SVADBARSKI KUPUS Jelo kome nećete odoleti, toliko je ukusan da mu je posvećena i manifestacija u Mrčajevcima
Osim pečenja, čačanski kraj je poznat i po odličnom kuvanom kupusu, poznatom i kao svadbarski, kome je posvećena i jedna manifestacija. Svake godine se u selu Mrčajevci održava takmičenje u kuvanju najukusnijeg kupusa. Ova manifestacija se održava trećeg vikenda septembra i podrazumeva kuvanje kupusa u zemljanim loncima, kao i bogat festivalski program.

Mrčajevci, čuvena varošica, prelepo mesto na obali Zapadne Morave, čuveno je po tradicionalnoj manifestaciji "Kupusijada", jer se na poljima u okolnim selima uzgaja najkvalitetniji kupus. I ne samo to, domaćini iz ovog kraja pripremaju i vrhunske suve slanine, rebra, sušeno meso... sve što je potrebno za čuveni specijalitet.
Za dobar svadbarski kupus su potrebni sledeći sastojci:
2,5 kg kiselog kupusa
3 glavice crnog luka
250 g suve slanine
350 g junećeg mesa
350 g svinjskog mesa
400 g suvih svinjskih rebara
3 kašike svinjske masti
2.5 kašike mlevene paprike
1 kašičica bibera u zrnu
Priprema: Na dno lonca staviti kašiku masti i poređati deo slanine sečene na štapiće. Preko poređati red kružno sečenog kupusa, pa preko toga meso sečeno na komade, svinjska rebra, slaninu i kružno sečen crni luk. Posuti mlevenom paprikom i biberom u zrnu, pa ponovo poređati red kupusa, red mesa i završiti kupusom. Zagrejati ostatak masti, dodati mlevenu papriku, pa preliti preko kupusa. Sipati vode da prekrije kupus i staviti da se kuva poklopljeno na tihoj vatri oko 3 sata. Kupus se više ne meša, već se lonac samo protresa.
Pročitajte još:

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.

CENA OVOG JELA U DREVNOJ SRBIJI BILA JE KAO DANAŠNJA ZLATNA POLUGA! Retka srpska poslastica "Manastirka" pravila se samo za BOŽIĆ i SKRIVA VELIKU TAJNU
Tajna starog kolača za koji se nekada moralo štedeti godinu dana: Recept preživeo vekove, a njegova vrednost nije u novcu, već u tri najluksuznija sastojka onog doba.

Domaće princes krofne kao iz poslastičarnice: Tradicionalni recept koji uvek uspeva
Princes krofne su pravi klasik među poslasticama koje mame osmehe i kod dece i kod odraslih, njihova lagana, hrskava korica i bogati, kremasti fil od vanile čine ih savršenim izborom za svaku svečanu priliku, ali i za one dane kada jednostavno želite da se počastite

RECEPT NAŠIH BAKA ZA KIFLICE KOЈE SU SVEŽE DANIMA: Tajni sastojak koji im daje mekanu teksturu i savršen je za užinu!
Zaboravite na kupovna peciva koja se već sutradan stvrdnu! Prava tajna domaće kuhinje leži u jednostavnosti i jednom ključnom sastojku. Otkrivamo recept za savršene, mekane, vazduшаste kiflice koje ostaju sveže danima – idealne za posao, put ili školu.
Komentari(0)