FENOMENALAN Punjeni krompir u košuljici, preukusan obrok koji će svi voleti!
Srbi tradicionalno obožavaju jela od krompira, jer nas ova jela podsećaju na detinjstvo i porodična okupljanja, gde je krompir na trpezi bio nezaobilazan u svim oblicima. Međutim, najlakše pripremiti ali i najslađe je bilo jesti krompir u košuljici, jednostavno presečen na pola i ispečen.
Recept koji danas donosimo je za nijansu komplikovaniji ali veoma ukusan. Punjeni krompir u košuljici je obrok u kome će uživati svaka srpska porodica.
Sastojci:
krompir
5 jaja
2 glavice crnog luka
150 g šunke
1 struk peršuna i praziluka
2 prstohvata soli
prstohvat bibera
70 ml maslinovo ulje
Za posipanje:
150 g tvrdog sira
malo bibera
malo soli
Priprema:
Poređajte opran krompir sa sve ljuskom na pleh obložen aluminijumskom folijom i svaki pojedinačno pospite maslinovim uljem. Pleh prekrijte alu folijom, pa pecite na 200°C oko 35 minuta. Potom iseckajte crni luk, pa ga propržite oko 3 minuta na manjoj količini ulja. Ubacite u tiganj i iseckanu šunku, pa pržite još 3-4 minuta. Dodajte so i biber, pa dobro promešajte. Peršun usitnite, pa ga dodajte u tiganj. Na krompiru izdubite deo koju ćete napuniti smesom od šunke i luka. Dodajte po jaje na vrh svakog krompira i pospite malo bibera i soli. Izrendajte tvrdi sir, pa i njega rasporedite po vrhu. Pecite na 180°C oko 30 minuta. Pospite seckanim prazilukom ili peršunom.
Prijatno!
Pročitajte još:
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Komentari(0)