Pita od praziluka, brzo se pravi a jede još brže, toliko je ukusna!
Pite i gibanice imaju dugogodišnju tradiciju u srpskoj kuhinji. Njihovo poreklo seže vekovima unazad, a recepti su se prenosili s kolena na koleno, često uz male modifikacije i prilagođavanja lokalnim običajima i dostupnim namirnicama. Gibanice, posebno, imaju korene u balkanskoj kuhinji i mogu se naći u različitim varijantama širom regiona.

Pite i gibanice često su centralni deo srpskih porodičnih okupljanja. Bez obzira da li se radi o slavi, rođendanu ili običnom nedeljnom ručku, ove ukusne delicije uvek pronađu svoje mesto na trpezi. Njihova priprema često uključuje celu porodicu, što dodatno doprinosi njihovoj posebnosti i značaju.Napravite pitu bez kora i od dve vrste brašna. Nije vam potrebno puno vremena ni veštine. Posna je ali ćete je jesti i mrsnim danima, koliko je dobra.
Sastojci:
250 g pšeničnog brašna
Možda vas zanima:

FENOMENALNA Pita od praziluka, napravićete je za čas a pojesti još i brže, toliko je ukusna
Napravite pitu bez kora i od dve vrste brašna. Nije vam potrebno puno vremena ni veštine. Posna je ali ćete je jesti i mrsnim danima, koliko je dobra.

PITA KROMPIRUŠA Jelo koje miriše na bakinu kuhinju
Pite svi volimo i rado jedemo, pa vam danas donosimo recept za krompirušu od gotovih kora koja će ukusom premašiti onu od domaćih, a sprema se brzo i lako.
Možda vas zanima:

FENOMENALNA Pita od praziluka, napravićete je za čas a pojesti još i brže, toliko je ukusna
Napravite pitu bez kora i od dve vrste brašna. Nije vam potrebno puno vremena ni veštine. Posna je ali ćete je jesti i mrsnim danima, koliko je dobra.

PITA KROMPIRUŠA Jelo koje miriše na bakinu kuhinju
Pite svi volimo i rado jedemo, pa vam danas donosimo recept za krompirušu od gotovih kora koja će ukusom premašiti onu od domaćih, a sprema se brzo i lako.
Možda vas zanima:

FENOMENALNA Pita od praziluka, napravićete je za čas a pojesti još i brže, toliko je ukusna
Napravite pitu bez kora i od dve vrste brašna. Nije vam potrebno puno vremena ni veštine. Posna je ali ćete je jesti i mrsnim danima, koliko je dobra.

PITA KROMPIRUŠA Jelo koje miriše na bakinu kuhinju
Pite svi volimo i rado jedemo, pa vam danas donosimo recept za krompirušu od gotovih kora koja će ukusom premašiti onu od domaćih, a sprema se brzo i lako.
250g kukuruznog brašna
1 kesica praška za pecivo
2 struka praziluka
2 čaše kisele vode
pola čaše ulja
so, biber
Priprema
Sitno iseckajte praziluk pa ga propržite na malo ulja. Sastavite u dubljoj posudi kukuruzno i pšenično brašno, dodajte prašak za pecivo, ulje i kiselu vodu, so i biber, pa sve dobro promešajte. Ovome dodajte prženi praziluk pa izjednačite mešanjem smesu. Sipajte smesu u podmazanu okruglu tepsiju i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite pitu 30 minuta.
Prijatno!
Pročitajte još:

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.

Upoznajte kraljicu među gibanicama! U moru stotina, ova je najukusnija i najbolja, domaćice će se oduševiti
Ispoštujte postupak pripreme i uživaćete kao nikad do sada.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

SRPSKA CRNA ČOKOLADA: Zaboravljeni recept za kitnikez koji je zdraviji od meda, a naše bake su ga davale za jaku krv
U Vojvodini, gde su dunje bile simbol bogatstva, nastao je zaboravljeni slatkiš koji je prava riznica zdravlja. Otkrivamo Kitnikez – "sir od dunja" – poslasticu koja se pravila bez grama šećera i koju su bake koristile za oporavak od anemije.
Komentari(0)