Zbog jednog sastojka se TOPI POD NEPCIMA: Recept za JUGOSLOVENSKU MUSAKU na kojoj su odrastale generacije

Lepote Srbije

13:00

Gastronomija 0

Musaka je bezvremensko jelo koje odoleva svim trendovima i čini da se uživa svim čulima

posna musaka od plavog patlidžana i paprika
Shutterstock

Domaćice znaju koliko je teško svakodnevno smišljanje šta je to što će sprmiti za ručak. Nekada inspiraciju pronazimo u specijalitetima internacijonalne kuhinje poput italijanske, kineske ili neke druge, ali se najčešće opet vraćamo onoj staroj, domaćoj na kojoj smo odrastali.

Musaka je definitivno jelo koje je obeležilo detinjstvo mnogih od nas i na kojem su mnoge generacije odrastale. 

Uprkos zubu vremena muska je opstala sve do danas, ali je sada domaćice prave u raznim varijantama. Mi vam donosimo starinski recept, baš onaj koji pamte generacije koje su odrastale u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Potrebno je:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

500 g mlevenog mesa
1 crni luk
krompir
začini
kašika kajmaka

Za preliv:

1 jaje
malo mleka 

Priprema:

U tiganju propržite mleveno meso na malo ulja i crnog luka. Začinite po želji.l Kada meso promeni boju sklonite ga sa vatre i oljuštite krompir. Isecite ga na tanke kolutove, pa ih ređajte u tepsiju koju ste prethodno zamastili.  

Preko krompira sipajte meso, pa preostali krompir tako da prekrije meso. Odozgo malo poslite, pobiberite, stavite začine po ukusu.  Stavite u rernu na pola sata na oko 200 stepeni, a potom izvadite i prelijte jajima i mlekom koje ste prethodno umutili.

Nakon toga vratite u rernu i ostavite da se peče još oko pola sata. Nakon toga musaka je spremna za posluženje. Uživajte. 

Ukoliko želite da bude kremastija u smesu sa mesom dodajte kašiku kajmaka. On će dati sočnosti i poseban ukus koji se pamti. 

Prijatno!

(Espreso)

 

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading