KOLAČ S JEDNIM JAJETOM KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI U današnje vreme kada je gotovo sve dostupno, ovakvi recepti DELUJU NESTVARNO!
Da li je zaista moguće napraviti ukusan kolač sa jednim jajetom? Ne treba vam mnogo para da biste ga napravili, niti posebna lista za kupovinu.
Naravno da jeste! I to kakav kolač.
U današnje vreme kada je gotovo sve dostupno i kada možete lako poručiti sve online, pa i najrazličitije slatkiše, ovakvi recepti deluju nestvarno.
Naime, ovo je jedan od tih recepata iz bakine sveske kojeg se svi rado sećamo.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA BALKANSKA JELA: Zašto su preci koji su dolazili da žive u Beograd, neka jela ostavili tamo odakle su krenuli?! (VIDEO)
Priča o zaboravljenim balkanskim jelima - ako ne znate da napravite pastrmajliju ili solgan dolme pogledajte video.
KROMPIRUŠA, pita za gurmane prema bakinom receptu: Pikantni zalogaj za vaša nepca (VIDEO)
Ništa bez bakine kuhinje.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA BALKANSKA JELA: Zašto su preci koji su dolazili da žive u Beograd, neka jela ostavili tamo odakle su krenuli?! (VIDEO)
Priča o zaboravljenim balkanskim jelima - ako ne znate da napravite pastrmajliju ili solgan dolme pogledajte video.
KROMPIRUŠA, pita za gurmane prema bakinom receptu: Pikantni zalogaj za vaša nepca (VIDEO)
Ništa bez bakine kuhinje.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA BALKANSKA JELA: Zašto su preci koji su dolazili da žive u Beograd, neka jela ostavili tamo odakle su krenuli?! (VIDEO)
Priča o zaboravljenim balkanskim jelima - ako ne znate da napravite pastrmajliju ili solgan dolme pogledajte video.
KROMPIRUŠA, pita za gurmane prema bakinom receptu: Pikantni zalogaj za vaša nepca (VIDEO)
Ništa bez bakine kuhinje.
U ukusu ovog kolača uživamo za sve praznike, jer jednostavno kao i čokoladna torta i kolač sa jednim jajetom je deo naše tradicije.
Tradicija i običaji služe da nas podsete ko smo, ko su nam bili preci i gde idemo. Bez njih ne bismo mogli graditi budućnost.
Kolač sa jednim jajetom recept
Rešili smo da ovaj recept podelimo sa vama ne samo radi podsećanja na neko detinjstvo i ljude koji su ga obeležili, već i kao povod za radost.
Ne verujemo da postoji osoba koja apsolutno ne voli kolače.
Ovo je jedan od onih kolača koji deluju totalno jednostavno, a opet apsolutno savršeno.
Ne treba vam mnogo para da biste ga napravili, niti posebna lista za kupovinu.
Kladimo se da većinu ovih sastojaka, ako ne i sve već imate u svom kredencu.
Jedna zanimljiva anegdota o ovom kolaču jeste što svi mislimo da je nastao u ona strašna vremena kada nije bilo ni para, a ni namirnica za kupovinu.
Tada su naše majke i bake morale da pokažu svu svoju kreativnost i domišljatost, što je zaista bilo na zavidnom nivou.
Baka nikada nije htela da nam kaže kako je nastao ovaj recept, ali mi ga u kući nikad nismo zvali kolač sa jednim jajetom, već sirotani :), piše Draga Saveta.
Dođoše i neka srećnija, pa opet malo tužnija vremena, ali sirotani i dan danas ponosno stoje na stolu svakog Božića i Uskrsa.
Sirotani zauzimaju posebno mesto u našim srcima, a ne sumnjamo da će i vas oduševiti jednom kada ih probate.
U nastavku teksta daćemo vam detaljan recept za ovaj kolač.
Brz i jednostavan recept za kolač sa jednim jajetom
Kolač sa jednim jajetom ili sirotani prave se prilično jednostavno, ali je potrebno da se držite recepta i saveta koje smo vam dali.
Sastojci:
1 jaje
100 gr svinjske masti
5 kašika šećera
100gr šećera u prahu
1 prašak za pecivo
litar mleka i 2 šolje mleka
500 do 600 gr brašna + 5 kašika brašna za fil
2 kašičice ekstrakta vanile i vanili šećer
4 štangle ćokolade
100gr čokolade za glazuru
jedan margarin za kolače
Priprema:
Za pripremu ovog kolača nije vam potrebno mnogo vremena ni umeća.
Može ga napraviti i potpuni amater u kuhinji.
Opisaćemo vam detaljno, korak po korak kako da sami napravite fantastičan kolač sa jednim jajetom.
