VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.

Evo originalnog recepta za pripremu ove ukusne pite:
Sastojci:
500 grama brašna
Možda vas zanima:

Gastronomija iz prošlosti: Drevni srpski recepti koji se polako vraćaju u upotrebu
Zaboravljeni ukusi srpske kuhinje ponovo oživljavaju – tradicionalna jela naših predaka danas se vraćaju na trpeze, ali u novom ruhu.

Naši stari su redovno pili ovaj sok, a danas je zaboravljen: Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak
Mnogi ljudi s razlogom nazivaju sok od cvekle darom prirode
Možda vas zanima:

Gastronomija iz prošlosti: Drevni srpski recepti koji se polako vraćaju u upotrebu
Zaboravljeni ukusi srpske kuhinje ponovo oživljavaju – tradicionalna jela naših predaka danas se vraćaju na trpeze, ali u novom ruhu.

Naši stari su redovno pili ovaj sok, a danas je zaboravljen: Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak
Mnogi ljudi s razlogom nazivaju sok od cvekle darom prirode
Možda vas zanima:

Gastronomija iz prošlosti: Drevni srpski recepti koji se polako vraćaju u upotrebu
Zaboravljeni ukusi srpske kuhinje ponovo oživljavaju – tradicionalna jela naših predaka danas se vraćaju na trpeze, ali u novom ruhu.

Naši stari su redovno pili ovaj sok, a danas je zaboravljen: Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak
Mnogi ljudi s razlogom nazivaju sok od cvekle darom prirode
400 ml otopljene svinjske masti
250 ml vode
Malo soli
Oko 400 ml kiselog mleka
2-3 čena belog luka
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, vodu i malo soli da dobijete glatko testo od koga ćete napraviti 10 jufki.
Testo podelite na manje loptice i razvijajte u krug. Premazati rastopljenom mašću ili uljem, pa spajati dve po dve. Ovih, sada pet jufki ostaviti oko sat vremena da odstoje.
Potom ih jednu po jednu razvijati na stolnjaku posutim brašnom, preliti mašću, pa uvijati u rolnu.
Peći na 200 stepeni oko pola sata. Za to vreme sitno istucati beli luk i sipati u kiselo mleko, posoliti po ukusu, pa preliti preko pečene pite. Vratiti u pećnicu na još nekoliko minuta, da pita upije preliv, a zatim služiti dok je topla.
Ova tradicionalna poslastica je mekana, sočna i aromatična, a beli luk i kiselo mleko joj daju poseban ukus. Uživajte u vranjanskoj samsi.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.

Upoznajte kraljicu među gibanicama! U moru stotina, ova je najukusnija i najbolja, domaćice će se oduševiti
Ispoštujte postupak pripreme i uživaćete kao nikad do sada.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.
Komentari(0)