PEČURKE Obožavaju ih mnogi, VEOMA SU ZDRAVE, evo nekih koje možemo ubrati u našim šumama
U proleće, šume u Srbiji postaju bogatije raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se upuštaju u ovu interensantnu aktivnost. Iako je branje pečuraka znatno bezbednije nego što je to nekada bilo, važno je znati razliku između jestivih i otrovnih vrsta.

Pečurke su izuzetno zdrave i imaju mnoge koristi za naše telo, bogate su proteinima, vitaminima (A, B, C, K), beta-karotenom, ergosterolom, mineralima (fosfor, natrijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, kalcijum) i biljnim mastima. Takođe, sadrže sve esencijalne aminokiseline. Šampinjoni su jedan od retkih neživotinjskih izvora vitamina D1.
Niskokalorične su: Pečurke sadrže oko 95% vode i imaju nisku energetsku vrednost (18-26 kilokalorija na 100 grama). To ih čini idealnim za dane dijete.
Istraživanja su pokazala da konzumiranje pečuraka može smanjiti rizik od raka dojke. Takođe, određene vrste pečuraka štite naše ćelije od DNK oštećenja i sprečavaju nastanak tumora. Pečurke su takođe korisne u lečenju neurodegenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest.
Možda vas zanima:

Sprečavaju dijabetes i DEPRESIJU - pečurke lavlja griva
Jedna jednostavna pečurka može smanjiti vaš rizik i poboljšati simptome niza problema, od demencije i dijabetesa do menopauze

BLAGO PRIRODE Posle kiše preplave šume u Srbiji, a evo koje su najčešće i najpoznatije pečurke kod nas
Posle kiše šume u Srbiji prošaraju se raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se sa strašću krenu da beru ovo blago prirode.
Možda vas zanima:

Sprečavaju dijabetes i DEPRESIJU - pečurke lavlja griva
Jedna jednostavna pečurka može smanjiti vaš rizik i poboljšati simptome niza problema, od demencije i dijabetesa do menopauze

BLAGO PRIRODE Posle kiše preplave šume u Srbiji, a evo koje su najčešće i najpoznatije pečurke kod nas
Posle kiše šume u Srbiji prošaraju se raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se sa strašću krenu da beru ovo blago prirode.
Možda vas zanima:

Sprečavaju dijabetes i DEPRESIJU - pečurke lavlja griva
Jedna jednostavna pečurka može smanjiti vaš rizik i poboljšati simptome niza problema, od demencije i dijabetesa do menopauze

BLAGO PRIRODE Posle kiše preplave šume u Srbiji, a evo koje su najčešće i najpoznatije pečurke kod nas
Posle kiše šume u Srbiji prošaraju se raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se sa strašću krenu da beru ovo blago prirode.
Srbija je bogata pečurkama, a neke od najukusnijih i najčešćih vrsta su sledeće:
Šampinjoni
Najčešće zastupljene pečurke u ishrani ljudi iz našeg regiona su šampinjoni. Oni su sastavni deo mnogih jela i specijaliteta. Šampinjoni se uzgajaju na mnogim gazdinstvima, ali mogu uspeti i u kućnim uslovima. U prirodi rastu sami, najčešće pokraj puteva, u živim ogradama, na otpadnom zemljištu ili đubrivima. Rastu u velikom broju, od početka do kraja leta.
Vrganji
Vrganji su pečurke koje su najčešće smeđe boje. Imaju debelo stablo i mogu narasti do velikih dimenzija, pa se jednostavno prepoznaju. Plodonosne su od juna do novembra i smatraju se najaromatičnijiom vrstom pečuraka. Na našim prostorima najčešće ih možete naći u brezovim i hrastovim šumama na nadmorskoj visini do najviše 1200 metara. Najviše ih ima u Šumadiji, a često se mogu pronaći i u planinskim krajevima, kao što je Kopaonik.
Lisičarka
Lisičarka je jestiva pečurka narandžasto žute boje. Raste ispod dubljeg sloja zemlje, lišća ili iglica. Stanište su joj listopadne i četinarske šume, pa ih možete pronaći u blizini hrastova i borova. Raste u periodu od maja do novembra. Najčešće se koristi za pripremu različite testenine ili soseva koji se služe uz meso.
Smrčak
Smrčak najčešće nastanjuje livade i pašnjake, a više mu odgovara peskovito zemljište. Rastu u rano proleće, od februara do kraja aprila. Na našim prostorima postoje tri vrste smrčka: Morchella esculenta, Morchella elata i Morchella steppicola. Najviše ih ima na Titelskom bregu u Vojvodini.
Važno je napomenuti da postoje i otrovne pečurke u Srbiji, pa se preporučuje oprez prilikom branja. Brojčano nema ih mnogo, ali veoma često izgledaju primamljivo. Kao i u životu, lepih se, treba čuvati .
Pročitajte još:

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.
Komentari(0)