Priprema kora za kolač s jednim jajetom
U dublju činiju sipajte oko pola kilograma brašna, 4 kašike šećera i prašak za pecivo. Dodajte jedno jaje i 100 grama masti.
Zatim dodajte dve šolje mleka.
Najbolje bi bilo da koristite šolje za kafu, one manje iz kojih se nekada pila kafa.
Umesite testo.
Možete koristiti varjaču ili umesite testo rukama kako biste osetili koliko vam je brašna potrebno.
Ukoliko testo mesite rukama, najbolje je da ruke prethodno nakvasite kako vam se testo ne bi lepilo za njih.
Podelite pripremljeno testo u tri jednake loptice.
Poleđinu pleha namažite mašću i pospite sa malo brašna.
Razvijte svaku loptu testa u koru preko poleđine pleha.
Testo treba da bude tanko otprilike nekoliko milimetara.
Ako vam testo pređe preko ivica pleha slobodno višak isecite nožem.
Na nekoliko mesta zarežite testo nožem.
Svaku koru pecite u zagrejanoj rerni na nekih 200 stepeni petnaestak minuta dok ne dobije lepu zlatastu boju.
Izvadite koru na tacnu i ostavite da se ohladi.
Postupak ponovite za sve tri kore.
Kore treba da budu hrskave, ali ne i prepečene.
Dok se kore hlade počnite da pripremate fil.
Priprema fila
Odvojite jednu šolju mleka od litre i ostatak sipajte u šerpu na umerenu temperaturu sa 5 kašika šećera.
Pripremite ostavljenu šolju mleka sa 5 kašika brašna i umutite kašikom sve dok se ne razbiju sve grudvice.
Kada se mleko i šećer prokuvaju dodajte umućeno brašno sa mlekom i ukuvajte fil da se zgusne.
Bukvalno vam treba minut do dva da dobijete kompaktnu masu za fil.
Sklonite sa vatre i ostavite fil da se ohladi.
Kada se ohladi dodajte mu margarin koji ste prethodno umutili sa 100 grama prah šećera.
Podelite fil na dva dela.
U jedan deo sipajte rastopljenu čokoladu (4 štangle), a u drugi ekstrakt vanile i kesicu ili dve vanil šećera.
Vaš fil je spreman!
Priprema glazure
Sve što vam je ostalo jeste da nafilujete kore filom i to tako što ćete prvu koru filovati filom od čokolade, zatim ide kora pa fil od vanile i ponovo kora.
Odozgo se preliva glazura koju ćete jednostavno pripremiti.
Na umerenoj temperaturi otopite 100 grama čokolade sa kašikom margarina.
Glazuru prelijte preko poslednje kore.
Kolač sa jednim jajetom je pripremljen i sada vam samo preostaje da ga ostavite u frižideru da odstoji i sačeka degustaciju.
Ovaj kolač se, uglavnom, pravi dan pre nego što je planirano da ga poslužite gostima i porodici.
Svi su uglavnom prezadovoljni ukusom i izgledom ovog kolača.
Sirotani će, sasvim sigurno, osvojiti vaša srca zauvek.
Nadamo se da će ovaj kolač zauzeti počasno mesto i u vašoj knjizi recepata.
Prijatno!
Pridružite nam se na društvenim mrežama, Vaše Lepote Srbije.
POSNA A SLASNA Pita sa spanaćem, da sva čula uživaju!
Bliži nam se Vaskrs, a post još traje. Za vredne domaćice koje se dovijaju kako da svaki dan spreme drugačiji ukusan obrok, danas donosimo recept za posnu pitu od spanaća.
TARTUFI Najskuplja jestiva gljiva kojom Srbija ne oskudeva, beli su posebno na ceni, evo koju cifru dostižu
Tartufi u Srbiji nisu retka pojava. Tartuf je najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu, a pored izuzetnog ukusa, čuvena je i po svojim lekovitim svojstvima.
POSNA TRPEZA Krompir čorba naših baka, ukusna i posna, da sva čula uživaju
Naše bake su je rado kuvale, a pored one verzije sa mesom, postoji i recept za ovo jelo u posnoj varijanti.
NAJBOLJI NAČIN DA SAČUVATE JAGODE: Ovo je najbolji način da oterate štetočine, nema potrebe za hemikalijama
Važno je samo da vrećica bude prozirna kako bi vazduh mogao da dopre do jagoda...
DOMAĆI MED DO MASLAČKA PO STAROM RECEPTU: Njime su naši stari smirivali kašalj i alergije
Proleće je vreme kada su obično naši stari pravili med od maslačka koji se koristio do leta
Komentari(0)