Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Rasjenička pita je jelo koje su domaćice u Negotinskoj Krajini i delovima istočne Srbije spremale na Veliku subotu ili Uskršnji ponedeljak. Glavni sastojak bila je – rasjena, odnosno mlada kopriva, ubrana u zoru. Verovalo se da “ako je prvi list iz prirode čist, godina će biti zdrava”. Ova pita nije bila deo svakodnevne trpeze, već obredno jelo koje objedinjuje simboliku čišćenja tela i otvaranja prolećne plodnosti.
Sastojci za testo:
- 300 g mekog brašna
- 1 kašičica soli
- 150 ml mlake vode
- 1 kašika ulja
- Sastojci za fil:
- 2 pune šake mlade koprive (rasjene), blanširane
- 1 veza mladog crnog luka
- 2 kašike prezli
- 2 kašike ulja
- So po ukusu
- Malo sirćeta ili limunovog soka (opciono)
- Po želji: kašika mlevenog susama ili lana
Priprema:
- Umutiti testo od brašna, soli, vode i ulja. Ostaviti da odmori 20 minuta.
- U međuvremenu, koprivu blanširati kratko (2 min), ocediti i sitno iseckati. Pomešati sa seckanim lukom, prezlama i začinima.
- Razvući testo tanko, filovati, saviti u rolat ili slagati u slojevima kao gužvaru.
- Peći u rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne porumeni.
- Pre služenja poprskati sa malo limuna ili domaćeg jabukovog sirćeta.
Simbolika i vreme pripreme
Rasjenička pita se najčešće pravila uoči Uskrsa ili na Uskršnji ponedeljak, kada se išlo u polje i “hranilo telo biljem koje se tek probudilo”. Kopriva se vezuje za vitalnost i obnovu krvi, dok je ručno pravljenje kore čin pažnje i poštovanja prema prazniku.
Danas – ponovo otkrivena kao zdrava i autentična
U eri superhrane i detoksa, ovo staro jelo ima novu vrednost: vegansko, posno, lokalno, bogato gvožđem i mineralima – i izuzetno ukusno. Tradicija koja je živela u tišini sela danas se može vratiti na trpezu – sa dušom.

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

Ove kiflice ostaju mekane čak 5 dana: Evo šta treba da stavite u testo kako bi ostale sočne dugo, dugo vremena
Gotove pospite šećerom u prahu

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.

Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču

Šta je BULGUR i kako se sprema? Preporučuje se u svim dijetama
Poreklom je sa Bliskog Istoka i jedan je od najstarijih oblika žitarica koje se koriste u ishrani čoveka.
Komentari(0)