Bakin recept za pitu sa sirom idealna za doručak, užinu ili večeru: Caka u jednoj stvari - evo kako da bude mekana

Teodora Tojagić

15:00

Gastronomija 0

Njena korica je savršeno hrskava, dok je unutrašnjost bogata i sočna zahvaljujući nadevu od sira, jaja, pavlake i kačkavalja.

pita sa sirom
Printscreen/Youtube

Danas sa vama delimo recept za predivnu pitu sa sirom koja će vas očarati već pri prvom zalogaju! Njena korica je savršeno hrskava, dok je unutrašnjost bogata i sočna zahvaljujući nadevu od sira, jaja, pavlake i kačkavalja. Ova pita je idealna za doručak, užinu ili večeru. Jednostavna je za pripremu, a njen ukus jednostavno neodoljiv. Probajte i uživajte u savršenstvu ukusa!

Potrebni sastojci:

Za premaz:

2 jaja

Možda vas zanima:

100 ml mleka

Možda vas zanima:

4 kašike ulja

Možda vas zanima:

5 kašika brašna

Možda vas zanima:

2 kašičice griza

Možda vas zanima:

1/2 kesice kvasca

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za nadev:

2 jaja
250 g sira
1 kašika kisele pavlake
50 g rendanog kačkavalja
3 kašike mleka
500 g tanjih kora

Priprema:

Umutite jaja, pa dodajte mleko, ulje, brašno i griz. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete glatku smesu. U malo mlake vode stavite kvasac da nadođe, a zatim ga dodajte u smesu i sve dobro sjedinite. Ova smesa treba da bude gušća od smese za palačinke.

Za nadev, izgnječite sir u činiji, pa dodajte jaja, pavlaku, mleko i rendani kačkavalj. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete ujednačen nadev.

Na prvu koru nanesite malo ulja, pa preko nje stavite još dve kore, koje ćete premazati pripremljenom smesom. Na treću koru, pri dnu, stavite dve kašike nadeva, pa pažljivo savijte ivice i uvijajte je u rolnu.

Rolnu stavite u pleh, prethodno obložen papirom za pečenje, i ponovite postupak sa ostatkom kora i nadeva.

Na kraju, preostalim premazom premažite sve kore, slažući ih jednu do druge u pleh.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni C oko 40 minuta, dok pita ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading