PITA KROMPIRUŠA Jelo koje miriše na bakinu kuhinju
Pite svi volimo i rado jedemo, pa vam danas donosimo recept za krompirušu od gotovih kora koja će ukusom premašiti onu od domaćih, a sprema se brzo i lako.

Sastojci:
500g kora za pitu
Za premazivanje kora:
Možda vas zanima:

Pita krompiruša po starom receptu: Ovako se generacijama pravi, a sočniju i ukusniju nećete pojesti
Ovako napravljena neće se razlikovati od pite za koju su naše bake pravile domaće kore.

Pita od praziluka, brzo se pravi a jede još brže, toliko je ukusna!
Pite i gibanice imaju dugogodišnju tradiciju u srpskoj kuhinji. Njihovo poreklo seže vekovima unazad, a recepti su se prenosili s kolena na koleno, često uz male modifikacije i prilagođavanja lokalnim običajima i dostupnim namirnicama. Gibanice, posebno, imaju korene u balkanskoj kuhinji i mogu se naći u različitim varijantama širom regiona.
Možda vas zanima:

Pita krompiruša po starom receptu: Ovako se generacijama pravi, a sočniju i ukusniju nećete pojesti
Ovako napravljena neće se razlikovati od pite za koju su naše bake pravile domaće kore.

Pita od praziluka, brzo se pravi a jede još brže, toliko je ukusna!
Pite i gibanice imaju dugogodišnju tradiciju u srpskoj kuhinji. Njihovo poreklo seže vekovima unazad, a recepti su se prenosili s kolena na koleno, često uz male modifikacije i prilagođavanja lokalnim običajima i dostupnim namirnicama. Gibanice, posebno, imaju korene u balkanskoj kuhinji i mogu se naći u različitim varijantama širom regiona.
Možda vas zanima:

Pita krompiruša po starom receptu: Ovako se generacijama pravi, a sočniju i ukusniju nećete pojesti
Ovako napravljena neće se razlikovati od pite za koju su naše bake pravile domaće kore.

Pita od praziluka, brzo se pravi a jede još brže, toliko je ukusna!
Pite i gibanice imaju dugogodišnju tradiciju u srpskoj kuhinji. Njihovo poreklo seže vekovima unazad, a recepti su se prenosili s kolena na koleno, često uz male modifikacije i prilagođavanja lokalnim običajima i dostupnim namirnicama. Gibanice, posebno, imaju korene u balkanskoj kuhinji i mogu se naći u različitim varijantama širom regiona.
750 g krompira
1 crni luk
1 kašičica slatke začinske paprike
1 ravna kašičica bibera
1 kašičica sušenog bosiljka
5-6 punih kašika kisele pavlake
3 kašike mleka
3 kašike ulja
2 jajeta
Za premazivanje pite:
1 jaje
2-3 kašike mleka
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite na kockice, pa ga skuvajte. Dok se krompir za pitu kuva, u tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk. Sipajte malo vode, pa dodajte slatku papriku, bosiljak i biber. Lepo promešajte. U drugoj posudi pomešajte kiselu pavlaku, mleko, ulje i jaja i sve to dobro sjedinte. Gotovo krompir procedite i začinite, pa ispasirajte, a onda dodajte proprženi luk i promešajte. Prvu koru premažite smesom sa jajima, pa preko stavite drugu koru, opet premažite smesom sa jajima, pa stavite treću koru. Treću koru premažite ispasiranim krompirom. Zatim malo savijte ivice i urolajte pitu krompirušu. Ponavaljajte proces sve dok imate sastojke. Kada pitu složite u tepsiju, premažite je jajetom koje ste umutili sa mlekom. Pecite pitu u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Gotovu pitu isecite na parčiće i užitak može da počne.
Prijatno!

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.
Komentari(0)