BLAGO PRIRODE Posle kiše preplave šume u Srbiji, a evo koje su najčešće i najpoznatije pečurke kod nas
Posle kiše šume u Srbiji prošaraju se raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se sa strašću krenu da beru ovo blago prirode.
Međutim, iako je branje pečuraka znatno bezbednije nego što je to nekada bilo, važno je dobro znati razliku između jestivih i otrovnih vrsta.
Pečurke su izuzetno zdrave, a šampinjoni su jedan od retkih neživotinjskih izvora vitamina D.
Niskokalorične su: Pečurke sadrže oko 95% vode i imaju nisku energetsku vrednost (18-26 kilokalorija na 100 grama). To ih čini idealnim za dane dijete.
Možda vas zanima:
PEČURKE Obožavaju ih mnogi, VEOMA SU ZDRAVE, evo nekih koje možemo ubrati u našim šumama
U proleće, šume u Srbiji postaju bogatije raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se upuštaju u ovu interensantnu aktivnost. Iako je branje pečuraka znatno bezbednije nego što je to nekada bilo, važno je znati razliku između jestivih i otrovnih vrsta.
TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.
Možda vas zanima:
PEČURKE Obožavaju ih mnogi, VEOMA SU ZDRAVE, evo nekih koje možemo ubrati u našim šumama
U proleće, šume u Srbiji postaju bogatije raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se upuštaju u ovu interensantnu aktivnost. Iako je branje pečuraka znatno bezbednije nego što je to nekada bilo, važno je znati razliku između jestivih i otrovnih vrsta.
TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.
Možda vas zanima:
PEČURKE Obožavaju ih mnogi, VEOMA SU ZDRAVE, evo nekih koje možemo ubrati u našim šumama
U proleće, šume u Srbiji postaju bogatije raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se upuštaju u ovu interensantnu aktivnost. Iako je branje pečuraka znatno bezbednije nego što je to nekada bilo, važno je znati razliku između jestivih i otrovnih vrsta.
TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.
Šampinjoni
Najčešće zastupljene pečurke u ishrani ljudi iz našeg regiona su šampinjoni. Oni su sastavni deo mnogih jela i specijaliteta. Šampinjoni se uzgajaju na mnogim gazdinstvima, a prirodi rastu sami na mestima gde padne seme, pokraj puteva, na otpadnom zemljištu a nekad i u trevi. Rastu od početka do kraja leta.
Vrganji
Vrganji su pečurke koje su najčešće smeđe boje. Imaju debelo stablo i mogu narasti do velikih dimenzija, pa se jednostavno prepoznaju. Rastu od juna do novembra i smatraju se najaromatičnijiom vrstom pečuraka. Na našim prostorima najčešće ih možete naći u brezovim i hrastovim šumama na nadmorskoj visini do najviše 1200 metara. Najviše ih ima u Šumadiji, a često se mogu pronaći i u planinskim krajevima, kao što je Kopaonik.
Lisičarka
Lisičarka je jestiva pečurka narandžasto žute boje. Raste ispod dubljeg sloja zemlje, lišća ili iglica. Stanište su joj listopadne i četinarske šume, pa ih možete pronaći u blizini hrastova i borova. Raste u periodu od maja do novembra. Najčešće se koristi za pripremu različite testenine ili soseva koji se služe uz meso.
Smrčak
Smrčak najčešće nastanjuje livade i pašnjake, a više mu odgovara peskovito zemljište. Rastu u rano proleće, od februara do kraja aprila. Na našim prostorima postoje tri vrste smrčka: Morchella esculenta, Morchella elata i Morchella steppicola. Najviše ih ima na Titelskom bregu u Vojvodini.
Pored ovih, koje su načešće i najpoznatije, u Srbiji raste još dosta vrsta pečuraka, pa i tartufi, pečurka koja dostiže vrtoglavu cenu. Važno je napomenuti da postoje i veoma otrovne pečurke u Srbiji, pa se preporučuje veliki oprez prilikom branja ukoliko ih ne poznajete dobro. Brojčano nema ih mnogo, ali veoma često izgledaju primamljivo. Kao i u životu, lepih se, treba čuvati .
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)