VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.

Evo originalnog recepta za pripremu ove ukusne pite:
Sastojci:
500 grama brašna
Možda vas zanima:

Naši stari su redovno pili ovaj sok, a danas je zaboravljen: Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak
Mnogi ljudi s razlogom nazivaju sok od cvekle darom prirode

Marikin kolač sa jabukama: Recept sa Palića star preko 100 godina
Lagana i ukusna poslastica koju je gospođa Marika pronašla u, preko sto i više godina staroj, mađarskoj kuvarici svoje bake.
Možda vas zanima:

Naši stari su redovno pili ovaj sok, a danas je zaboravljen: Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak
Mnogi ljudi s razlogom nazivaju sok od cvekle darom prirode

Marikin kolač sa jabukama: Recept sa Palića star preko 100 godina
Lagana i ukusna poslastica koju je gospođa Marika pronašla u, preko sto i više godina staroj, mađarskoj kuvarici svoje bake.
Možda vas zanima:

Naši stari su redovno pili ovaj sok, a danas je zaboravljen: Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak
Mnogi ljudi s razlogom nazivaju sok od cvekle darom prirode

Marikin kolač sa jabukama: Recept sa Palića star preko 100 godina
Lagana i ukusna poslastica koju je gospođa Marika pronašla u, preko sto i više godina staroj, mađarskoj kuvarici svoje bake.
400 ml otopljene svinjske masti
250 ml vode
Malo soli
Oko 400 ml kiselog mleka
2-3 čena belog luka
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, vodu i malo soli da dobijete glatko testo od koga ćete napraviti 10 jufki.
Testo podelite na manje loptice i razvijajte u krug. Premazati rastopljenom mašću ili uljem, pa spajati dve po dve. Ovih, sada pet jufki ostaviti oko sat vremena da odstoje.
Potom ih jednu po jednu razvijati na stolnjaku posutim brašnom, preliti mašću, pa uvijati u rolnu.
Peći na 200 stepeni oko pola sata. Za to vreme sitno istucati beli luk i sipati u kiselo mleko, posoliti po ukusu, pa preliti preko pečene pite. Vratiti u pećnicu na još nekoliko minuta, da pita upije preliv, a zatim služiti dok je topla.
Ova tradicionalna poslastica je mekana, sočna i aromatična, a beli luk i kiselo mleko joj daju poseban ukus. Uživajte u vranjanskoj samsi.

PRAVO OSVEŽENJE ZA LETNJE DANE: Isprobajte recept za supu od paradajza i lubenice
Ovaj recept će vas naprosto oboriti s nogu!


Banatske savijačice ili gibančice po receptu naših baka
Testo je zaštitni znak banatske kuhinje, a savijačice su sigurno pri vrhu te liste, odmah posle krofni, štrudli i pogačica sa čvarcima.

Krmenadle u neodoljivom saftu: Bakin recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Ovaj recept će pretvoriti obične krmenadle u pravu gozbu za celu porodicu sa iznenađujuće malo truda.

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso
Komentari(0)