Otkrivena tajna pekara: Recept za ovaj preliv traži svaka domaćica, spremite pitu kojoj niko neće odoleti

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Pekari koriste jedan vrlo jednostavan preliv.

niške penjurlije
Shutterstock

Pite su čest gost na našim trpezama, a spremamo ih sa sirom, mesom, zeljem, spanaćem i na još mnogo načina.

Međutim, da li ste nekada primetili razliku između vaše pite i one koju kupite u pekari?

To je zato što pekari koriste jedan vrlo jednostavan preliv, a mi vam donosimo recept za njega.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

8 kašika brašna
1 kesica suvog kvasca
2 šolje mleka
100 ml ulja
so
šećer

Priprema:

Pomešajte malo šećera i kvasca, pa ih prelijte mlakim mlekom i promešajte.
Zatim dodajte so, ulje i brašno.
Ovim prelivom premažite svaku koru i onda filujte na uobičajen način.
Ukoliko vam ostane preliva, prelijte ga preko pite i ostavite da odstoji oko sat vremena.

džem od šipka

Džem od drenjina – lek i poslastica iz narodne kuhinje

Gastronomija

21:00

25 avgust, 2025

U selima širom Srbije, naročito u brdskim predelima, drenjine su nekada bile dragocen plod – i za zdravlje i za slast na trpezi. Poznate po svom kiselkasto-trpkom ukusu i lekovitim svojstvima, ove crvene bobice vekovima su se koristile u narodnoj medicini, a posebno su cenjene u vidu džema, koji je bio i hrana i prirodan lek.

Komentari(0)

Loading