PITA KROMPIRUŠA Jelo koje miriše na bakinu kuhinju
Pite svi volimo i rado jedemo, pa vam danas donosimo recept za krompirušu od gotovih kora koja će ukusom premašiti onu od domaćih, a sprema se brzo i lako.
                                Sastojci:
500g kora za pitu
Za premazivanje kora:
Možda vas zanima:
            Pita krompiruša po starom receptu: Ovako se generacijama pravi, a sočniju i ukusniju nećete pojesti
Ovako napravljena neće se razlikovati od pite za koju su naše bake pravile domaće kore.
            Pita od praziluka, brzo se pravi a jede još brže, toliko je ukusna!
Pite i gibanice imaju dugogodišnju tradiciju u srpskoj kuhinji. Njihovo poreklo seže vekovima unazad, a recepti su se prenosili s kolena na koleno, često uz male modifikacije i prilagođavanja lokalnim običajima i dostupnim namirnicama. Gibanice, posebno, imaju korene u balkanskoj kuhinji i mogu se naći u različitim varijantama širom regiona.
Možda vas zanima:
            Pita krompiruša po starom receptu: Ovako se generacijama pravi, a sočniju i ukusniju nećete pojesti
Ovako napravljena neće se razlikovati od pite za koju su naše bake pravile domaće kore.
            Pita od praziluka, brzo se pravi a jede još brže, toliko je ukusna!
Pite i gibanice imaju dugogodišnju tradiciju u srpskoj kuhinji. Njihovo poreklo seže vekovima unazad, a recepti su se prenosili s kolena na koleno, često uz male modifikacije i prilagođavanja lokalnim običajima i dostupnim namirnicama. Gibanice, posebno, imaju korene u balkanskoj kuhinji i mogu se naći u različitim varijantama širom regiona.
Možda vas zanima:
            Pita krompiruša po starom receptu: Ovako se generacijama pravi, a sočniju i ukusniju nećete pojesti
Ovako napravljena neće se razlikovati od pite za koju su naše bake pravile domaće kore.
            Pita od praziluka, brzo se pravi a jede još brže, toliko je ukusna!
Pite i gibanice imaju dugogodišnju tradiciju u srpskoj kuhinji. Njihovo poreklo seže vekovima unazad, a recepti su se prenosili s kolena na koleno, često uz male modifikacije i prilagođavanja lokalnim običajima i dostupnim namirnicama. Gibanice, posebno, imaju korene u balkanskoj kuhinji i mogu se naći u različitim varijantama širom regiona.
750 g krompira
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                1 crni luk
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                1 kašičica slatke začinske paprike
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                1 ravna kašičica bibera
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                1 kašičica sušenog bosiljka
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                5-6 punih kašika kisele pavlake
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                3 kašike mleka
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                3 kašike ulja
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                2 jajeta
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Za premazivanje pite:
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                1 jaje
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                2-3 kašike mleka
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite na kockice, pa ga skuvajte. Dok se krompir za pitu kuva, u tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk. Sipajte malo vode, pa dodajte slatku papriku, bosiljak i biber. Lepo promešajte. U drugoj posudi pomešajte kiselu pavlaku, mleko, ulje i jaja i sve to dobro sjedinte. Gotovo krompir procedite i začinite, pa ispasirajte, a onda dodajte proprženi luk i promešajte. Prvu koru premažite smesom sa jajima, pa preko stavite drugu koru, opet premažite smesom sa jajima, pa stavite treću koru. Treću koru premažite ispasiranim krompirom. Zatim malo savijte ivice i urolajte pitu krompirušu. Ponavaljajte proces sve dok imate sastojke. Kada pitu složite u tepsiju, premažite je jajetom koje ste umutili sa mlekom. Pecite pitu u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Gotovu pitu isecite na parčiće i užitak može da počne.
Prijatno!
            Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
                
            
            
Komentari(0)