VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.

Evo originalnog recepta za pripremu ove ukusne pite:
Sastojci:
500 grama brašna
Možda vas zanima:

Gastronomija iz prošlosti: Drevni srpski recepti koji se polako vraćaju u upotrebu
Zaboravljeni ukusi srpske kuhinje ponovo oživljavaju – tradicionalna jela naših predaka danas se vraćaju na trpeze, ali u novom ruhu.

Naši stari su redovno pili ovaj sok, a danas je zaboravljen: Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak
Mnogi ljudi s razlogom nazivaju sok od cvekle darom prirode
Možda vas zanima:

Gastronomija iz prošlosti: Drevni srpski recepti koji se polako vraćaju u upotrebu
Zaboravljeni ukusi srpske kuhinje ponovo oživljavaju – tradicionalna jela naših predaka danas se vraćaju na trpeze, ali u novom ruhu.

Naši stari su redovno pili ovaj sok, a danas je zaboravljen: Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak
Mnogi ljudi s razlogom nazivaju sok od cvekle darom prirode
Možda vas zanima:

Gastronomija iz prošlosti: Drevni srpski recepti koji se polako vraćaju u upotrebu
Zaboravljeni ukusi srpske kuhinje ponovo oživljavaju – tradicionalna jela naših predaka danas se vraćaju na trpeze, ali u novom ruhu.

Naši stari su redovno pili ovaj sok, a danas je zaboravljen: Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak
Mnogi ljudi s razlogom nazivaju sok od cvekle darom prirode
400 ml otopljene svinjske masti
250 ml vode
Malo soli
Oko 400 ml kiselog mleka
2-3 čena belog luka
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, vodu i malo soli da dobijete glatko testo od koga ćete napraviti 10 jufki.
Testo podelite na manje loptice i razvijajte u krug. Premazati rastopljenom mašću ili uljem, pa spajati dve po dve. Ovih, sada pet jufki ostaviti oko sat vremena da odstoje.
Potom ih jednu po jednu razvijati na stolnjaku posutim brašnom, preliti mašću, pa uvijati u rolnu.
Peći na 200 stepeni oko pola sata. Za to vreme sitno istucati beli luk i sipati u kiselo mleko, posoliti po ukusu, pa preliti preko pečene pite. Vratiti u pećnicu na još nekoliko minuta, da pita upije preliv, a zatim služiti dok je topla.
Ova tradicionalna poslastica je mekana, sočna i aromatična, a beli luk i kiselo mleko joj daju poseban ukus. Uživajte u vranjanskoj samsi.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Komentari(0)