INTEGRALNI HLEB PO BAKINOM RECEPTU KOJI SAV HRSKA OD LEPOTE: Sprema se LAKO, a donosi ZDRAVLJE u svakom zalogaju

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Hrskav i zdrav užitak, domaća lepota zdravlje u svakom zalogaju, integralni hleb

integralni hleb
Shutterstock

Domaći integralni hleb koji se sprema za tili čas, oduševićete se koliko je lako spremiti ovaj zdravi dodatak jelima.

Potrebno je:

30 gr kvasca
1 kašočica šećera
500 ml vode
700 gr brašna t-500
3 pune kašike pšeničnog integralnog od celog zrna
3 kašike suncokretovog semena
3 kašike lanenog semena
3 kašike ulja
soli
kesa za pečenje

Priprema:

Razmutiti kvasac i šećer u malo mlake vode pa kad zapeni sipati u vanglu i dodati ostatak vode mlake, brašno integralno brašno, semneke ulje soli i varjačom a posle rukom zamesiti glatko testo i formirati loptu.

Odmoriti 30 minuta pokriveno Istresti na sto preraditi napraviti loptu pa je staviti u kesi za pečenje i testo zaseći na sredini i malo sa strane.

Ušuskati pa odmarati 20 minuta

Rernu ugrejati na 200 stepeni C i peći bar 50 minuta do sat. Osećato kako miriše a hrskav.

Mi smo ga sekli vrelog pušio se predobar.

Uživajte u ovoj lepoti, ne kupujte hleb u radnjama.

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading