavanja svih tih vrsta, samo su odškrinuta vrata nauke a nadam se da će mlađi naučnici nastaviti gde sam ja stao, jer se ovde krije veliko bogatstvo za biologe i prirodnjake“, izjavio je Peca za RINU.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pećina ima dva ulazna kanala, koji se dublje u unutrašnjosti spajaju u jedinstvenu veliku prostoriju, a godinama unazad  vrše se i vrlo važna  arheoloških proučavanja. Ovde su otkrivena  izuzetno zanimljiva svedočanstva  o boravku lovaca s kraja ledenog doba, pre skoro 12,000 godina. Nađena su ognjišta i veći broj kremenih i koštanih alatki i oružja. Ribničku pećinu kasnije nisu zaobišli ni Rimljani, a veliki značaj je imala i u srpskoj istoriji. Vojne vođe su upravo tu dolazile po spas.

Na ovom mestu u srcu Srbije caruju slepi miševi: Ribnička pećina jedinstven dragulj prirode (FOTO) rina
 

„Unutra se nalaze velike naslage guana, tačnije izmeta slepih miševa. To je prirodna sirovina poznatija kao šalitra bogata azotom i fosforom. Poznato je da je Prota Mateja Nenadović  dolazio ovde sa svojim vojnicima, uzimao šalitru i od nje pravio barut. Možemo reći da su izmetom slepih miševa naši borci u Prvom srpskom ustanku ušli u boj protiv Turaka. Prva municija dzebane nalazila se upravo u dolini reke Ribnice“, rekao je kroz osmeh ovaj biolog.

Na ovom mestu u srcu Srbije caruju slepi miševi: Ribnička pećina jedinstven dragulj prirode (FOTO) rina
 

Legenda kaže da je upravo kroz ovaj živopisni predeo  prošao i karavan sa moštima Svetog Save, o tome nema materijalnih dokaza, a tajnu čuva samo reka Ribnica.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu, a tu je i TikTok.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading