Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa

Kiza R

15:00

Gastronomija 0

Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

staroplaninska pita
Printscreen/Youtube

Rasjenička pita je jelo koje su domaćice u Negotinskoj Krajini i delovima istočne Srbije spremale na Veliku subotu ili Uskršnji ponedeljak. Glavni sastojak bila je – rasjena, odnosno mlada kopriva, ubrana u zoru. Verovalo se da “ako je prvi list iz prirode čist, godina će biti zdrava”. Ova pita nije bila deo svakodnevne trpeze, već obredno jelo koje objedinjuje simboliku čišćenja tela i otvaranja prolećne plodnosti.

Sastojci za testo:

  • 300 g mekog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 150 ml mlake vode
  • 1 kašika ulja
  • Sastojci za fil:
  • 2 pune šake mlade koprive (rasjene), blanširane
  • 1 veza mladog crnog luka
  • 2 kašike prezli
  • 2 kašike ulja
  • So po ukusu
  • Malo sirćeta ili limunovog soka (opciono)
  • Po želji: kašika mlevenog susama ili lana

Priprema:

  • Umutiti testo od brašna, soli, vode i ulja. Ostaviti da odmori 20 minuta.
  • U međuvremenu, koprivu blanširati kratko (2 min), ocediti i sitno iseckati. Pomešati sa seckanim lukom, prezlama i začinima.
  • Razvući testo tanko, filovati, saviti u rolat ili slagati u slojevima kao gužvaru.
  • Peći u rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne porumeni.
  • Pre služenja poprskati sa malo limuna ili domaćeg jabukovog sirćeta.

Simbolika i vreme pripreme

Rasjenička pita se najčešće pravila uoči Uskrsa ili na Uskršnji ponedeljak, kada se išlo u polje i “hranilo telo biljem koje se tek probudilo”. Kopriva se vezuje za vitalnost i obnovu krvi, dok je ručno pravljenje kore čin pažnje i poštovanja prema prazniku.

Danas – ponovo otkrivena kao zdrava i autentična

U eri superhrane i detoksa, ovo staro jelo ima novu vrednost: vegansko, posno, lokalno, bogato gvožđem i mineralima – i izuzetno ukusno. Tradicija koja je živela u tišini sela danas se može vratiti na trpezu – sa dušom.

Komentari(0)

Loading