Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana
Rasjenička pita je jelo koje su domaćice u Negotinskoj Krajini i delovima istočne Srbije spremale na Veliku subotu ili Uskršnji ponedeljak. Glavni sastojak bila je – rasjena, odnosno mlada kopriva, ubrana u zoru. Verovalo se da “ako je prvi list iz prirode čist, godina će biti zdrava”. Ova pita nije bila deo svakodnevne trpeze, već obredno jelo koje objedinjuje simboliku čišćenja tela i otvaranja prolećne plodnosti.
Sastojci za testo:
- 300 g mekog brašna
- 1 kašičica soli
- 150 ml mlake vode
- 1 kašika ulja
- Sastojci za fil:
- 2 pune šake mlade koprive (rasjene), blanširane
- 1 veza mladog crnog luka
- 2 kašike prezli
- 2 kašike ulja
- So po ukusu
- Malo sirćeta ili limunovog soka (opciono)
- Po želji: kašika mlevenog susama ili lana
Priprema:
- Umutiti testo od brašna, soli, vode i ulja. Ostaviti da odmori 20 minuta.
- U međuvremenu, koprivu blanširati kratko (2 min), ocediti i sitno iseckati. Pomešati sa seckanim lukom, prezlama i začinima.
- Razvući testo tanko, filovati, saviti u rolat ili slagati u slojevima kao gužvaru.
- Peći u rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne porumeni.
- Pre služenja poprskati sa malo limuna ili domaćeg jabukovog sirćeta.
Simbolika i vreme pripreme
Rasjenička pita se najčešće pravila uoči Uskrsa ili na Uskršnji ponedeljak, kada se išlo u polje i “hranilo telo biljem koje se tek probudilo”. Kopriva se vezuje za vitalnost i obnovu krvi, dok je ručno pravljenje kore čin pažnje i poštovanja prema prazniku.
Danas – ponovo otkrivena kao zdrava i autentična
U eri superhrane i detoksa, ovo staro jelo ima novu vrednost: vegansko, posno, lokalno, bogato gvožđem i mineralima – i izuzetno ukusno. Tradicija koja je živela u tišini sela danas se može vratiti na trpezu – sa dušom.
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Komentari(0)