PEČURKE Obožavaju ih mnogi, VEOMA SU ZDRAVE, evo nekih koje možemo ubrati u našim šumama

Lepote Srbije

17:00

Gastronomija 0

U proleće, šume u Srbiji postaju bogatije raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se upuštaju u ovu interensantnu aktivnost. Iako je branje pečuraka znatno bezbednije nego što je to nekada bilo, važno je znati razliku između jestivih i otrovnih vrsta.

PEČURKE Obožavaju ih mnogi, VEOMA SU ZDRAVE,  evo nekih koje možemo ubrati u našim šumama
FOTO:RINA

Pečurke su izuzetno zdrave i imaju mnoge koristi za naše telo, bogate su proteinima, vitaminima (A, B, C, K), beta-karotenom, ergosterolom, mineralima (fosfor, natrijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, kalcijum) i biljnim mastima. Takođe, sadrže sve esencijalne aminokiseline. Šampinjoni su jedan od retkih neživotinjskih izvora vitamina D1.

Niskokalorične su: Pečurke sadrže oko 95% vode i imaju nisku energetsku vrednost (18-26 kilokalorija na 100 grama). To ih čini idealnim za dane dijete.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje pečuraka može smanjiti rizik od raka dojke. Takođe, određene vrste pečuraka štite naše ćelije od DNK oštećenja i sprečavaju nastanak tumora. Pečurke su takođe korisne u lečenju neurodegenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Srbija je bogata pečurkama, a neke od najukusnijih i najčešćih vrsta su sledeće:

Šampinjoni

Najčešće zastupljene pečurke u ishrani ljudi iz našeg regiona su šampinjoni. Oni su sastavni deo mnogih jela i specijaliteta. Šampinjoni se uzgajaju na mnogim gazdinstvima, ali mogu uspeti i u kućnim uslovima. U prirodi rastu sami, najčešće pokraj puteva, u živim ogradama, na otpadnom zemljištu ili đubrivima. Rastu u velikom broju, od početka do kraja leta.

Vrganji

Vrganji su pečurke koje su najčešće smeđe boje. Imaju debelo stablo i mogu narasti do velikih dimenzija, pa se jednostavno prepoznaju. Plodonosne su od juna do novembra i smatraju se najaromatičnijiom vrstom pečuraka. Na našim prostorima najčešće ih možete naći u brezovim i hrastovim šumama na nadmorskoj visini do najviše 1200 metara. Najviše ih ima u Šumadiji, a često se mogu pronaći i u planinskim krajevima, kao što je Kopaonik.

Lisičarka

Lisičarka je jestiva pečurka narandžasto žute boje. Raste ispod dubljeg sloja zemlje, lišća ili iglica. Stanište su joj listopadne i četinarske šume, pa ih možete pronaći u blizini hrastova i borova. Raste u periodu od maja do novembra. Najčešće se koristi za pripremu različite testenine ili soseva koji se služe uz meso.

Smrčak

Smrčak najčešće nastanjuje livade i pašnjake, a više mu odgovara peskovito zemljište. Rastu u rano proleće, od februara do kraja aprila. Na našim prostorima postoje tri vrste smrčka: Morchella esculenta, Morchella elata i Morchella steppicola. Najviše ih ima na Titelskom bregu u Vojvodini.

Važno je napomenuti da postoje i otrovne pečurke u Srbiji, pa se preporučuje oprez prilikom branja. Brojčano nema ih mnogo, ali veoma često izgledaju primamljivo. Kao i u životu, lepih se, treba čuvati .

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/77657/da-li-znate-najzdravija-biljka-na-svetu-uspeva-u-srbiji-iznenadicete-se-kada-procitate-koja/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/85866/prijatelj-vaseg-srca-za-ovu-biljku-tvrde-da-je-odlicna-za-kardiovaskularne-probleme/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/85584/prirodni-antibiotici-smatra-se-da-dve-biljke-imaju-mocno-dejstvo-u-borbi-protiv-napasti/vest

 

 

 

Komentari(0)

Loading