Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.
Burek, često poistovećivan s pitom, potiče iz turske kuhinje gde se naziva börek, što znači “uvijati”. Iako se u Bosni i Hercegovini pod terminom burek smatra isključivo mesna savijača, kod nas ga zovu i one sa sirom, krompirom ili spanaćem. Idealno se služi topao uz čašu hladnog jogurta.
A pravi, starinski burek, čak i bolji nego onaj iz pekare, lako možete napraviti i sami. Otkrivamo i kako.
Tajna savršenog fila
Ključni sastojak je sveži kravlji sir punomasne teksture koji se raspoređuje u malim hrpicama između listova tankih kora. Umesto klasičnog mleka, koristi se mešavina mineralne vode, suncokretovog ulja i soli – ta tečnost daje kore hrskavost i laganu vlažnost iznutra.
Sastojci:
650 g gotovih kora za pite
500 g svežeg kravljeg punomasnog sira
½ kašičice soli
100 ml suncokretovog ulja
500 ml mineralne vode
Priprema korak po korak
Kalup premazati uljem, pa položiti dve kore i kratko ih pritisnuti rukama. Svaku sledeću koru premazivati pripremljenom mešavinom ulja, soli i mineralne vode, pa rasporediti deo sira. Ovako nastaviti dok se ne potroše sve kore i sir, vodeći računa da višak krajeva korica preklopite unutar kalupa.
Kada su poslednje dve kore položene i premazane, površinu izbodite čačkalicom na više mesta. Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 40 minuta na 200 °C, a pred kraj ukloniti foliju ili dodatno zapržiti koru da dobije zlatnosmeđu boju. Nakon pečenja, odvojiti rubove nožem, preokrenuti na dasku i pažljivo seći na trouglove.
Ovaj recept iz domaćih kuvara dokazuje da savršeni burek ne mora biti komplikovan – samo pratite jednostavan postupak i uživajte u neodoljivo sočnim i hrskavim korama!
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Komentari(0)