BLAGO PRIRODE Posle kiše preplave šume u Srbiji, a evo koje su najčešće i najpoznatije pečurke kod nas

Lepote Srbije

21:00

Gastronomija 0

Posle kiše šume u Srbiji prošaraju se raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se sa strašću krenu da beru ovo blago prirode.

lisičarke
FOTO:RINA

Međutim, iako je branje pečuraka znatno bezbednije nego što je to nekada bilo, važno je dobro znati razliku između jestivih i otrovnih vrsta.

Pečurke su izuzetno zdrave, a šampinjoni su jedan od retkih neživotinjskih izvora vitamina D.

Niskokalorične su: Pečurke sadrže oko 95% vode i imaju nisku energetsku vrednost (18-26 kilokalorija na 100 grama). To ih čini idealnim za dane dijete.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Šampinjoni

Najčešće zastupljene pečurke u ishrani ljudi iz našeg regiona su šampinjoni. Oni su sastavni deo mnogih jela i specijaliteta. Šampinjoni se uzgajaju na mnogim gazdinstvima, a prirodi rastu sami na mestima gde padne seme, pokraj puteva, na otpadnom zemljištu a nekad i u trevi. Rastu od početka do kraja leta.

Vrganji

Vrganji su pečurke koje su najčešće smeđe boje. Imaju debelo stablo i mogu narasti do velikih dimenzija, pa se jednostavno prepoznaju. Rastu od juna do novembra i smatraju se najaromatičnijiom vrstom pečuraka. Na našim prostorima najčešće ih možete naći u brezovim i hrastovim šumama na nadmorskoj visini do najviše 1200 metara. Najviše ih ima u Šumadiji, a često se mogu pronaći i u planinskim krajevima, kao što je Kopaonik.

Lisičarka

Lisičarka je jestiva pečurka narandžasto žute boje. Raste ispod dubljeg sloja zemlje, lišća ili iglica. Stanište su joj listopadne i četinarske šume, pa ih možete pronaći u blizini hrastova i borova. Raste u periodu od maja do novembra. Najčešće se koristi za pripremu različite testenine ili soseva koji se služe uz meso.

Smrčak

Smrčak najčešće nastanjuje livade i pašnjake, a više mu odgovara peskovito zemljište. Rastu u rano proleće, od februara do kraja aprila. Na našim prostorima postoje tri vrste smrčka: Morchella esculenta, Morchella elata i Morchella steppicola. Najviše ih ima na Titelskom bregu u Vojvodini.

Pored ovih, koje su načešće i najpoznatije, u Srbiji raste još dosta vrsta pečuraka, pa i tartufi, pečurka koja dostiže vrtoglavu cenu. Važno je napomenuti da postoje i veoma otrovne pečurke u Srbiji, pa se preporučuje veliki oprez prilikom branja ukoliko ih ne poznajete dobro. Brojčano nema ih mnogo, ali veoma često izgledaju primamljivo. Kao i u životu, lepih se, treba čuvati .

Komentari(0)

Loading