RAPSODIJA UKUSA Sočni jagnjeći but, prste da poližeš

Jelica Jovanović

17:00

Gastronomija 0

Vreme posta je iza nas, bogata trpeza je u svakoj slavljeničkoj kući, a mi vam donosimo recept za fenomenalno spremljen jagnjeći but, u slučaju da vam ponestane pečenja.

jagnjeći but
Shutterstock

Ovako pripremljen jagnjeći but će nestati za tren oka uz prilog od krompira i sezonskog povrća.

Sastojci:

2 kg jagnjećeg buta

200 ml crvenog vina

1 crni luk

3 čena belog luka

4 kašike senfa

2 lovorova lista

2-3 grančice svežeg ruzmarna

1 kašičica iseckanog svežeg peršuna

1 kašika soli

1 kašičica bibera

1 kašika mlevene paprike

Priprema:

Beli luk očistite i izgnječite. Pola količine pomešajte sa senfom, solju, biberom i dve kašike vode. Namažite meso sa svih strana i ostavite da stoji 6-7 sati. Stavite u pleh podmazan uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Iseckajte crni luk na kockice, dodajte ostatak belog luka, lovor, ruzmarin i sipajte u pleh. Meso prelijte sa 100 ml vina i vratite da se peče. Na pola sata meso prelivajte tečnošću iz pleha, a pred kraj prelijte sa ostatkom vina koje ste pomešali sa 200 ml vode. Isključite rernu, a meso ostavite još pola sata. Uz ovako pečeno meso možete služiti krompir, tikvice i paprike.

Prijatno!

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading