Pita krompiruša po starom receptu: Ovako se generacijama pravi, a sočniju i ukusniju nećete pojesti

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Ovako napravljena neće se razlikovati od pite za koju su naše bake pravile domaće kore.

krompiruša
Printscreen/YouTube/Kuhinja za 10

Mnogi smatraju da najbolju pitu od krompira prave u Bosni. Naravno, posebno je ukusna od domaćih kora, ali pošto današnje domaćice nemaju mnogo vremena za "razvlačenje" kora, u obzir dolazi i recept sa onima koje možete da kupite u prodavnici.

Ovako napravljena neće se razlikovati od pite za koju su naše bake pravile domaće kore.

Prednost je što ćete je spremiti brže i jednostavnije. Ovo jelo je odličan izbor kao hranljiv obrok u vreme posta.

Sastojci:

500 gr kora za pitu

2 kg krompir

4 glavice crnog luka

1 šolja ulja

soli po ukusu

1 kašičica bibera.

Za preliv:

šolja vode

so po potrebi.

Priprema:

Krompire oljuštite, kratko obarite i iseckajte na sitne kockice ili ih izrendajte.

Pomešati ih sa seckanim crnim lukom i začinima, pa posolite.

Odvojite po tri kore sa strane.

Svaku koru premažite uljem i poređati ih jednu preko druge.

Na treću, na duži kraj, rasporedite fil.

Urolalajte i složite u podmazan pleh ili okruglu tepsiju.

Postupak ponavljajte dok se ne potrošite sve kore i sav materijal.

Mokrim rukama premažite pitu, a onda četkicom preko toga uljem.

Krompirušu pecite u zagrejanoj rereni, na 180 stepeni, 45 minuta ili dok lepo ne porumeni.

Posoljenu vodu prokuvajte i sipajte preko gotove pite.

Krompirušu prekrijte folijom bar desetak minuta pre služenja.

Komentari(0)