Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika

Kiza R

15:00

Gastronomija 0

Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Kolač s jabukama i pudingom
Shutterstock

Uskočni kolač je tradicionalna posna poslastica koja se spremala isključivo na Veliku subotu u nekim selima Šumadije, najčešće ujutru, kada su sve pripreme za Uskrs već bile gotove. Ime "uskočni" dolazi od verovanja da "uskače" iz posta u praznik – prvo slatko jelo koje se jede tog dana, ali još uvek bez mleka i jaja. Sprema se od kvasnog testa, rendane jabuke, oraha i domaćeg pekmeza, a često se služio uz hladan sok od zove.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (ili pola kocke svežeg)
  • 250 ml mlake vode
  • 2 kašike šećera
  • 1 veća rendana jabuka
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2 kašike pekmeza od šljiva
  • Prstohvat soli
  • Cimet po želji

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Simbolika kolača

Ovaj kolač bio je prvi “slatki zalogaj” posle šestonedeljnog posta. Jabuka je simbol zdravlja i mladosti, orah snage i plodnosti, a pekmez – porodične sloge i domaćinskog bogatstva. Zajedno čine jelo koje nije samo ukusno – već i puno tihe, duboke simbolike prelaska iz posta u radost.

Komentari(0)

Loading