Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.
Burek, često poistovećivan s pitom, potiče iz turske kuhinje gde se naziva börek, što znači “uvijati”. Iako se u Bosni i Hercegovini pod terminom burek smatra isključivo mesna savijača, kod nas ga zovu i one sa sirom, krompirom ili spanaćem. Idealno se služi topao uz čašu hladnog jogurta.
A pravi, starinski burek, čak i bolji nego onaj iz pekare, lako možete napraviti i sami. Otkrivamo i kako.
Tajna savršenog fila
Ključni sastojak je sveži kravlji sir punomasne teksture koji se raspoređuje u malim hrpicama između listova tankih kora. Umesto klasičnog mleka, koristi se mešavina mineralne vode, suncokretovog ulja i soli – ta tečnost daje kore hrskavost i laganu vlažnost iznutra.
Sastojci:
650 g gotovih kora za pite
500 g svežeg kravljeg punomasnog sira
½ kašičice soli
100 ml suncokretovog ulja
500 ml mineralne vode
Priprema korak po korak
Kalup premazati uljem, pa položiti dve kore i kratko ih pritisnuti rukama. Svaku sledeću koru premazivati pripremljenom mešavinom ulja, soli i mineralne vode, pa rasporediti deo sira. Ovako nastaviti dok se ne potroše sve kore i sir, vodeći računa da višak krajeva korica preklopite unutar kalupa.
Kada su poslednje dve kore položene i premazane, površinu izbodite čačkalicom na više mesta. Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 40 minuta na 200 °C, a pred kraj ukloniti foliju ili dodatno zapržiti koru da dobije zlatnosmeđu boju. Nakon pečenja, odvojiti rubove nožem, preokrenuti na dasku i pažljivo seći na trouglove.
Ovaj recept iz domaćih kuvara dokazuje da savršeni burek ne mora biti komplikovan – samo pratite jednostavan postupak i uživajte u neodoljivo sočnim i hrskavim korama!
Prava posna rozen torta koja dovodi goste! Bez mleka i putera, a ukus za 10-ku
Ako postoji kolač koji u danima posta spaja nostalgiju, jednostavnost i raskošan ukus, onda je to bez ikakve sumnje rozen torta.
Sve žene u bivšoj Jugi su nekada pravile ovaj sjajni kolač – a danas ga znaju sami oni najstariji (recept)
Ovaj sjajni kolač je bio omiljena poslastica mnogih u bivšoj Jugi.
Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje
Ova proja je savršena za brzi doručak.
Ova najukusnija pita najbrže nestaje sa stola: Domaćice recept zapisuju u sveske zbog jednog sastojka
Nije potrebno mnogo truda, a rezultat je večera koja puni stomak i greje dušu
OVO ZNAJU SAMO ISKUSNI PEKARI Samo jedna čaša ovog preliva i pita će vam garant biti bolja nego iz bilo koje pekare
Nema boljeg preliva – pita uvek ispada bez greške sa njim.
Komentari(0)